Ce trebuie să știi despre brandingul personal


Claudia Senik, profesor în economie la Paris School of Economics, spune că cea mai sigură cale care duce negreșit spre nefericire este să muncești la visele altora și nu la ale tale, să lucrezi la proiectele altora și nu la ale tale, să faci ceva pentru companiile altora și nu pentru ale tale, să vezi cum alții se dezvoltă de pe urma efortului tău și tu să te mulțumești cu un stimulent numit salariu.

Pare clar ce ar trebui sa facem pentru a schimba lucrurile. Totuși, cei mai mulți dintre noi (95%) continuă să lucreze anume la proiectele altora și nu la propriul lor proiect — viața fiecăruia din noi este de fapt un proiect la care trebuie să lucrăm pentru a obține ceea ce anume noi ne dorim. Fă o pauza și analizează ce ai obținut anume pentru tine muncind pentru alții 5, 10, 15 ani sau mai mult.

Dacă vrei să generezi transformări personale, unul din instrumentele care te pot ajuta să obții ceea ce îți dorești este brandingul personal. Multă lume înțelege brandingul ca pe un proces prin care comunici ceva despre tine pentru a spune lumii cine ești. Este de fapt mult mai mult.

Deseori brandingul personal se asociază cu dorința noastră de a câștiga mai mult pe motiv că asta ne va face mai fericiți. Lucrurile sunt însă desigur nuanțate.

O serie de specialiști în domeniul psihologiei pozitive, co-autori ai cercetării The World Book of Happiness, au stabilit în urma cercetărilor pe care le-au efectuat că fericirea nu depinde de cantitatea de bani pe care o ai. Nivelul veniturilor este foarte important pentru fericirea unui om sărac, cînd nu sunt acoperite necesităților de bază. Când acel om devine bogat sau are un alt nivel de venituri acest lucru nu-l face să se simtă mai fericit decât atunci când era sărac. Acest fenomen se numeșteparadoxul fericirii. Banii sunt importanți însă mai mulți bani nu înseamnă mai multă fericire. Factorii care influențează cel mai mult nivelul de fericire al oricărui om se referă în special la elemente precum libertatea pe care o ai, calitatea vieții pe care o trăiești și relațiile pe care le ai cu cei din jurul tău. Același lucru se manifestă și în cazul țarilor — deseori se întâmplă ca nivelul fericirii e mai înalt nu în țările dezvoltate, așa cum mulți cred, ci în țările în curs de dezvoltare.

În încercarea de a face o schimbare mulți din noi își iau un chip care nu e al lor. Ideea de bază a brandingului personal este că el trebuie să fie focusat pe autenticitatea unei persoane, pe ceea ce el real este. Deci ideea e următoare: să fii ceea ce ești și nu ceea ce vreai să pari. Aici e și capcana în care se prind cei mai mulți atunci când se apucă de un proces de personal branding. Schimbă ceva în ei, dar nu ceea ce trebuie, nu ceea ce îi reprezintă și reflectă personalitatea lor. Brandingul personal nu înseamnă să fii ceea ce nu ești ci invers, punându-te în valoare.

Cert este un lucru: brandingul personal poate deveni un instrument puternic pentru oricine, atunci când este dezvoltat conștient și aliniat obiectivelor personale și profesionale.

Brandingul personal te ajută să fii mai competitiv. Brandingul personal este reputația ta. Este cartea ta de vizită. Este ceea prin ce tu ești cunoscut altora și este despre cum alții te percep în urma unor experiențe legate de tine ce se referă la cine ești, ce faci și cum o faci.

Dacă vei ști cum să-ți livrezi brandul într-o manieră clară și autentică, dacă vei ști cum să creezi experiențe memorabile în mintea și inimile celor cu care interacționezi, asta va deschide pentru tine noi uși spre noi oportunități.

Construirea brandului personal poate fi o experiență interesantă din care vei învăța multe despre tine pentru că în mare parte este un proces de autocunoaștere. Te va ajuta să identifici calitățile tale unice, avantajele și talentele pe care le ai.

Când te pornești la drum ce faci? Îți faci un plan. La fel trebuie să faci și atunci când ești determinat să construiești brandul personal. Și aici cuvântul cheie estedeterminat. Trebuie să înțelegi foarte clar pentru ce ție asta îți trebuie, de ce vrei să o faci, cum o să faci asta și ce îți propui să obții. Deci — ai nevoie de un plan.

Când vei face acest plan trebuie să fii sincer cu tine. Altă cale, pentru ca în primul rând tu să te înțelegi pe tine, nu există. Scrie în plan care îți sunt părțile slabe, identifică ce ai tu în plus, prin ce ești mai bun decât alții, expune valorile tale și ceea ce pentru tine e important, definește pasiunile și scopurile pe care le ai în viață.Trebuie să sapi adânc în tine. După ce vei face această introspecție în tine, în primul rând cu maximă sinceritate, în lumea ta, în capacitățile tale, în vizuinile și viziunile tale, vei afla răspunsurile la întrebările cine ești, ce faci și cum o faci. Următorul pas este să-ți faci un plan de acțiuni unde să scrii, da, anume să scrii, nu să-ți imaginezi ceva — să scrii ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru a atinge obiectivele tale.

Vom reveni și cu alte articole despre brandingul personal, acesta fiind de fapt doar o scurtă introducere în această temă complexă dar care merită a fi cunoscută și înțeleasă mai bine de fiecare dintre noi.

Esențial este să înțelegeți că brandingul personal este un proces. Nu veți obține rezultate imediat. Niciodată. Ele vor veni doar în timp. Brandingul personal este un proces complex, care înseamnă o regândire de ansamblu în ceea ce privește — cine ești, ce faci și cum o faci. Dacă nu ești determinat să faci o schimbare mai bine nu o face. Dacă ești determinat să o faci, trebuie să știi doar încă un lucru — ușor nu va fi. De asta și sunt doar 5% din cei care obțin ceva în aceasta direcție.