Што мачкаш на лебот?

Бидејќи е голем тренд на преориентирање кон здраво, сигурен сум дека веќе голем дел од луѓето почнуваат да купуваат интегрални лебови и пецива, а некои одат и до перфекција па купуваат 100% интегрални лебови од локални пекари или од маркети каде што може да се најде вистински интегрален леб, а не малку обоено :). Но, чекај. Тука не завршува се. Сега е прашање со што се комбинира лебот, односно што се мачка на него?

Моите баба и дедо, а се разбира и моите родители кои превземаа од нив како дете пред било што да ставам на лебот ме учеа прво да намачкам маргарин за да ме ‘држело’ повеќе, а и за да се мачка полесно вториот слој. На таа комбинација се ставаше мед или мармалад со стоплено млеко се сеќавам. Другите опции беа можеби некои паштетки или пак мајонез со некое сувомеснато парче или сирење со патлиаџан. Да бидам искрен сега ми се стегаат вилици од тоа колку е вкусно :). Но, од друга страна свесен сум колкава доза на шеќери и холестерол сум внесувал и тоа како дете, а можам да замислам што се случува со денешните деца кои практично и да немаат друга опција освен мачканиците и пецивата доколку не јадат дома.

Јас и Тања бидејки многу патуваме и не секогаш сакаме да јадеме во ресторани и на бензиски пумпи, не оставаме на случајност и се организираме со храна. Многу често во таа организација влегуваат и сендивичи. Сега, за разлика од порано лебот е секогаш 100% интегрален или тонус леб, а во него ставаме обавезно некаков зеленчук и мачкамае фета или другата опција ни е повторно зеленчук, туна и сенф.

Сите овие погоре споменати се солени типови на оброк, а јас знам дека многу од вас не би одбиле да намачкаат и крем со млеко. Јако, нели? :) Кога зборуваме за благо односно крем намачкан на леб, она што јас го правам во овакви случаеви е некоја импровизација на крем што многу многу многу ќе ви се допадне. Пробајте изблендирајте путер од кикирики, банана и какао. Или изблендирајте вода, мед, урми, лешници и какао за да добиете здрава нутела. За некоја овошна варијанта пробајте во маркетите или продавниците ако најдете некој мармалад или џем здрав без додаден шеќер или нешто слично.

И уште нешто за крај. Пробајте во маркетите кои имаат свои пекари да најдете свежи интегрални пецива кои немаат ништо на себе или во себе. Одберете ги оние најтазе и најтопли. Ви гарантирам дека нема да имате потреба од било што да ставите. Интегрална топла кифла или геврек е неверојатно вкусно и крцкаво :)

Josif Damjanov

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.