Moldova, presa și lenea

Duminică dimineața, un autocar cu 56 de studenți Erasmus+ s-a răsturnat în Spania. Se relata despre 13 sau 14 morți și mulți răniți. În total — 19 naționalități. Presa straină a început să dea știri despre accident și încerca să afle dacă existau conaționali printre victime. Așa procedeaza presa când e vorba de un accident cu victime de diferite naționalități. Așa se întâmplă și în cazul catastrofelor aviatice.

Era deja după-amiază când am văzut știrea pe Euronews. Am început să răscolesc pe la BBC și alte surse serioase ca să găsesc naționalitățile studenților. În acel moment nu se relata despre niciun student moldovean sau român. Însă nicio sursă oficială nu confirmase naționalitatea victimelor.

La Chișinău, de vreun an, Uniunea Europeană a deschis un Oficiu Național Erasmus+. Avem și un Minister de Externe. Avem ambasadă în Spania și chiar consulat în Catalonia. Iar spaniolii au deschis și o linie fierbinte pentru acest caz. Până duminică seara, nimeni din presa de la noi nu a sunat la niciuna din aceste instituții pentru a afla dacă există vreun student moldovean printre victime. Știu asta pentru că soția mea lucrează la Erasmus+.

Luni dimineața s-a aflat că printre victime este și o studentă româncă. Așadar, mai exista temerea ca această studentă să fie o moldoveancă cu cetățenie română. Dar, în presa noastră — niciun deranj. Toată breasla era ocupată cu evidența zoilor politice.

În cele din urmă, temerile au fost spulberate de confirmările oficiale.
Mă întreb câți dintre jurnaliștii noștri știu ce reprezintă programul Erasmus+ ca să poată conștientiza importanța unei asemenea știri externe?!

Când eram copil și căscam gura, mama avea întotdeauna o replică preferată: “Dacă războiul ar fi peste două străzi — habar n-ai avea.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.