Beceri Nedir ve Olmazsa Olmaz Mı?

The Microi Blog
3 min readMay 7, 2023

--

Yazar tarafından çekilen bir fotoğraf

Merhabalar, ben Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde okuyan bir üçüncü sınıf öğrencisiyim. Bölümüm insanı merkeze aldığından ve sağlıklı yaşam çerçevesinde bilgiler edindiğimizden, okurken bana birçok katkıda bulundu. Edinilen bilgiyi tam anlamıyla öğrenmek için etkili bir yol, bu konuyu kendi kelimelerini kullanarak anlatmaktır. Fakat söz konusu bir blog aracılığıyla bu aktarımı gerçekleştirmekse, kişinin kendine yazı yazma konusunda belli bir düzeyde güvenmesi gerekir.

Peki güvenmezse yapamaz mı?

Bunu cevaplamadan önce ‘yazı yazma’ nedir, bunun üzerine konuşalım. Gündelik hayatta sıklıkla kullandığımız ve kullandıkça geliştirebildiğimiz bir beceridir. “Bir işi yapma gücü” olarak tanımlanabilen becerilerde, eyleme geçme durumuna değinilmektedir. Yani birtakım bilgilere sahip olmak, söz konusu etkinlikte becerili olmak anlamına gelmemektedir. Bilmenin ötesinde harekete geçmeyi ve işi yapmayı gerektirir. Apaçık bir efor vardır; bu süreçte birey aktif ve bilinçli olarak, fiziksel ve zihinsel kaynaklarını harekete geçirir.

Baktığımızda becerinin oldukça karmaşık bir olgu olduğunu görebiliriz. Uygulama sürecinde iç içe geçmiş bilgileri bütünleştirir, böylece bir işi tam yaparız. Bir beceriyi bölmek mümkün değildir, az evvel sözünü ettiğimiz yazı yazma becerisinden ilerlersek, biraz yazabilen birinin varlığına şahit oldunuz mu hiç? Olduğunuzu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bu durumda, kişi henüz o beceriye sahip değildir.

Şahane bir gerçek şu ki, becerilerimizi geliştirebilir ve aktarabiliriz. Üzerine eğildikçe, harekete geçtikçe, çeşitli alanlarda uyguladıkça ilerletebiliriz. Çeşitli alanlarda kullanılan becerilere ise, aktarılabilir beceriler denir. Bu kavrama karar verme, problem çözme, araştırma, topluluk önünde konuşma, iletişim, iş birliği gibi örnekler verilebilir. Diğer bir adıyla transfer edilebilir beceriler, meslek veya alan fark etmeksizin, her işte kullanılan veya aranan becerilerdir. Dolayısıyla kişinin mesleki yeterliklerinin ve alan becerisinin yanı sıra aktarılabilir becerilerini geliştirmesi büyük önem arz etmektedir.

İnsanların kendini geliştirmeye yönelik motivasyonu değişkenlik gösterdiğinden, “Kendimize güven duymadan bir etkinliği yapamaz mıyız?” sorusunun yanıtı kişiden kişiye farklılaşacaktır. Ancak bir etkinliği gerçekleştirirken duyduğumuz öz güvenimizin de geliştirilebilir olduğu gerçeğini es geçmeyelim. Beceri düzeyimiz ilerledikçe, o etkinlikteki öz güven düzeyimiz de doğru orantılı olarak pekişecektir.

Yazar tarafından çekilen ve düzenlenen bir fotoğraf

⋆·˚ ༘ *

Beceriler Nasıl Geliştirilir?

Var olduğunu bilmediğimiz bir şeyi geliştirmemiz mümkün olmayacağından, ilk adım becerileri keşfetmektir. “Neleri yapmakta iyiyim?” sorusu, becerilerimizin neler olduğunu keşfetmemizde yardımcı olabilir.

Ardından başarılarımızın üzerine düşünmemiz ve bunları somut bir şekilde yazarak (neler hissettiğimizden ziyade ne yaptığımız, bu süreçte hangi becerilerin eylemlerimizde gömülü olduğu), bu zamana kadar başarı sağlamak için ne gibi becerileri kullandığımızı ortaya çıkarmamız etkili olacaktır. Ve bunların hayatın farklı yanlarıyla nasıl bağdaştığını görmek, bunların aktarılabilir olup olmadığını anlamamızı kolaylaştıracaktır.

Kendimiz hakkında düşünmemiz, kendimizi tanımaya vakit ayırmamız oldukça mühim bir noktadır. Fakat keşif sürecinde yararlanabileceğimiz tek kaynak kendimiz değiliz. Tıpkı yeteneklerimizi ve/ veya kişilik özelliklerimizi keşfederken olduğu gibi, becerilerimizi açığa çıkarırken çevremizden ve bizi iyi tanıyan kişilerden geri bildirimler almamız oldukça etkilidir.

Beceriler hakkında konuşurken, yakın zamanda izlediğim bir filmi önermek isterim. “Ford v Ferrari” filminde bir alanda yetenekli olup, bu yetenek kullanıldığında nelerin gerçekleşebileceği çok güzel sergilenmiş.

İzleyecek olanlara iyi seyirler!

“Ford v Ferrari” filminden bir görsel (https://pin.it/2XZIh6p)

--

--