Fericirea în afaceri

Se pare că azi avem cea mai fericita zi a anului. La 28 iunie 2012 cei de la ONU au decis să sărbătorim pe 20 martie Ziua Internațională a Fericirii (International Day of Happiness) așa că vrem sau nu vrem, dă bine să fim azi în trend.

Datele companiei Gallup arată că cei mai fericiți oameni de pe planetă locuiesc în Paraguay iar cei mai nefericiți în Afganistan.Din totdeauna ne-am străduit să înțelegem ce este fericirea și am încercat să o definim. Suntem permanent în căutarea fericirii iar asta ne face să vrem mai mult, să ne dorim să fim tot ceea ce putem să fim, să trăim viața care ne este potrivită nouă. Există prea multe concepte despre fericire pentru a putea să o definim cu o doză mare de claritate.Bunăoară, Platon spunea că fericirea cuprinde cinci parți. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simțuri bune și sănătate trupească; a treia este reușita în ceea ce întreprinzi; a patra-i reputația bună printre oameni și a cincea abundența de bani și a bunurilor folositoare pentru viață. Iar Aristotel spunea că „fericirea este sensul și scopul vieții, întreaga finalitate a existenței“. Buddha ne spunea că nu există o cale spre fericire, fericirea însăşi este o cale. Deci, până la urmă fiecare definește fericirea cum poate.Deși, în mare parte, atunci când ne gândim la fericire, ne gândim la ceva legat de viața personală, este cazul să ne uităm la acest subiect și din perspectiva afacerilor deoarece succesul în afaceri depinde în mare măsură și de gradul de fericire al celor implicați în ea.Un studiu realizat de Teresa M. Amabile, profesor în cadrul Universității Harvard și de cercetătorul Steven J. Kramer, arată că angajații fericiți sunt mai productivi și mai cooperanți iar afacerea ta, mai prosperă deoarece persoanele pozitive și muncitoare vor adăuga plus-valoare echipei tale și vei obține rezultatele dorite. Totuși ce ar trebui să facem pentru a fi fericiți în afaceri? Iată câțiva pași, mai bine zis, patru gânduri:

  1. Nu te mai gândi atâta la bani

Sună paradoxal când spunem asta însă în goana după bani, care niciodată nu sunt suficienți, uităm să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții. Muncește ca să trăiești și nu trăi ca să muncești. Până la urmă, câștigăm exact atâta cât merităm dar și cât ne trebuie. Nici mai mult, nici mai puțin — cât merităm și cât ne trebuie. Pentru că tot ce ți se întâmplă, tot ce ai, tot ce te înconjoară, este o consecință a ceea ce ai setat tu pentru tine, pentru viața ta. Tot ce ne înconjoară reflectă mintea noastră. Închideți ochii. Uitați-va în jur la ce vi se întâmplă și o să înțelegeți de ce spunem asta.

  1. Prețuiește clipa

Poți să găsești fericirea în orice act, oricât de neînsemnat nu ar părea, în orice clipă, în orice întâlnire, oriunde. Tot ce se cere de la tine este să fii concentrat pe clipa pe care o trăiești, nu pe trecut sau viitor, ci la ceea ce ai, ce ești, aici și acum. Investește în echipa ta și în angajați, aici și acum, mâine poate fi târziu. Dezvoltă și implementează programe speciale pentru angajați. O minte aparține unui singur loc iar atunci când căutăm mereu altceva fără să simțim cu adevărat fiecare moment, nu putem să fim fericiți și uităm practic să trăim. Acolo unde se termină visele încep experiențele.

  1. Găsește calea ta

Ne place să admirăm tot felul de personalități și să ne dorim să ajungem ca ei, ca Steve Jobs, Bill Gates sau Michael Bloomberg, însă asta nu se va întâmpla niciodată pentru că fiecare om e unic, a trăit într-un context unic, a fost înconjurat de anumiți oameni, a avut o educație specifică etc. Desigur există anumite pattern-uri, reguli și obiceiuri demne de urmat și trebuie să aveți asta în vedere pentru că este important, însă noi toți suntem diferiți. Nu mergeți pe căi deja bătătorite. Oare chiar nu vreți să găsiți un drum al vostru? Mergând spre acest obiectiv este important să te înveți să renunți la așteptări. Ideile bune vin la cel care este pregătit să le implementeze.

  1. Nu uita de familie

Când vă gândiți la afaceri sau la job-urile pe care le aveți, va sugerăm să vă gândiți la ceea ce spune Jason Fried, autorul cărții Remote, despre acest aspect: „Pe patul de moarte, nimeni nu-şi doreşte să fi stat mai mult la birou, cu siguranţă sunt mulţi cei care şi-ar fi dorit să acorde timp în plus familiei.” Și încă ceva. Din când în când mai stați și degeaba pentru că uneori este bine să nu faci nimic. Vă sugerăm să citiți cartea lui Jason Fried.James Barrie spunea că secretul fericirii nu este sa faci ceea ce îți place, ci să-ți placă ceea ce trebuie să faci.Poți fi fericit acum, aici, exact așa cum ești în acest moment.Să fiți fericiți.

Vă recomandăm să citiți și articolul nostru despre cum să scăpați de griji.

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TheProfit.md pe FACEBOOK sau TWITTER.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.