Spirulinasta energiaa arkeen!

Spirulina ei välttämättä kaikille ole tuttu juttu, vaikka se viime aikoina onkin kasvattanut suosiotaan ns. superfoodien käyttäjien keskuudessa. Spirulinaa saa tietysti kaikki muutkin käyttää ja juuri tällä kirjoituksella ajattelin nyt hiukan avata tämän makean veden levän hyötyjä teille lukijoille. Spirulina sopii tueksi jokaiseen ruokavalioon. Erityisesti sen käytöstä hyötyvät urheilijat, kasvissyöjät, laihduttajat ja toipilaat.

Spirulinan on todettu vahvistavan vastustuskykyä sekä hillitsevän tulehduksia. Laihduttaja hyötyy spirulinan elimistön puhdistumista tehostavasta vaikutuksesta ja on spirulinan todettu myös vähentävän keskivartalolihavuutta*.

Urheilijaa, kasvissyöjää ja laihduttajaa kiinnostaa varmasti myös spirulinan korkea proteiinipitoisuus. Se sisältää jopa 60–70 % proteiinia, mikä on enemmän kuin lihassa! Spirulinan proteiini on helposti imeytyvää ja se sisältää välttämättömät aminohapot. Hiilihydraatteja spirulinassa on noin 16–20 % ja rasvoja noin 2–3 % painostaan. Näistä rasvoista suurin osa on tyydyttymättömiä rasvahappoja ja sisältävät terveellisiä omega-3, omega-6 ja GLA-rasvahappoja.

Spirulinassa on edellämainittujen lisäksi myös runsaasti vitamiineja, mineraaleja, karotenoideja ja antioksidantteja. Antioksidantit (mm. A-vitamiini, E-vitamiini ja seleeni) taistelevat kehon hapettumista vastaan, eli ne auttavat pitämään soluja vahvoina ja elinvoimaisina. Näin kesällä mielenkiintoisen spirulinasta tekee tieto siitä, että A-vitamiini ja beetakaroteeni tukevat ihon ruskettumista… ja taisit jo arvatakin, että näitähän spirulinassa on ihan kiitettävästi. Runsas A-vitamiinin saanti voi tosin aiheuttaa raskausaikana kehityshäiriöitä sikiössä, joten keskustelethan lääkärin tai neuvolahenkilökunnan kanssa spirulinan käytöstä, jos olet raskaana tai suunnittelet asiaa.

B2-, B3- ja B6-vitamiineja ja foolihappoa saat myös luonnollisessa muodossa nauttimalla spirulinaa. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia (lukuunottamatta B12-vitamiinia) eikä niitä varastoidu kehoon, joten niitä on hyvä saada ravinnosta päivittäin.

Kehollemme tärkeitä mineraaleja tässä tehopakkauksessa on myös huimasti, mm. kalsiumia, rautaa, magnesiumia, mangaania, fosforia, rikkiä, kromia ja seleeniä. Koska spirulina on makean veden levä, se ei sisällä merilevien tavoin jodia.

Avaruusajan superruokaa

Maailman Terveysjärjestö (WHO) ja Yhdistyneet Kansakunnat (YK) ovat myöntäneet spirulinan ravitsemukselliset edut ja suosittelevat sitä nälän ja aliravitsemuksen torjumiseen kehitysmaissa. NASA ja Euroopan avaruusjärjestö puolestaan ovat ehdottaneet spirulinaa pitkäaikaisille avaruuslennoille ensisijaiseksi viljelykasviksi. Eli aikamoisesta superruoasta on siis kyse. Onneksi spirulinaa on nykyään saatavilla helposti ja monista eri paikoista, joten muutkin kuin astronautit voivat hyötyä sen käytöstä!

Sanotaan, että puhtain ja laadukkain spirulina on peräisin Hawaijilta. Voimaruoka tuo spirulinansa maailman arvostetuimmalta spirulinantuottajalta, hawaijilaiselta Cyanotechiltä. Myös QMedi vannoo Hawaijilaisen spirulinan nimeen.

Spirulinan käyttö

Spirulinaa löytyy nykyään lähinnä puristeina ja jauheena, mutta sitä käytetään myös monien tuotteiden raaka-aineena, kuten erilaisissa välipalapatukoissa tai valmiissa smoothiejauhesekoituksissa. Käyttääpä sitä myös kosmetiikkateollisuus hyväkseen sen korkean lehtivihreäpitoisuuden ja värjäävän ominaisuuden takia.

Käyttö kannattaa aloittaa pienillä määrillä ja nostaa annostusta pikkuhiljaa, koska levän puhdistusreaktio saatta aluksi aiheuttaa pahoinvointia. Monet tuottajat ohjeistavat päiväannostukseksi jopa kymmeniä puristeita päivässä, mutta sillä annoksella ei kannata tottumatta aloittaa. Muista, että spirulina on kuitenkin ruoka-aine, joten sitä voi käyttää niin paljon kuin haluaa.

Spirulinapuristeita on helppo popsia pitkin päivää. Jauhetta voit lisätä smoothieihin, mehun tai veden joukkoon, salaatinkastikkeeseen, ruokiin, raakasuklaaseen… Spirulinalla on omalaatuinen ominaishaju, mutta laadukkaan tuotteen ei kuulu haista eikä maistua ummehtuneelta. Spirulina säilyy parhaiten ilmatiiviissä astiassa tai pussissa jääkaapissa, mutta sitä voi säilyttää myös huoneenlämmössä.

Alapuolelta löydät Terveysmarketin oman smoothiemestarin Katan helpon smoothieohjeen, jota voit muuntaa omien makumieltymysten ja keittiönkaappien sisällön mukaan. Jollet ole ennen kokeillut smoothien tekoa, tällä perusohjeella on kätevä aloittaa!

Katan vihreä aamusmoothie

  • muutama salaatinlehti (esim. tammenlehtiä, kourallinen babypinaattia tms)
  • puolikas omena
  • banaani*
  • kiivi
  • 1 tl spirulinajauhetta
  • nesteeksi esim. appelsiinimehua
  • pari jääpalaa

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen, sekoita ainekset tasaiseksi juomaksi ja nauti. Tästä annoksesta tulee noin puolen litran smoothie yhdelle.

*Jos sinulla on kypsiä banaaneja, joita et ehdi käyttää ennen kuin ne menevät ylikypsiksi, voit kuoria, paloitella ja pakastaa ne annospusseissa. Sitten kun on smoothientekoaika, voit vain lisätä smoothien joukkoon pakastetut banaaninpalat jääpalojen sijasta ja tadaa - saat viileän juoman.

Nyt kyllä beetakaroteenia kannattaakin tankata, kun näyttää vihdoin siltä, että kesää ei tältä vuodelta ole sittenkään peruttu. Ainakin täällä Naantalissa luvataan jo ihan kunnon kesäilmoja viikonlopulle. Toivottavasti se lämpö jo pian yltää koko maan ylle, niin päästään kaikki nauttimaan kesästä!

Jaana

*Lähde: Clinical and biochemical evaluations of the alga Spirulina with regard to its application in the treatment of obesity. A double-blind cross-over study.
One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.