Image for post
Image for post

A Komlósi Oktatási Stúdióban (KOS) tartott előadásaim témája az internetes eszközök, a mobilos alkalmazások és a számítógépes programok tudatos használata a médiában. Tapasztalataim és információim alapján összeállítottam az alábbi listát a legjobb szolgáltatásokról, amelyek minden kolléga számára hasznosak lehetnek: segítségükkel hatékonyabb, gyorsabb és jobb minőségű lesz a munkád.

A sajtós kelléktár elemei linkek is egyben, kattints rájuk bátran, ha valamelyiket még nem ismered!

Hírolvasó (RSS):
Feedly

Médiatartalmak mentése későbbi olvasásra/nézésre/hallgatásra:
Pocket

Portfólió készítése:
Journo Portfolio

Grafika készítése:
Canva
Adobe Spark Post

Fotók szerkesztése:
Photoshop Express

Infografika készítése:
Infogram

Stock fotók és videók:
Pixabay
Pexels
Unsplash
Freepik

Instagram-sztori készítése:
Mojo
Unfold
Canva…


Lassan egy éve, hogy újságíróként kiléptem a technológiai és tudományos hírek világából, de érdeklődésem megmaradt e témák iránt, így blogot indítottam a Facebookon és az Instagramon. Lájkolni és követni ér!


(Ez a bejegyzés a már megszűnt Sportpresser blogon jelent meg 2016. szeptember 14-én, emlékét itt őrzöm :)

Öt év után térek vissza a Szegedi Tudományegyetemre, ezúttal oktatóként járok hétről hétre a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékre. A mesterképzés óta néhány alkalommal államvizsgára már hívtak bizottsági tagnak, szakdolgozatot is volt szerencsém értékelni, e megbízásokat is megtisztelőnek éreztem, a közös munka újabb fejezete pedig egy megvalósult álom.

Sportújságírással foglalkozom majd néhány fiatallal, akiknek lelkesedésem mellett sok gyakorlatot ígérek, mert abból lehet igazán tanulni. Az első órától kezdve szerkesztőségként működünk, a csapatunk számára elindított blogon szerezve minél több tapasztalatot.

Ennek örömére ajánlom a címadó zenét :)


(Ez a bejegyzés a már megszűnt Sportpresser blogon jelent meg 2013. október 4-én, emlékét itt őrzöm :) A bejegyzést akkoriban a Nemzeti Sport Online is szemlézte)

A magyar sportmédia különleges jubileumhoz érkezett: napra pontosan 50 éve lehetett hallani az első olyan körkapcsolást, amelyben a labdarúgó NB I összes találkozójáról élőben jelentkeztek a Magyar Rádió riporterei. A történelmi műsorban Dobozy László, Gulyás Gyula, Horváth Kálmán, Kovács Imre, Novotny Zoltán, Roska Miklós, Szűcs Ferenc, Takács Árpád és az ötletgazda Szepesi György vett részt.

A Mérkőzések percről percre című adás 1950-ben indult el, akkor még egyszerre két helyszínről jelentkezett. Az egyik riporter Szepesi György, a másik Gulyás Gyula volt, a két első helyszín pedig Szombathely és Salgótarján. 1951-ben már négy találkozóról tudtak élő beszámolót adni, a sportrovat ezért tovább erősödött: Asbóth József és Vad Dezső teniszversenyzők csatlakoztak a stábhoz. …


(Ez a bejegyzés a már megszűnt Sportpresser blogon jelent meg 2013. június 18-án, emlékét itt őrzöm :) A bejegyzést akkoriban a VLV és a Digi Sport is szemlézte)

“Lehet vitatni, hogy a vízilabda mennyire érdekes sport, de ha ideális körülmények között játsszák, akkor minden vitán felül egy esztétikai élmény. Süt a nap, kék a víz, a nézők fürdőruhában szurkolhatnak, strandolva a lelátón — ez a legfontosabb. Igazából ez egy szezonális sportág, amit plusz-mínusz egy hónappal számolva három hónapon át lenne érdemes előtérbe helyezni. Ez alapvető kérdés: nyáron kellene vízilabdázni. Mellékesen jegyzem meg, hogy ebben az időszakban az összes sportcsatorna csak vakarózik, mert nem tud mit közvetíteni. …


(Ez a bejegyzés a már megszűnt Sportpresser blogon jelent meg 2013. június 7-én, emlékét itt őrzöm :)

Az Ünnepi Könyvhét kapcsán jutott eszembe, hogy hét éve, egyetemi tanulmányaim kezdetén sorra felkerestem a legnagyobb könyvesboltokat, de egy olyan művet sem találtam, amely részletesen és érthetően, praktikus ismeretekkel adná kezembe az újságírás alapjait. Egészen a diploma megszerzéséig kellett várnom Tóth Szabolcs Töhötöm Első leütés című munkájára, ami minden elvárásomnak megfelelt.

Image for post
Image for post

Azt hittem, hogy ennél nem is lehet jobb könyvet írni a témában, de januárban a Komlósi Oktatási Stúdió diákjaként a félévi vizsga miatt kezembe kellett vennem Harle Tamás tavaly megjelent, tíz évig készült könyvét, amellyel körülbelül ugyanennyi időt spórolhatunk meg, annyi tapasztalat és tanulság van benne. Nálam most már Az újságírás mestersége és művészete című alkotás a favorit. A két említett könyv közül azért is kerül ki győztesként, mert kevésbé száraz, sokkal jobban illusztrált, és segítségével egy első cikke előtt álló gyakornok számára is könnyebben átláthatóak a műfajok sajátosságai. …

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store