Data er værdifuldt. Sæt CVR og regnskabsdata i spil — og vær først til at høste gevinsterne!

Dette er et gæste-post af Sofie Mollerup Ladekær, Specialkonsulent
hos Erhvervsstyrelsen. Til den kommende
InsurTech hackathon leverer Erhvervsstyrelsen gratis adgang til den samlede CVR database over danske virksomheder, deres ejerskabsforhold, årsregnskaber og en masse andre værdifulde data.

Fra fredag den 29. september indtil søndag den 1. oktober er der Insurtech Hackathon, og Erhvervsstyrelsens CVR og regnskabsdata er i spil. Som deltager får du mulighed for at bruge det danske selskabsregister, som krydderi eller hovedingrediens for det ultimative remix af fintech-data.

Hvilke data er tilgængelige? Der er blandt andet adresser for alle virksomheder. Disse kan kombineres med andre åbne data til at finde GPS-koordinater for firmaer i dit lokalområde. Hvorfor er det relevant? Tja, hvis du ønsker at åbne en Café eller et autoværksted, er placeringen nøglen til succes. At kende afstand til konkurrerende virksomhed og potentielle samarbejdspartnere, kan hjælpe dig med til at træffe den rigtige beslutning for placering.

Hvad med Human Resource? I datasættet er der aktuelle beskæftigelsesdata for alle virksomheder, og et galleri af alle personer, der har ejerskab, er bestyrelsesmedlemmer eller direktører for de forskellige virksomheder.

Årsrapporter kan analyseres for at se, om der fx er en relation mellem de involverede personer og de resultater, som virksomhederne leverer.

“Vi ønsker at give alle lige mulighed for at anvende vores data”- Sofie Mollerup Ladekær, specialkonsulent i Erhvervsstyrelsen

Det bedste af det hele er, at du ikke behøver at være database-ninja for at deltage og have det sjovt. Datasættene leveres i en række formater.

  • Mindre datasæt med 20.000 tilfældigt udvalgte virksomheder og deres årsregnskaber plus tekster i Excel-format.
  • CSV-filer for nørderne.
  • Python drivere til MS SQL Server leveres til über-nørder.
  • MySQL databaseadgang til regnskabstekster for dem, der til tekstanalyse.
  • SQL Server 2016 database med det fulde datasæt, heftigt indekseret for super hurtige forespørgsler.
  • Du kan få din egen sandkasse-database, hvis du vil, hvor du kan lege, lære og udvikle seje prototyper.

Fremtidsperspektiver

Værdipotentialet for danske virksomheder er enorm indenfor brugen af åbne offentlige data. Ikke kun data fra Erhvervsstyrelsen, men også fra andre åbne offentlige datasæt, der fx kan findes på http://opendata.dk.

Så hvad stopper dig fra at bringe data i spil? Et kort overblik over de tilgængelige data viser en række forskellige formater som JSON, CSV, REST og SOAP API’er. Nogle af disse kan være komplekse at arbejde med for den almindelige ansatte ude i virksomhederne. Derfor er der en enorm efterspørgsel efter personer, der specialiserer sig i dataanalyse.

Dataanalytikerrollen kræver både forretningsmæssig- og IT-teknisk viden, en kombination der er en mangelvare i dag, men noget flere uddannelsesinstitutioner har stigende fokus på. Evnen til både at arbejde med åbne offentlige og egne data i en virksomhed vil være nøglen til overlevelse for mange mindre danske virksomheder fremadrettet i en stigende globaliseret og digital verden.

Fremtiden ser lys ud. Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden og har åbne offentlige data af høj kvalitet. Vi har de rigtige værktøjer og muligheder for at lykkes. Lad os løfte denne styrke fremad og i den mellemliggende tid sætte skub til realiseringen af de mange forretningspotentialer i data.

Happy hacking!

Sofie Mollerup Ladekær, Specialkonsulent
Erhvervsstyrrelsen