Billåneinfo — Market Shark

David har bestämt sig för att köpa en bil för att kunna pendla till jobbet mer effektivt och spara otroliga mängder tid motför att åka lokaltrafik. David har ett välbetalt arbete och har lyckats senaste året spara ihop 100.000kr kronor. Han sätter sig och skriver ner sina krav och behov på ett papper för att lättare kunna identifiera vilken typ av bil han söker. Han är ensamstående, vilket betyder att storleken på bilen har mindre betydelse. Däremot så har han som hobby att åka till stugan på helgerna med vänner, detta innebär oftast rätt mycket packning så vi kan direkt utesluta en coupé eller småbil. Snarare tvärtom så behövs en kombibil om det skulle finnas. Han kommer köra rätt många mil, ca 2000 mil per år, och med dagens bränslekostnader vill vi också se till att bilen är hyffsat billig att köra och inte drar allt för mycket bränsle vid långkörning. Eftersom David bor I norrland har han också behöv av fyrhjulsdrift, och därför väljer han att skriva ner detta som ett krav. Fyrhjulsdrift är ett mycket säkrare val än tvåhjulsdrift, och säkerhet är alltid värt lite extra pengar. Efter alla variabler är nedskrivna så kommer David fram till en modell. En begagnad Audi A4 Kombi Quattro eller liknande modell. David har en budget på 100.000 kronor, därför börjar han titta på bilar som är 6 år eller äldre för att de ska uppfylla alla hans krav. Han hittar en perfekt bil som passar hans budget. En 7 år gammal bil med 15.000 mil på nacken, bra utrustning och resterande kriterier så som kombi, dragkrok, motor och kupevärmare och fyrhjulsdriften är uppfyllda. Priset låg på 89.500 kr. David behöver sedan försäkra bilen, och eftersom denna bil har en mindre och bränslesnål motor så blir inte försäkringen allt för dyr, 4500 kr per år. Bilen skall också genomgå en service innan årets slut, tyvärr är den av den större modellen som kommer landa på 12900kr. David kalkylerar och ser att efter allt är ihopräknat så ligger David en bra bit över budget, och då har han heller inte räknat med oförutsedda kostnader som ofta tillkommer på begagnade fordon. 9 år och 15.000 mil från tillverkning innebär att alla garantier har gått ut och när man kör upp mot 2000 mil per år så kommer definitivt reparationer att behöva tas med I kalkylen. Vi kan lägga denna summa på 7500 kr per år. Vinterdäcken är inne på sin sista säsong, det vill säga att efter kommande höst behövs en ny uppsättning vinterdäck. Detta landar på ca 8.000kr. Den begagnade bilen som ursprungligen hade ett pris på 89.500 kronor, kommer nu kräva en budget på över 120.000kr bara första året, mer än 30.000kr över inköpspriset. David har nu två val, antingen avvakta med billköpet alternativt välja en billigare bil som kanske inte uppfyller alla kriterier. Han kan också acceptera att priset kommer ligga över budget, och då anpassa sitt leverne efter detta som att spara mer pengar varje månad, eller ta pengar från semesterbudgeten.

Om David istället för att vara insnöad på att stå för bilköpet helt ur egen ficka, så hade vi kunnat titta på en hel del andra alternativ. Att köpa en bil med ett billån från en bank eller kreditbolag kan faktiskt vara en någorlunda bra affär, som inte alls är långt ifrån samma kostnader som I ovan exempel, men I utbyte kan man köpa en nästintill fabriksny bil.

David har skrivit ner sina kriterier på en lista, dessa är fortfarande samma som I tidigare exempel. Men istället för att titta på köp & säljsajter och forum så har han valt att gå till en bilhandlare. Hos denna bilhandlare finns ett par exemplar av fordon som passar Davids livsstil och kravställning. En av de nyare bilarna, en 1 år gammal Audi A4 Kombi, samma modell som David tittade på tidigare men nästintill ny finns till försäljning. David tittar på prislappen. 285.000 kr?! Det har han ju absolut inte råd med. Det är här fördelarna med ett billån kommer in. David talar med bilhandlaren om att ta ett billån, eftersom säljaren har mandat att låna ut pengar via ett partnerskap med ett bolag som jämför lån (www.lånesida.se) så sätter de sig ner och tittar över Davids budget och behov. Bilen som David är intresserad av har endast gått 1400 mil, den har helt nya vinterdäck och sommardäcken har endast gått en säsong. All utrustning finns med och denna modell har också en bättre motor än de äldre modellerna vilket sänker bränsleförbrukningen avsevärt, nästan hälften mängd bränsleförbrukning.

Originally published at https://www.marketshark.se.

Written by

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store