KUBBELİ CAMİİ (ÇORUM)

Arif Yılmaz
3 min readFeb 14, 2020

--

Kubbeli Camii büyük tek bir kubbeyle örtülü kare planlı harim ve harimin kuzeyinde üç küçük kubbe ile örtülü mahfil ve kuzeyindeki dik üçgen şeklindeki yamuk son cemaat mahallinden oluşmaktadır.

Kubbeli Camii’nin doğusunda küçük bir avlu bulunmaktadır. Kuzey, güney ve doğudan yollarla çevrili avluya kuzey ve güneyden geçilmektedir. Avlunun kuzeyinden doğusuna doğru abdest muslukları sıralanırken ortasında ongen tekneli mermerden bir şadırvan vardır.

Harim cephelere açılan altlı üstlü toplam on sekiz pencereden ışık almaktadır. Pencerelerden onu alt sekizi de üst penceredir. Harimin kuzeyi mahfil olarak düzenlenmiştir. Son cemaat yerinden harime açılan kapının önüne tekabül eden bölüm harimin zeminiyle aynı olduğu halde buranın doğu tarafı hafif yüksek tutularak ve ahşap korkuluklarla çevrilmek suretiyle mahfil şeklinde tertiplenmiştir.

Kubbeli Camii’nin süslemeleri, dış cephelerdeki hareketli görünüm, kubbe göbeğindeki kalem işleri, minaredeki, üst pencere şebekelerindeki, şadırvandaki, minaredeki, ahşap kapı kanatlarındaki ve minberdeki teyzini motif ve kompozisyonlardan oluşmaktadır.

Önceleri mescit olup 1784 yılında minber konulmak suretiyle camiye çevrilen yapı yıkılarak, 1921–1922 yıllarında yerine bugünkü Kubbeli Camii inşa edilmiştir. Kubbeli Camii’nin banisi ve mimarı hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Çorum Camileri içerisinde Gülabi Bey Camii’nden sonra harimi tek kubbeyle örtülü olan ikinci eserdir. Ayrıca, bu caminin kubbesi Gülabi Bey Camii’ninkinden oldukça büyüktür.

Bilgiler: Prof. Dr. Abdulkadir Dündar, Çorum Cami ve Mescitleri
Fotoğraflar: Arif YILMAZ

--

--

Arif Yılmaz

Tarihin derin izlerini saklayan mekanların elbet vardır anlatacakları.