Oyun-Arsivi: Nasıl başladı, neden kapandı?

Türkiyenin ilk oyun indirme sitelerinden

Tuğberk Kılıç

--

Oyun-Arsivi; 2006 — 2011 yılları arasında etkin olmuş, 500.000'in üzerinde üyeye ve 5.000.000'un üzerinde iletiye ulaşmış bir forum sitesidir.

Fikir Nasıl Çıktı?

Oyun-Arsivi’ni 2006 yılının şubat ayında (15 yaşımdayken) elimdeki oyun arşivine güvenerek internet üzerinden oyun satma amacıyla kurdum. Fakat sitenin yapım aşamasındayken oyun satışı fikrinden çok internetten oyun paylaşımı fikri daha çekici gelmeye başladı. Bu düşünceyi takip ederek siteyi bir satış portalından ziyade forum sistemi ile kurdum.

İlk Zamanlar

Hatırlayanlar olacaktır, 2006 yılında belli başlı paylaşım siteleri hüküm sürüyordu internette. Bunların başında efsanevi RapidShare, MegaUpload gibi siteler vardı. Yine o zamanlar bir Türk girişimi olan HemenPaylas da bir alternatif olarak bulunmaktaydı. RapidShare ve MegaUpload piyasa lideri olduklarından ücretsiz kullanıcılara türlü çileler çektirebiliyorlardı, bu yüzden bu sitelerden soğuyan güruh “NO-RAPID” paylaşımlarını doğurdu. İlk oyunlarımı (Doom 3'ü hatırlıyorum mesela) HemenPaylas’a yükleyip paylaştım.

Böyle “yükledim, paylaştım” diyince basit görünüyor fakat bu yüklemeleri o zamanlar TTNet’in sunduğu 256k’lık bağlantıyla yapıyordum, yanılmıyorsam yükleme hızı da 64k idi. Bir oyunu yüklemem 7/24 aktif bir bilgisayarla 1 haftayı bulabiliyordu. Zira dosya yüklenirken son anda hata verebiliyordu, veya yüklenen dosya hatalı yüklenmiş olabiliyordu (rar hataları). İşte bunlar hep HemenPaylas’ın yeni kurulmasıyla ilgili hatalardı. Durum böyle olunca tek siteye güvenip yükleme yapmak da doğru görünmemeye başladı ve sonradan da sürekli kullandığımız alternatifli yükleme sistemine geçtik. Bu durumda bir oyun birden fazla paylaşım sitesine yükleniyordu ve insanlar bekleme yapmaksızın indirme yapabiliyordu.

Büyüme Süreci

Burayı geçmişim, bir şeyler ekleyim bir ara.

Neden Kapandı?

Yıllar sonra gelen edit: Zamanı gelmişti :)

Etkileri

  • Özellikle oyun yüklemelerinde geçerli olmak üzere çoğu yerli siteyi “kendi yüklemelerini yapması” konusunda teşvik etti.
  • Scene gruplarına saygı duyarak, her paylaşımın grubunu açıkladı. Scene gruplarının “son kullanıcı” tarafından bilinirliği arttırıldı.
  • “Scene”paylaşımlarında hızın yanında güvenirliliğin ve basitliğin önemini vurguladı.
  • Sadece güncel değil, geçmişden de her oyununu yüklemeye çalıştı ve arşivlerin sağlamlaştırılmasına katkıda bulundu.
  • Forumda kullanılan dile dikkat etti. Türkçe’yi yazı dilinde düzgün kullanmaya çağırdı.
  • Yazılı, videolu anlatımlara özellikle oyun alanında büyük önem vererek “dökümantasyon” bölümünü kurdu ve benzer bölümlerin diğer sitelerde yaygınlaşmasına ön ayak oldu.
  • “Yükleme Takımı” gibi terimlerin benzer sitelerde yayılmasına yardım etti.
  • Kullandığı SM Forum ve Portal yapısı (hala etkin olan) onlarca kopyası tarafından kullanıldı.
  • Forum kategorilerinde kullandığı isimler, yüklemelerde kullandığı kurallar, birebir kopya edildi.
  • Alternatifli yükleme sistemini teşvik etti.
  • Alışık olmayan kullanıcıları dosya indirme sistemlerine “premium” üye olmaya alıştırdı. Çoğu kullanıcıya ön ayak oldu.
  • Bir çok internet kafenin oyunlarını güncel tutabilmesi için düzenli takip ettiği bir site haline dönüştü.
  • Paralı üyelik sistemi ile özel sunuculardan dosya indirme kolaylığı sağladı.

--

--