Chat GPT ή πώς ο κόσμος άλλαξε μέσα σε ένα βράδυ

The Tipping Point
9 min readDec 22, 2022

--

Σας παρουσιάζουμε το κατά τη γνώμη μας πιο ιστορικό tweet της χρονιάς, αν όχι της δεκαετίας, όσον αφορά στην τεχνολογία. Και το tweet που μέσα σε δευτερόλεπτα έκανε τον γύρο του κόσμου, αλλά άλλαξε και τις ταχύτητες με τις οποίες αυτός γυρίζει.

Καλωσήρθατε στην Μετά ChatGPT εποχή.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ και είναι εδώ για όλους. Ήδη από την 1η Δεκεμβρίου, η ανθρωπότητα μπήκε και σε μία νέα τροχιά, η οποία πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Το προς ποια κατεύθυνση, άγνωστο.Ουσιαστικά, όμως, το μεγάλο βήμα έχει γίνει.

Μιλάμε για την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI, το bot Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι βασισμένο/trained πάνω σε μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (Language Model), το οποίο δίνει απαντήσεις σε κάθε είδους ερωτήσεις.

Πώς το χρησιμοποιείτε; Απλό. Ρωτάτε.

Θα γνωρίζετε βέβαια τη φράση “ό,τι δίνεις παίρνεις”, και εδώ αυτό ισχύει απόλυτα. Όλη η ουσία της τεχνολογίας αυτής βρίσκεται περισσότερο στην ερώτηση και λιγότερο στην απάντηση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την 1η Δεκεμβρίου, η εταιρεία OpenAI έκανε launch το συγκεκριμένο chat - γεγονός που “σταμάτησε” για λίγο τον κόσμο και εντυπωσίασε ακόμα και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και που δεν εντυπωσιάζονται εύκολα -. Αυτό συνέβη γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία/μοντέλο γύρισε τη σελίδα του βιβλίου της σχέσης ανθρώπου-τεχνολογίας.

Που θα μας επηρεάσει ένα chat, μπορεί να αναρωτηθείτε. Γιατί τόσος χαμός; Και απαντούμε: Σε πολύ περισσότερους τομείς της ζωής μας από ό,τι νομίζουμε. Ας αναλογιστούμε μόνο μερικούς από αυτούς:

  1. Εκπαίδευση (education)

Σύμφωνα με το παρακάτω tweet: “γινόμαστε μάρτυρες του τέλους του κλασσικού ακαδημαϊκού/σχολικού δοκιμίου…Δουλειά άξια για Α- (A minus είναι η αμέσως μικρότερη βαθμολογία από το Α που δηλώνει το άριστη απόδοση) σε 10 δευτερόλεπτα”. Και εν καιρώ, τη μετάβαση σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα αξιοποιεί την τεχνολογία ως εργαλείο αλλά και τον αργό θάνατο του εκπαιδευτικού συστήματος όπως το ξέρουμε, που έχει τις ρίζες του στη βιομηχανική επανάσταση.

2. Απλή μάθηση (just learning)

Η αλλαγή αφορά και μη τυπικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα (non-formal education) αλλά και κάθε είδους εργασία. Όπως το θέτει ο ίδιος ο Sam Altman, CEO της OpenAI: “…σύντομα θα μπορείτε να έχετε χρήσιμους βοηθούς που θα μπορούν να σας μιλήσουν, να απαντούν σε ερωτήσεις και να σας δίνουν συμβουλές. Αργότερα, θα μπορείτε να έχετε κάτι που θα κάνει εργασίες που του αναθέτετε. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορείτε να έχετε και κάτι που θα ανακαλύπτει νέες γνώσεις για εσάς”.

3. Προγραμματισμός (Coding), Bug Fixing & Κατασκευή Εφαρμογών (build an app)

4. Μουσική/τέχνη

5. Προσλήψεις/ Ανθρώπινο δυναμικό

Ο GPTchat ως υποψήφιος Product Manager “σκοράρει πάνω από τον μέσο όρο” σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Workable, Νίκο Μωραϊτάκη.

6. Ρόλοι/ Δουλειές Δημιουργίας Περιεχομένου (content creation)

Οι καλύτεροι δημιουργοί περιεχομένου θα συνεχίσουν να είναι καταπληκτικοί απλά “προσλαμβάνοντας” και εκπαιδεύοντας GPT Chat βοηθούς που θα υιοθετήσουν το στυλ έρευνας και γραφής τους.

7. Οποιαδήποτε δουλειά.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τώρα, από πρώτο χέρι, τις τελευταίες ημέρες, κάτι που είχαν προβλέψει εδώ και πολύ καιρό κάποιοι πολύ επιδέξιοι αναλυτές & ακαδημαϊκοί. Απλά κάνοντας τη δουλειά τους: κάνοντας ενδελεχή έρευνα & γράφοντας.

α) Ο Kevin Drum στο άρθρο του “Welcome, Robot Overlords. Please Don’t Fire Us?” για το Mother Jones, μοιράστηκε τους λόγους για τους οποίους “Οι έξυπνες μηχανές κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μας σκοτώσουν όλους — αλλά σίγουρα θα μας πάρουν τις δουλειές, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζουμε”, κι όλα αυτά τα έγραψε τον… Μάιο του 2013!

Για όσους βαριούνται να διαβάζουν μακροσκελή άρθρα, ορίστε μια εικόνα που τα συνοψίζει καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαμε εμείς.

Με μια πολύ θεμιτή σειρά προβλέψεων του άρθρου η λίμνη φαίνεται να γεμίζει γεμίζει απότομα από το 2022 και μετά 👉🏻 η πόλη θα έχει πλημμυρίσει μέχρι το 2025. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο μπαίνουμε στο 2023.

β) Η ιδιοφυΐα*, Tim Urban

— * Ο δικός μας ορισμός της ιδιοφυΐας είναι: εκείνη/ος που έχει την ικανότητα α) να μετατρέπει εξαιρετικά πολύπλοκες έννοιες σε απλά γλωσσικά/μαθηματικά/νοητικά μοντέλα, και β) να τις παρουσιάζει ιδανικά σε εύκολα κατανοητή μορφή, ακόμα και για ένα παιδί. Με μια φράση στα Ελληνικά: “Αυτός που εξοικειώνει τα ανοίκεια.” —

γ) Αλλά πριν από όλα αυτά τα λαμπρά μυαλά, ας αναγνωρίσουμε τον “πατριάρχη”, τον καθηγητή-φιλόσοφο της Οξφόρδης, Nick Bolstrom, ο οποίος επινόησε ή εκλαΐκευσε τους περισσότερους από τους όρους που μας βοηθούν να κωδικοποιήσουμε σήμερα τι μέλλει γενέσθαι: superintelligence, AGI & τα διάφορα στάδια ωριμότητας της τεχνητής νοημοσύνης, singularity.

Οι εκπαιδευτικοί ή όποιος σχεδιάζει προγράμματα σπουδών και εκπαιδευτικές πολιτικές οφείλει να έχει τη βασική κατανόηση των εννοιών/όρων από το βιβλίο του “Superintelligence”.

Αν είστε εκπαιδευτικός, θα προτείναμε να ζητήσετε από τους μαθητές σας να γράψουν τις σκέψεις τους σχετικά με το επιχείρημα του Bostrom για την προσομοίωση: Ζούμε σε μια προσομοίωση; Οι πιθανότητες να ζούμε στο matrix είναι αρκετά υψηλές. Σημειωτεόν, ο Bostrom έγραψε το πρώτο προσχέδιο αυτού του paper το … 2001. Είναι τόσο διασκεδαστικό και διδακτικό σχετικά με τον ανθρώπινο ψυχισμό να βλέπεις πώς οι άνθρωποι αισθάνονται & επιχειρηματολογούν πάνω σε αυτή την υπόθεση.

ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΡΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ

  • Παρόλα αυτά, το ChatGPT δίνει πολλές λανθασμένες απαντήσεις σε απλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και απλών μαθηματικών πράξεων.
  • Υπάρχουν πολλά κενά που πολλοί τα εκμεταλλεύονται για να πάρουν απαντήσεις σε ανήθικες ερωτήσεις.
  • Εάν δεν έχεις καλή θεώρηση του τομέα για τον οποίο ρωτάς, και η ερώτηση περιέχει μια λάθος υπόθεση, το ChatGPT — όπως και AI bots που είναι βασισμένα σε παρόμοια Large Language Models π.χ. το Galactica της Facebook (δες “Human jobs are safe for now”, 12η παράγραφος) — τείνει να ικανοποιήσει αυτή τη λανθασμένη υπόθεση.

Γιατί; Η ευφυής Cassie Kozyrkov, Chief Decision Scientist της Google, εξηγεί ιδανικά με ένα plot-twist άρθρο το γιατί, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι οφείλουμε να εντάξουμε τις νέες δυνατότητες στην εργασία μας λαμβάνοντας υπόψη ότι … ”ChatGPT is a bullshitter” :

“There’s something very important you need to know: ChatGPT is a bullshitter. The essence of bullshit is unconcern with truth. It’s not a liar because to be a liar, you must know the truth and intend to mislead. ChatGPT is indifferent to the truth. And to demonstrate the point…

(!) ChatGPT is not a GAN, it’s a transformer

Let me draw your attention to my prompt: Write a witty blog post demystifying ChatGPT in the style of Cassie Kozyrkov. Explain why it’s useful, how it relates to GANs, and why its output only touches reality at a tangent.

In truth, ChatGPT is a transformer instead of a GAN. There’s nothing G-Adversarial-N in there. The acronym GPT stands for Generative Pretrained Transformer.

But why does the output argue that ChatGPT is a GAN? My prompt didn’t ask for anything more than an explanation of how ChatGPT *relates* to GANs. The right answer about the relationship is that ChatGPT is based on a different AI architecture and is not itself a GAN. That’s what a human researcher would say. A bullshitter, on the other hand, will be only too eager to please with something a little more slick.

ChatGPT’s output only touches reality at a tangent.

Watch out! Just as I prompted (and ChatGPT promptly obliged), the output only touches reality at a tangent. And since we’re sprinting into an era where bullshit is easier to produce than ever, you might like to put more oomph into fact-checking from now on.

Παρά τα πολλά προβλήματα/ελλείψεις που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, πρέπει να αποδεχτουμε ότι “το τζίνι είναι πλέον έξω από το μπουκάλι”.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ & ΣΚΕΨΕΙΣ

- Άλλαξε ο κόσμος εν μία νυκτί;

Ναι. Για να είμαστε ακριβείς, η τεχνολογία ήταν διαθέσιμη εδώ και αρκετό καιρό. Το chat.openai απλώς εκδημοκρατίζει την πρόσβαση σε αυτή, κάνοντάς τη πολύ φιλική προς το χρήστη, για όλους μας.

- Τι και ποιος μένει πίσω;

Γινόμαστε μάρτυρες του τέλους της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων που είναι προσανατολισμένες στις απαντήσεις. Αυτοί που παραμένουν προσκολλημένοι στο παραδοσιακό μοντέλο μάθησης θα δουν μικρότερες, πιο ευέλικτες επιχειρήσεις, ανθρώπους και οργανισμούς που είναι ανοικτοί στον παραγωγικό πειραματισμό, να τους ξεπερνούν κατά πολύ, σε όλα τα μέτωπα. Θα τους ξεπεράσει η ιστορία.

- Τι μέλλει γενέσθαι; Ή τι έχει απομείνει για τους ανθρώπους;

Αισιόδοξο σενάριο: Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανύψωση της ανθρώπινης συνείδησης, εστιάζοντας στη δημιουργικότητα, τη συνεργασία & την κριτική σκέψη. Ένα αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων θα μάθει πώς να θέτει καλύτερες ερωτήσεις. Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια μετρήσιμη & διδάξιμη δεξιότητα. Και αυτό κάνουμε και στο The Tipping Point και στους 100mentors.

Η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση θα εστιάσουν επιτέλους σε οριζόντιες/πιο μόνιμες δεξιότητες (“soft/durable skills”), όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργικότητα. Η περιέργεια (curiosity) και η υψηλή αίσθηση της ευθύνης (ownership) = μαθησιακή στάση (learning attitude) & η ικανότητα να επανακαλύπτεις/επανοηματοδοτείς τον εαυτό σου) θα γίνει το #1 χαρακτηριστικό που θα αναζητούν οι εργοδότες.

Δυστοπικό σενάριο: μια μακρά περίοδος αναταραχής μέχρι να φτάσουμε — αν φτάσουμε ποτέ — σε ένα επίπεδο συλλογικής ανθρώπινης συνείδησης και ορθολογικής θεσμοθέτησης, που θα μας κάνει ικανούς να διαχειριστούμε τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, για να τις διοχετεύσουμε σε παραγωγικούς σκοπούς.

- Ποιος θα εκμεταλλευτεί καλύτερα αυτή τη νέα δυνατότητα;

Τα άτομα και οι οργανισμοί που απαρτίζονται από ανθρώπους που γνωρίζουν/μαθαίνουν πώς να κάνουν διερευνητικές (= Wonderment Vs Basic information) ερωτήσεις θα αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την τεχνολογία.

Απλά και μόνο επειδή ο διάλογος μεταξύ τέτοιων ανθρώπων και της “μηχανής” θα γεννά ακόμη πιο συναρπαστικά ερωτήματα που δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμη.

Εκείνοι που ξέρουν πως να «επανέρχονται» με καλύτερες/βελτιωμένες ερωτήσεις, μετά την αποτυχία, πιο γρήγορα, θα απολαύσουν υψηλότερούς ρυθμούς καινοτομίας και θα γίνουν οι πρωτοπόροι στον τομέα τους.

Και τώρα η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου:

Τι είδους σχολεία χρειαζόμαστε;

Δεν ξέρουμε ακριβώς, αλλά η μάθηση με βάση τη διερεύνηση (inquiry based learning) γίνεται πλέον ανάγκη, δεν είναι πια επιλογή.

Φανταστείτε ένα σχολείο όπου οι μαθητές μαθαίνουν α) πώς να επανεφευρίσκουν συνεχώς τον εαυτό τους, β) χωρίς να χάνουν το μυαλό/την ταυτότητα/τον ηθικό προσανατολισμό και τις αρχές τους.

Το να μαθαίνεις πώς να διατηρείς την ψυχική σου ισορροπία σε έναν τέτοιο κόσμο θα είναι εξίσου σημαντικό με τις βασικές γνώσεις άλγεβρας.

Ο Harari στο βιβλίο του “21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα” θέτει την ιδέα των τεσσάρων C: κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία και δημιουργικότητα ως κατευθυντήριες αρχές για το πρόγραμμα σπουδών. Ή εν συντομία: “τα σχολεία θα πρέπει να δώσουν έμφαση στις δεξιότητες ζωής γενικού σκοπού” (305). Οι άνθρωποι του 2030 πρέπει να είναι προσαρμοστικοί, ευέλικτοι και ικανοί να μαθαίνουν σε νέες καταστάσεις. Προκειμένου να συντονιστούν με το γίγνεσθαι θα πρέπει να επανεφεύρουν τον εαυτό τους ξανά και ξανά, τέτοιος είναι ο προβλεπόμενος ρυθμός των επερχόμενων αλλαγών: “η ίδια η αλλαγή είναι η μόνη βεβαιότητα” (306). Η θεωρία της “γραμμής παραγωγής” εξακολουθεί να είναι η βάση των σημερινών μας συστημάτων εκπαίδευσης- και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι “δεν έχουμε δημιουργήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση” (309).

Κλείνοντας, ρωτήσαμε αυτό (είμαστε περίεργοι από τη φύση μας):

Η απάντηση μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Μπορείτε να δείτε γιατί, ανακαλύπτοντας, αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, τη λειτουργία των Topics που χρησιμοποιούμε τόσο στο The Tipping Point, όσο και στους 100mentors.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αμαλία Κωνσταντακοπούλου, Co-Founder & Director του The Tipping Point και τον Yiorgos Nikoletakis, CEO των 100mentors.

--

--

No responses yet