Random trip Izrael, 2/2


Csütörtök este átbuszoztunk Jeruzsálembe, egész zökkenőmentesen ment, bár a buszvezető itt sem igazán tudta elmondani emberi nyelven mennyibe kerül a jegy. Sebaj :)

Besötétedett mire elértük az óvárost, ami első pillantásra nagyon barátságos volt. A bazár-labirintusban próbáltunk tájékozódni, végül egy idegenvezető irányított el minket a Sky hostelbe. Azt hiszem ennél tökéletesebb helyet nem találhattunk volna, olyan hatalmas tetőterasz, minden csak 10 perc sétára! Vicces, hogy ma már először kapod meg a wifi kódot, és utána a szobád kulcsát. 21. század.

Sétáltunk egyet este még, majd alvás, azaz próbáltunk aludni. Tippre 200 fő masírozott föl-alá a tetőteraszunkra, reggel irtó morcosan keltünk, majd visszafeküdtünk és kb 11-ig aludtunk.

Városnézés, a bazárral kezdtünk ahol is találtunk egy standot ahol magyarul is ki volt írva, hogy Jeruzsálem legjobb kávéja, picit beszélgettünk az eladóval. Egy elég autentikius humuszozóban reggeliztünk, majd az alig létező kajafixáltságra bizonyítékként egy templomban a himnuszt humusznak olvastam, nem para. Kezdjük megszokni a fegyvereseket, jófejek legtöbben, mosolyognak meg köszönnek.

itt másztunk át a párkányon :P

A Bethesda — Szent Anna templomnál körbejártuk a romokat, meg lementünk a ciszternába, tök félelmetes volt amúgy. És persze, kicsit elkódorogtunk, szóval végül nagy mélység fölött kerítésen kellett átmászni, hogy visszajussunk az utcára, legális területre. Érdekes volt, amikor ott kommandóztunk, több helyről is zümmögött a müezzin, meg volt valami keresztény koncert is. Kakofónia

Sétáltunk a keresztúton, fura, hogy nyomozni kellett az állomásokat, azt hittem nagyobb felhajtás lesz.

Majdnem ráléptem egy teknősre. Egy pasi kézzel-lábbal mutogatott, hogy vigyázzak, szal majdnem átestem szerencsétlen jószágon (I mean a teknősön, a pasi messze volt) majd én mondtam Ádámnak, hogy vigyáázz, teknős, ami meglehetősen indokolatlan tekintve, hogy egy templom lépcsőjén sétáltunk…

Majd bekavarodtunk a koptok templomába, ezek amúgy a legjobbfejebbek, tuti koptok lennénk, ha nagyon választani kéne. Van egy olyan szentjük, akinek fekete úszógumit húztak a fejére és abban fotózták, festették, minden. Meg van sok hologrammos, színváltós szentképük is. Meg egy irtófélelmetes aknájuk, ahová lemászhattunk, hát én meg voltam győződve róla, hogy itt halunk meg. Főleg, h a lefele vezető alagút falain voltak karcolások, Ádám szerint köröm nyomok, a lent lévő tóban meg hullákat vizionalizáltunk. Na mindegy. Aztán elértünk a Szent Sír Bazilikához, alias Szepuku-hoz, Isten tudja hogyan kell ezt kimondani.(Holy Sepulchre) Zseniálisan érdekes hely. Ugye kb minden vallás valamilyen szempontból szentnek tartja, vagyis einstandolt egy kis részt a templomban. Emiatt nagyon eklektikus, több szintes, mindenhol más van. Irtó barátságos, mert nem azt érezni, mint az egyes vallások külön templomaiban, kegyhelyein, hogy te szemét, ha nem ezt hiszed, elkárhozol, hanem olyan kedves összevisszaságban keresi mindenki a neki fontos, szent részeket.

Én amúgy a mennyországot valami ilyesminek képzelem el.
tádámm, ott a létra. zseniális!

Amúgy teljesen Tajgetosz pozitív az egész banda. Bármi változtatást akarnak, mindenkinek bele kell egyeznie. Valamikor 1830 körül elkezdtek egy felújítást, összevesztek, a főfal ablakában maradt egy létra. Nem tudtak megegyezni hogy ki meg hogy szedje le, hát egy kordonnal körbekerítették, hogy ne essen senki fejére, aztán azóta is ott díszeleg. No comment. Remélem megegyeznek mielőtt a fejükre dől az egész Szepuku.. :)

modern Jeruzsálem. Ha tekered a cangákat, beindul a ventillátor, vagy a dob, vagy a villany. A virágnál nem jöttünk rá mi történik. A párnák meg betonból vannak amúgy. Belefeküdtem, és naaaaaagyon fájt :)

Kimentünk a modern városrészbe, minden zárva a Sabbath miatt, de végül találtunk egy fincsi hambizós helyet, majd haza, hogy öt percre ledőlünk. No, ez egy óra lett, no para. Majd a tetőn beszélgettünk, Ádám a Szepukuban akar házasodni, és megkért, hogy legyek az esk.szervező. Felvázolta az elképzeléseit, de én kedvesen visszautasítottam a szerepet :D

külön férfiak és a nők. előbbieknek van kis tóraolvasó szobája is tekercsekkel

Elsétáltunk a siratófalhoz is, és sikerült a szent helyen megvitatnunk a miért ragaszkodik minden vallás a házasságig no szex tézishez, most ez viccesen hangzik, de itt tényleg egy nagyon jót beszélgettünk kapcsolatokról, meg vallásokról, mindenféléről. Még egy uccsó sétálást bejátszottunk a bazársoron, majd feltűnt hogy egy jó ideje csak és kizárólag üvöltöző arab férfiak vannak körülöttünk, nő egy szál se kb egy órája, és hát na.. Kértem, h menjünk haza :D

Nagy alvás, majd reggeli egy arab gyrososnál. Husi, zöldség, krumpli, kóla és ásványvíz. 300shekel — tessék?!?! 21.000 Forint kb. Mondtuk, h ne játszon, ez nonszensz, satöbbi, de erőszakoskodott a csávó, persze étlap, árlap sehol, már megettük, mindenütt helyiek, bazár kellős közepe, fegyveresek sehol, rohadjon meg. Elkezdtem mondani, hogy számlát, és h nincs nálunk ennyi, akkor hívta a főnököt, egy kuurvanagy arab faszit, aki szintén kiabált. Láttuk, hogy nem nagyon tudunk ezzel mit kezdeni, és extra nyomorultul éreztük magunkat. 200shekel volt nálunk, nem több, mondtuk, h ennyi van. oké, csak adjuk. Elkezdtem szájalni, h adjon számlát, erre elkezdett felém nyúlkálni, hadonászni, Ádám eltolta a kezét, és hát, odaadtuk a pénzt és eljöttünk. Életünk legdrágább gyrosa. és annyira jó se volt. Ezek után belekeveredtünk egy lökdösődős arab tömegkiabálós istentudjamibe, majd én szorosan Á. mögött leszegett fejjel masírozva ki is lábaltunk belőle. Felsétáltunk az olajfák hegyére, és az Agónia templom pl álomszép volt. Szedtem követ a hegyen, emlékbe és ajándékba. Jézus itt ment mennybe.

sok ajtót fényképeztem, ez a caminó óta megmaradt szerelem.

Back to the city, cuccokat felkaptuk, majd végigsétáltunk a városfalon — hát nem egy nagy élmény, és konstatáltuk, hogy lehet h ideje lenne valahogy kitalálni, h h jutunk vissza TelAvivba, mert ugye Sabbath, nem megy a vonat se…

Tudtuk, h van vmi tér, amiről indul vmikor vmi iránytaxi. Megkerestük a teret, indult is, csak nem fértünk be :) Nem baj, még van 5 óránk a gép indulásáig. Másik térre át, ahol van wifi, mikor megy az első vonat ilyesmi..

Keressünk egy helyet ahol van fix wifi és ihatok kávét. Na találtunk egyet ahol csak sör van és nincs net, sebaj :) Jóarcok voltak a srácok ott. Locsoltak ránk is pezsgőt, meg adtak sört. juhú, bár ez azon vajmi keveset segít, hogy mindjárt megy a repcsink.

Végül, más esélyünk nem lévén taxiztunk, ellejtve a szokásos násztáncot, alkudni próbálva, nem áll kötélnek, eljövünk, utánunk jön etc.. Végül olcsóbban hozott el minket, mint az iránytaxis hozott volna :d Revans az arab gyrosos miatt!!

A reptéren hát, kb 2 óra volt a becheck, mivel Ádám Indonéziai útját annyira nem kedvelték. Szóval tripla ellenőrzés, csikizős motozás meg minden ami kellhet. Beálltunk egy sorba, sorra kerülünk, fejcsóválás, és a külön sor, kiemelt ellenőrzés, ááááá :)

Uccsó hummusz a reptéren, nyugis, békés repülőút. Tervezzük a Palesztin tripet. Júniusi program: pipa, bakancslista — i betűs országok felkeresése: Izrael, pipa! :D

Stay tuned, már megvan a júliusi eksön. Vagy extrémsportos vagy művészes lesz. És azt megint Ádám írja majd. Csak még nem tud róla…

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.