Node.js projeleri için MongoDB Atlas connection linki alma.

Theark
3 min readFeb 20, 2021

--

Merhaba, bu gün sizlere Node.js projelerinizde kullanmak için MongoDB Atlas Cluster oluşturmayı ve connection linki almayı göstereceğim.

Öncellikle https://account.mongodb.com/account/register linkine girip google hesabımızla veya bilgilerimizi girerek kaydoluyoruz.

Kayıt olduktan sonra bizi böyle bir ekran karşılayacak. Bu ekranda “Organization” ve “Project Name” kısımlarını kendinize göre dolduruyorsunuz (herhangi bir şey yazabilirsiniz ne yazdığınız fark etmiyor). Alttaki diller kısmında da JavaScript’i seçiyoruz ve sağ alttan “Continue” butonuna tıklıyoruz.

MongoDB’nin hem ücretli, hem ücretsiz seçenekleri bulunuyor. Buradan hangisini kullanmak istiyorsanız onu seçiyorsunuz. Eğer kendi çapınızda kullanacaksanız ücretsiz versiyonu size yetecektir. Ama eğer kurumsal olarak kullanacaksanız ücretlilerden birini almanızı öneririm.

Evet şimdi geldik sunucu gölgesi seçmeye. Buradan istediklerinizi seçebilirsiniz ancak ben AWS Frankfurt server tercih ediyorum.

Bu kısımları istediğiniz gibi doldurabilirsiniz. Eğer istemiyorsanız doldurmayın size kalmış. Daha sonra sağ alttaki “Create Cluster” butonuna tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra bir süre beklemeniz gerekiyor gerekli işlemleri yapabilmesi için.

Evet şimdi böyle bir ekran geldi karşımıza. Bu adımda üstteki mavi uyarının gitmesini bekliyoruz. Daha sonra soldaki menüden “Database Access” kısmına tıklıyoruz.

Burada da “Add New Database User” butonuna tıklıyoruz.

Bu kısımda kullanıcının kullanıcı adı, şifresi, yetkileri vb. gibi bilgileri dolduruyoruz. Sonra sağ alttan“Add User” diyoruz. Belirlediğiniz şifreyi bir yere not edin daha sonra lazım olacak! Daha sonra yine soldaki menüden “Network Access” kısmına tıklıyoruz.

“Add IP Address” diyoruz.

Bu kısımda ise Database’imize hangi IP/IP’ler üzerinden erişim sağlanabileceğini seçiyoruz. Eğer bir spesifik bir IP üzerinden değil de her yerden erişebilmesini istiyorsak “Allow Access From Anywhere” kısmına tıklıyoruz. İşlemleri bitirdikten sonra “Confirm” diyoruz. Daha sonra yine soldaki menüden “Clusters” kısmına tıklıyoruz. Ve yine üstteki mavi uyarının gitmesini bekliyoruz.

Evet mavi uyarımız gitti. Şimdi ise “Connect” kısmına tıklıyoruz.

Unutmayın ki, ben MongoDB’yi Node.js projelerinde kullanmak için gereken bağlantı linkini almayı anlatıyorum. Eğer MongoDB’yi terminal üzerinde kullanacaksanız buradan sonra anlattıkarım sizin işinizi görmeyecektir! Bu kısımdan “Connect your application” kısmına tıklıyoruz.

Burada isterseniz Node.js sürümünüzü seçiyorsunuz. Altta gördüğümüz linki kopyalıyoruz ve linkteki “<password>” kısmına daha önce not ettiğimiz kullanıcı şifresini giriyoruz. NOT: şifreyi yazarken “<>” işaretlerini silmeniz gerekmektedir! Sağ alttan “Close” diyoruz ve Tada 🎉. Artık MongoDB’ye bu link üzerinden bağlanabiliriz. Umarım faydalı olmuştur. İyi günler dilerim.

--

--