Workshops og idémyldring

Snøen har så vidt falt, og vi er på vei inn i en ny sesong — og da er det jo passende at vi også skal inn i en ny fase i prosjektet! Vi har endelig tatt nesen litt opp fra uker med rapporter, artikler og annen innsikt som vi har vært dypt gravd ned i, og startet den etterlengtede kreative prosessen for å finne ideer. Det vil jo ikke si at vi legger fra oss alt som heter innsiktsarbeid, da det er en kontinuerlig prosess, men vi har kunnet legge det litt til side denne uken for å klare å være så åpne som mulig. Denne uken har målet vært å komme opp med så mange ideer som mulig og vi satt oss et mål om å sitte igjen med over 100 ideer — alt fra de enkle, lett gjennomførbare til de syke og mer crazy rakettforskerideene. Og det ultimate hadde jo vært om en av de ideene kunne vært helt revolusjonerende — kanskje kunne vi funnet opp lyspæren på nytt igjen?

“Idea

noun
1. a thought or suggestion as to a possible course of action.

I løpet av uken har en stor del av fokuset vært å åpne opp og si “JA, OG..” — til alt. “Ja” var nøkkelordet denne uken, for det har faktisk ikke vært lov å si “nei” eller å låse seg fast i en idé man synes er veldig bra, fordi alle ideer har vært nettopp det, bra (Det er i hvert fall det vi har sagt til hverandre).

Forberedelser til workshop — her skal de store ideene komme, og kanskje vi til og med har funnet opp lyspæren på nytt?

Det har handlet om kvantitet over kvalitet i ideene, og da blir jo det store spørsmålet; hvordan skal vi klare å komme opp med så mange ideer? Jo, da må man igang med workshops! Interne, eksterne og med kunden, i den rekkefølgen, slik at man naturlig bygger opp idébanken større og større frem til man skal møte kunden.

Vi startet altså med en intern workshop hvor vi testet en hel rekke verktøy for å sjekke hvilke som ga mest nytte og hvilke vi ønsket å bruke videre på de to andre workshopene. Det aller viktigste vi lærte av dette var egentlig noe helt annet, vi lærte viktigheten av et godt formulert fokusspørsmål. Vi hadde på forhånd kommet opp med noen fokusspørsmål vi trodde var knallbra, men skjønte fort at mye handlet om å pirke å justere på det, slik at man står best mulig rustet til å stille de riktige spørsmålene. De kunne ikke være for åpne eller lukket, for vage eller komplekse og i tillegg så skal spørsmålet gi energi til deltageren. Dette viste seg å være en kunst vi måtte jobbe med å mestre fort, for dagen etter skulle vi holde den eksterne workshopen.

“Workshop

noun
1. a meeting at which a group of people engage in intensive discussion and activity on a particular subject or project.

Vi var så heldige å få låne Skippergata 22, som hadde et perfekt lokale, både i forhold til størrelse og følelse, i form av å legge godt til rette for kreativ stemning. Det var 11 stk. som kom på workshopen, alt fra prosjektmentorer fra FOLK Oslo til andre dyktige, kreative mennesker fra forskjellige bransjer og i forskjellige livssituasjoner — en ganske perfekt blanding om du spør oss. Vi fikk delt dem i to grupper, en som var tidligere på dagen og en litt senere. Vi satte opp tre bord som deltagere rullerte på og sørget fir å sette på god bakgrunnsmusikk og en spenstig, visuell film på veggen — alt for å lage den perfekte flyten, stemningen og få frem kreativiteten til deltakerne. Vi lot deltakerne prøve ut en rekke verktøy som vi tenkte ville fungere bra. Øvelsen som fungerte aller best var et verktøy hvor deltakerne trakk tilfeldige elementer som måtte være en del av løsningen på problemstillingen vår. For eksempel; “Hvordan forlenge levetiden til IKEA sine produkter, når en laks må ha noe med løsningen å gjøre?” Dette resulterte i en haug av ideer, både gode og også helt sinnsyke, som vi måtte sortere ut. Men det var heldigvis morgendagens problem.

Her fra en av våre to eksterne workshops - deltagerene snakker fritt og vi skriver ned alle de vakre ideene.

Torsdagen kom og den eksterne workshopen var over. Her gjensto egentlig den største jobben — å sortere, kategorisere og formulere ideene fra korte setninger til fullstendige ideer. Dette var en tidkrevende prosess fylt av hard konsentrasjon og mye latter over noe av det som hadde kommet ut av workshopen. Etter en lang da hadde vi klart oppdraget, og satt igjen med over 100 ideer i all slags kvalitet. Men ikke nok med det, workshopen med IKEA dagen etter skulle også planlegges. Vi måtte finne ut hvordan vi på best mulig måte kunne finne ut av hvilke ideer og retninger de tenner på, hvordan vi skulle sammen skape nye ideer sammen uten å farge dem med det vi har fra før, og til slutt hvordan vi kunne få av dem “IKEA-hatten”. Det å få av den interne hatten og se muligheter når man man kjenner godt til begrensingene kan være utfordrende, så her gjaldt det for oss å finne de rette verktøyene for å skape en trygg følelse med masse energi.

Nicolai skaper system i kaoset ved å kategorisere noen av de mange ideene som kom ut av onsdagens workshop.

Sammen med IKEA fikk vi skapt enda flere ideer og vi fikk også bygget videre på de vi allerede hadde. Dermed satt vi igjen med enda mer enn vi begynte med, og hadde dermed på fem dager blitt ekstremt mange ideer rikere. For å kunne gå inn i neste uke med et sett av utvalgte ideer, prøvde vi å forbedre og stramme de en gang til, slo sammen et par og plukket fra hverandre et par til vi til slutt satt igjen med de 15 ideene vi syntes var mest spennende. For det er litt sånn vi jobber i denne fasen, som i en trakt går vi sakte, men sikkert strammere til verks, vi forbedrer og siler ut helt til vi står igjen med det aller beste konseptet.

Så da får vi jo se om om noen uker da, kanskje vi har funnet opp lyspæren på nytt?