Er det galt å være naken, galt å ha sex?

Opplagt ikke, heller ikke for ungdommer (som er gamle nok). Hvorfor er det da slik at mange barn og unge står i kø for å trakassere hverandre, kalle hverandre, og særlig jenter, horer etc fordi de er nakne eller har sex?

Jeg har ikke svaret på hvorfor vi som samfunn har dette problemet, eller hvorfor noen har behov for og tror det er greit å gå slik etter andre. Ikke bare er det helt uforståelig i seg selv, men er det det noe vi burde få ut av det samfunnet vi bor i er det at folk burde kunne være nakne og ha sex uten å bli trakassert eller få slengt hore etter seg. Sånn er det dessverre ikke, ikke en gang i Norge i 2017. Hva faen er det med folk?

Det er mange som er kjappe med pekefingeren, og til å dele ut skyld, til den som har vært naken eller hatt sex. De bommer, det er ikke de som er problemet, vi kan gjerne diskutere om det er lurt eller risikofritt å være naken eller ha sex, men det er en annen diskusjon.

Det er de som sprer, deler, publiserer bilder og filmer av andre som er nakne eller har sex som er problemet.

Det er de “uskyldige” som “bare mottar“ eller “bare sender videre, fordi altså” som er problemet.

Det er mye å si, mene og gjøre med dette, her er noen enkle råd som kan bidra til å flytte oss litt i riktig retning:

 1. Har du bilder eller filmer av andre som er nakne eller har sex de ikke har gitt til deg med viten og vilje (eller på annet lovlig vis):
  Slett dem. Å ha dem er uakseptabelt, trakassering, ekstremt dårlig gjort, skadelig og antagelig også ulovlig.
 2. Deler du bilder og filmer av noen som er nakne eller har sex du har fått av andre eller de ikke har gitt deg lov til med viten og vilje? (og nei 12, 13, 14 åringer kan ikke gi deg lov til det):
  Gi faen i det med en gang! Det er uakseptabelt, trakassering, ekstremt dårlig gjort, skadelig og garantert ulovlig.
 3. Får du tilsendt bilde eller film av noen som er nakne eller har sex?
  Svar til den du fikk det av at det er uakseptabelt, trakassering, ekstremt dårlig gjort, skadelig og ulovlig. Vurder å anmelde til politiet, sjekk med politiet hvordan det eventuelt skal dokumenteres og deretter: slett det. Fortell også folk at du har fått tilsendt noe sånt og at det er uakseptabelt, trakassering, ekstremt dårlig gjort, skadelig, ulovlig og at du derfor har anmeldt og slettet.
 4. Har du barn? 
  Du kan ta for gitt at de ikke forstår alvoret og rekkevidden av dette. Fortell barna dine at de ikke skal dele bilder av seg selv med andre (før de evt er gamle nok til å ha lov til det, men det er en annen diskusjon). Fortell barna at de ikke skal dele, spre, publisere etc slike bilder og filmer av andre. Det finnes ingen grunn til å la være, hverken la være å fortelle og snakke om det eller la være å spre videre selv.
 5. Har du en jobb, i helsevesenet, skolen, politiet, etc, som gjør at du kommer i kontakt med mennesker som har opplevd å bli utsatt for dette? 
  Sett deg inn i dette, forsikre deg om at du forstår alvoret, pass på at du vet hvordan du skal hjelpe, og hva med kollegaene dine?
 6. Er bilder av deg på avveie? 
  Snakk med voksne (eller andre voksne om du er voksen selv) du stoler på. Ta kontakt med helsesøster på skolen din, snakk med Helsesista, snakk med politiet, snakk med slettmeg.no snakk med andre folk du stoler på. Det er jævlig, men kan og vil forhåpentligvis bli mindre jævlig. Husk at det er de som sprer uten lov som gjør noe galt og er problemet!

I tillegg til å la være å dele, spre, publisere etc skal du ofte anmelde til politiet også. Gjør deg også kjent med tips.kripos.no.

Vi har alle et felles ansvar for dette, og det ansvaret skal vi ta med en gang, akkurat nå! Vær et menneske!