Despre criza din medicina

Stii bancul cu romanii in iad, nu? Iata-l:

În iad. Cazanele fierb. La cazanul în care fierb nemţii, disciplină, ordine, garda diavolească se schimbă la ora fixă. Nemtii lucreaza împreună să tot inventeze cîte un mecanism inovativ ca să scape din fiertură. La cazanul în care fierb ruşii zgomot, înjurături, revoluţie. Diavolii stresaţi. Astia se organizeaza in piramide, sau se grupeaza pe o margine cat sa rastoarne cazanul. La cazanul cu români tămbălău, zgomot, mişcare, vioiciune, dar nici o gardă, nimic. Nici un diavol care să păzească cazanul. Scaraoţchi il întreabă pe şeful gărzilor din iad de ce nu păzeşte nimeni cazanul românilor? Ce-i asta? Nici o ordine şi disciplină? “Nu-i nevoie, la români cum încearcă unul să iasă deasupra cum îl trag ăilalţi înapoi…”

Urmarind reactiile la incercarile medicilor din ultimele zile de a repara starea dezastruoasa din sistemul de sanatate (https://www.facebook.com/groups/1667018620201805) imi dau seama cu tristete ca nu am avea nici o sansa in iad.

Vad, aud si citesc o gramada de pareri in media. Exista multi comentatori — unii scoliti, altii nu — care sustin sa nu se mareasca salariile medicilor pentru ca stiau in ce se bagau cand au inceput facultatea, ca s-au facut medici pentru spaga, ca ar trebui sa plece daca nu le convine, sau sa se mareasca salariul tuturor (inclusiv din privat!!! incredibil, nu?) si abia apoi ale medicilor.

Problema generala a Romaniei consta in trufia necontrolata si fara margini a prostilor. Prostul care crede ca i se cuvine lui tot. Dar de ce altii sa primeasca si el nu? Prostul care isi vinde libertatea si demnitatea pe brichete, pixuri, galeti, tigai, sau legalitatea pentru a avea masini scumpe. Asta e bagajul care insoteste fiecare problema mare din Romania: trufia prostului. Au si alte popoare prostii lor, insa e de ajuns sa te plimbi putin prin Vest sau macar sa navighezi internetul ne-romanesc ca sa intelegi ca prostii lor sunt mult mai destepti ca ai nostri.

Problema medicilor arde de ani buni. Insa abia acum s-a creat un context favorabil imbunatatirii situatiei (au crescut accesul la informatie si la retelele sociale, sentimentul de apartenenta la spatiul european). Sper foarte mult sa se ridice medicii care sunt capabili sa insanatoseasca sistemul prin reforma si sa o forteze prin orice mijloace legale. Fara sindicate corupte, fara demagogia politicienilor.

Medicii sunt exploatati (au ture si de 30 ore), sunt umiliti (nu sunt platiti pentru toate acele ore), uneori amenintati/batuti (la propriu, cand apare o gasca de baietasi care vrea sa se asigure ca prietenul/fratzicu lor injunghiat o sa fie bine). Sau ca in multe spitale de prin tara, pentru ca nu exista medicamente pentru tratarea pacientilor, iar rudele pacientilor nu si le permit, unii medici le cumpara din farmacii din banii lor?

Unii se intreaba de ce au sustinut un regim corupt, ineficient atatia ani? Pentru ca nu pot schimba situatia decat prin greva. Au fost mai multe greve, din pacate inabusite de sindicalisti slabi sau corupti si jocuri de culise. In alte tari din Europa medicii au pus piciorul in prag, si-au dat demisia in masa, au murit oameni, iar salariile au crescut. Ce alternative au? Sa se reprezinte, sa faca politica? Politica e facuta de oameni care nu au o alta ocupatie.. Medicii care muncesc nu au timp de asta. Sunt ca niste roboti exploatati. Sa va spun cateva lucruri despre prietenii mei medici.
Cunosc medici rezidenti, peste 20. Sunt cei mai obositi/franti oameni pe care ii cunosc. Nu au energie pentru a face altceva in afara muncii. Rezidentii de care vorbesc sunt tineri, multi dintre ei au fost sau inca sunt sustinuti financiar de familie. Stiu sigur-sigur ca nu au cerut vreodata spaga. Stiu sigur ca au fost jigniti, injurati sau chiar atacati de pacienti sau rude ale lor (tarati pe jos, de par) cel putin o data. Stiu sigur ca fiecare a plans cel putin o data in spital. De ce sa plangi ca medic? De nervi, de dezamagire fata de viata ta, de oboseala, de faptul ca nu ai putut face nimic ca sa salvezi un pacient de care te-ai atasat, de frustrare ca ai sacrificat atata timp invatand si esti tratat atat de angajator cat si de multe ori de pacienti precum un vanzator din Carrefour.

In ce lume e posibil sa salvezi si sa tratezi vieti omenesti si sa fii platit ca un mecanic auto, casier, frizer? Ce altceva sa faca cu facultatea de medicina? Sa devina vanzatori, ospatari, agenti imobiliari, taximetristi? Unii emigreaza. Prietenii astia ai mei, au ramas, dar cu parere de rau o spun, sunt oameni tristi. Prea putini isi permit hobby-uri, pasiuni, sporturi. Nu exista timp pentru asa ceva. Garzile sunt mai multe si mai lungi decat e normal/sanatos/legal pentru ca exista o mare criza de personal (emigratie). Unii ii judeca pe cei care pleaca. Nu au dreptul.

Nesimtitul de Ponta propune legalizarea spagii, cu conditia sa fie impozitata. Deci spaga sa continue, ca vine de la fraieri ca noi si pe deasupra sa aiba si Guvernul ceva de castigat.

Asta in timp ce Biserica Ortodoxa Romana, care este cel mai mare grup organizat mafiot din tara, vand servicii absolut in mod absolut ilegal oamenilor slabi cu duhul, fara a impozita nimic (cu exceptiile de rigoare caci exista in orice mafie oameni de buna credinta). Adica ai oameni ai bisericii platiti din banii statului cu masini de zeci de mii de euro si nici un organ al statului nu a indraznit sa faca o ancheta ampla. Asta cum se numeste? Nu mafie, nu coruptie? Nu inseamna protejarea unei grupari mafiote de catre sfera politica?

Vorba unui prieten: “Unii oameni ar merita sa fie tratati de preoti cand ajung la urgente, nu de medici”. Stai ca m-am enervat! Cum, e posibil, bai, frate, sa ai o caramida in loc de creier sa te opui insanatosirii sistemului medical, insa in fata finantarii din bani publici a unei enormitati dezgustatoare ca motiv si ca scop precum Catedrala Neamului nu ai nimic de zis?!

Ziceam ceva si de media mai devreme. Televiziunile creeaza ura fata de medici zilele acestea. De ce? Motivele sunt: 1 — televiziunile private functioneaza pe cateva principii: demonizeaza persoane sau categorii de oameni prin difuzarea cazurilor negative extreme (prin stiri, talk-show-uri). Alt principiu este cresterea respectului de sine in telespectator (de unde si trufia) atunci cand difuzeaza prostia crasa a altora (vezi emisiunile de divertisment). Daca te simti destept cand te uiti la cat de prosti sunt vedetele de la postul A, o sa te intorci pentru sentimentul asta. Daca te uiti la postul B o sa ajungi sa il urasti pe X ca din cauza lui iti merge prost — e mai simplu decat sa iti analizezi esecurile personale. Si o sa te intorci. 2 — Unele televiziuni afiliate PSD demonizeaza medicii in perceptia publicului pentru ca PSD nu vrea sa reformeze sistemul de sanatate corupt si te vrea pe tine de partea lui, nu a medicilor.

Stiu ca majoritatea prietenilor mei stiu/inteleg aceste lucruri. Insir si eu aici opinii ca poate unii nu au avut prea mult contact cu situatia curenta.

Grupul de facebook “Medici gata de greva generală. Solicitam salarii decente!”: https://www.facebook.com/groups/1667018620201805/

Declaratia lui Ponta: http://www.mediafax.ro/…/guvernul-legalizeaza-cadourile-pen…

IPS Teodosie Snagoveanu cerand spaga 5000 de euro pentru preotie: https://www.youtube.com/watch?v=OThX0u7gbh0

Catedrala din bani publici: http://www.gandul.info/…/statul-pusculita-bor-cati-bani-au-…

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.