Vigyázat! Nagyszülők az interneten!

Sokszor hallottunk már arról mekkora veszélyt jelent az internet gyermekeinkre, számos program született, ami megóvni hivatott az óvatlan gyerkőcöket, nehogy az internet olyan bugyraiba kerüljenek ahova még felnőttnek is megrázó betekinteni. De mi van az idősebb generációval? Azokkal a nagymamákkal, nagypapákkal akik miután gyerekeik kiröppentek a családi otthonból ott maradtak a magukra hagyott számítógépek előtt egy facebook fiókkal amit az unoka készített nekik és egy papírfecnivel a gép mellett amin a jelszó van feljegyezve. Egy olyan generációról van szó akik csak úgy belecsöppentek az internet világába, a híradó és újságcikkek világából ahol minden hírt és információt úgy ahogy megszűrve kaptak és tényként kezelhettek.

Ők egy olyan szűrő nélküli világba csöppentek ahol a hazugságok és álhírek úgy vannak tálalva, hogy minnél hihetőbbek legyen, ahol az utcákon minden nőt megerőszakolnak, veszélyben van vallás, haza, unoka, ház és kutya. Kedvenc színészeik, énekeseik sorra halnak meg hetente többször is. Szerencsére viszont jó dolgok is történnek, hiszen feltalálták a rák ellenszerét, szintén hetente többször. Minden betegségre van alternatív megoldás csodagyógyszer, tea, torna, vagy éppen ráolvasás. Itt kezdődnek a veszélyek, hiszen az egy dolog, hogy pár hét alatt olyan vírus, malware, spyware és toolbar kollekciót gyűjtenek össze, hogy az antivírus programjuk életre szóló ingyenes használatot ajánl fel nekik. Ezt az unoka általában vasárnapi ebéd után orvosolni tudja, de ha az ebéd után a nagyi mondjuk, tiszafa teát kínál szipogó unokájának az már komoly gondokat okozhat. Amikor gyógyszerei helyett csodateákat kezd el rendelni, vagy ezüstkolloiddal kezdi kezelni magát, szomszédasszonyt, unokákat. Mikor a beszélgetések egyre inkább terelődnek szélsőséges hírek álhírek irányába és egyre több érv kezd el felgyűlni ezek mellet, hiszen ha már álhír akkor jó sok helyről meg kell erősíteni.

Drága gyerekek, tessék odafigyelni az internettel magukra hagyott szüleitekre. Nyugtassuk meg őket, hogy világunk nem áll romokban, nem minden utcán folyik a vér és a drog. Nem masíroznak terroristák minden sarkon. Mutassuk be a wikipédiát és azokat a hírcsatornákat, ahonnan nem ostromolják őket álhírekkel, olyan orvosi magazinokat, ahol nem akarnak minden csodaszert rájuk sózni. Beszélgessetek velük arról amit olvasnak posztolnak, legyen az bármilyen ciki is, úgy ahogy ők is tették velünk mikor egy új helyzet előtt álltunk.