Achter-de-schermen-bij-Blendle

Thijmen Klompmaker
7 min readDec 2, 2016

Elke maand sturen Roland en ik een achter-de-schermen-bij-Blendle nieuwsbrief de deur uit via email. Het voelt voor ons iedere keer een beetje alsof we een schoolkrant maken. Wat nog ontbreekt is een mooie kleurplaat. Misschien doen we dat de volgende keer.

In ieder geval: in deze editie (#6 alweer) krijg je eerst wat losse snippets Blendle-nieuws, dan een verhelderend interview met Martijn Spitters van Team Data en we sluiten af met een uitgebreid verslag van het roemruchte Blendle-weekend. Veel plezier!

Blendle-nieuws

Eindproduct Workflow Lock-up
In de vorige nieuwsbrief kon je lezen hoe team Workflow zichzelf opsloot om ‘iets’ te bouwen. Nu mogen we eindelijk vertellen wat dat ‘iets’ dan was, namelijk …*tromgeroffel*… een hyperintelligente plug-in waarmee de artikelen die trending zijn op social media nu automatisch in een Blendle-lijstje belanden. Geloof ons, dat is een knap staaltje programmeren. Hier zie je een ruwe eerste versie.

Twitter-liefde (en ook wat kritische noten)
Afgelopen tijd gebeurde er veel op Twitter. Hier een kleine greep uit de bak met reacties. Lammert de Bruin krijgt een eervolle vermelding voor z’n creatieve feedback.

Interview met…

Hier maak je kennis met de mensen achter Blendle.

Deze keer hebben we Martijn het hemd van het lijf gevraagd. Allereerst omdat we trots zijn dat hij bij ons werkt, maar ook omdat zijn werk soms zo complex is dat het wat uitleg nodig heeft. Geen idee of je dat interessant vindt.
Zo niet, dan zijn de lees- en kijktips de moeite waard.

Martijn, je zit nu een jaar bij Blendle. Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
Met het gevoel dat het geen jaar, maar eerder een half jaar was, zo snel is het voorbij gevlogen. Overstappen van een groot research-georiënteerd bedrijf (TNO) naar een jonge commerciële start-up zorgde wel even voor een cultuurshock, maar het is de beste beslissing die ik in mijn achttienjarige loopbaan heb genomen. De sfeer en vrijheid bij Blendle zijn echt ongekend. Het voelt als een grote familie — even aangenomen dat je goed met je familie overweg kunt natuurlijk ;-).

Je maakt onderdeel uit van team Data. Wat doen jullie en wat is jouw rol daarin?
Team Data is in de loop van het jaar uitgegroeid tot een veelzijdig en multidisciplinair team van elf ontzettend gemotiveerde en gezellige developers, analisten en data-scientists. Ons team houdt zich in de breedte bezig met — de naam zegt het al — data, véél data. We hebben meer dan een miljoen gebruikers, dagelijks komen er tienduizenden nieuwe artikelen binnen, en worden miljoenen events getriggerd. We analyseren die data om inzichten boven water te krijgen en we zorgen ervoor dat de verwerking en opslag ervan in goede banen wordt geleid. Daarnaast zijn we heel druk met het automatisch verrijken van de artikelen en het personaliseren van aanbevelingen voor onze gebruikers.

De focus van mijn werkzaamheden ligt op machine learning en natural language processing. Machine learning is het vakgebied waarin we proberen computers het vermogen te geven om te leren zonder ze daar specifiek voor te programmeren. Natural language processing is het toepassen van dat soort technieken op natuurlijke taal, in ons geval vooral de inhoud van de artikelen. Zo ben ik de laatste tijd bijvoorbeeld bezig geweest met de extractie van kenmerken die we gebruiken voor onze persoonlijke aanbevelingen, zoals namen, locaties, stylometrischeaspecten en onderwerp. Ook een heel cool ding is de pick suggester, een lerend systeem dat onze redactie ondersteunt bij het selecteren van de beste artikelen.

Wat maakt je werk in team data tof? En wat maakt het minder tof?
Ik haal vooral veel energie uit research-and-development-achtige projecten. Ik vind het ontzettend tof om een nieuw probleem van kop tot staart aan te pakken. Eerst bedenken wat de meest geschikte technieken zijn om het probleem zo goed mogelijk op te lossen, die te evalueren met een proof-of-concept, en uiteindelijk natuurlijk ook netjes te implementeren. Wat ik minder leuk vind en waar ook zeker niet mijn talent ligt, zijn werkzaamheden die gericht zijn op een efficiënte data-infrastructuur en een stabiel warehouse. Terwijl dat natuurlijk wel essentieel is en ook een van de kerntaken van team Data.

Hoe zit het eigenlijk met de privacy van onze gebruikers, met al die data?
Bedoel je een disclaimer, zoals deze?

“We analyseren die data om inzichten boven water te krijgen en we zorgen ervoor dat de verwerking en opslag ervan in goede banen wordt geleid. De privacy van onze gebruikers wordt in dit proces uiteraard volledig gewaarborgd. (…)”

Haha, als je echt wilt weten hoe dat precies gebeurt zou ik een keer een interviewtje doen met Koen R. of zo ;-)

KoenR, dames en heren, is onze security- en privacygoeroe. Hij heet KoenR omdat we ook een KoenB hebben. Met alleen een disclaimer nemen jullie natuurlijk geen genoegen, dus hierbij beloven we: in de volgende nieuwsbrief gaan we KoenR helemaal doorzagen over privacy.

Hoe KoenR bij Blendle terechtkwam kun je trouwens hier lezen (sterk verhaal).

Martijn, terug naar jou. Heb je nog een vet boek, mooie film of goede blog om aan te raden?
Voordat ik bij Blendle kwam, hield ik me bij TNO vooral bezig met het in kaart brengen van hetDark Web. Als je dat interessant vindt kan ik het boek ‘The Dark Net’ van Jamie Bartlett van harte aanbevelen. Verder vind ik veel AI-films natuurlijk vet, vooral ‘Her’ van Spike Jonze en ‘Ex Machina’ van Alex Garland. Oh, en dan nog gewoon voor de leut: ik ben verknocht aan pinhole fotografie, waarbij je fotografeert met heel eenvoudige, lensloze camera, zoals deze. Als je daar meer over wilt weten kun je natuurlijk mij aan m’n kraag trekken, maar deze site is ook een goed startpunt.

Kun je — net als wij — geen genoeg krijgen van Martijn?

Dit is z’n Twitter. Verder geeft hij met regelmaat talks over de dingen die Team Data doet. Hiervind je een van die presentaties.

Ondanks dat Martijn een bescheiden gozer is en niet per se graag in de spotlight staat, wordt hij weleens gevraagd wat zinnigs te zeggen op de radio. Meest recent bij BNR over de hele nepnieuwsdiscussie. Terugluisteren kan hier en hier.

#Achterdeschermen

#BLENDLEWEEKEND

Als het even kan, dan gaan we ieder jaar met z’n allen een weekendje weg. En na maanden voorbereiding (door met name onze kantoormama Anja) was het afgelopen maand zover: het Blendle-weekend, in Center Parcs! Wat we tijdens zo’n weekend doen? Waar we zin in hebben.

We begonnen vrijdagavond met 7UP, pizza en sla om vervolgens de All Hands in de bar op Center Parcs te doen. Aansluitend kwam de hoofdredacteur van het AD (Hans Nijenhuis) ons iets vertellen over hoe een krant werkt en waar het heen moet volgens hem. Handig pareerde hij vervolgens een paar pittige vragen uit het publiek. Daarna waren er biertjes en werd er ‘gedanst’. Het bleef nog lang onrustig in huisje 341.

Zaterdag kwam moeizaam op gang. Dat kwam natuurlijk doordat iedereen zo hard had gewerkt de week ervoor… Maar vanaf 12 uur was er weer van alles te doen. Lasergamen, midgetgolf, zwemmen, wandelen, bowlen, flowriden (niet deze, maar dit), dingen eten in het huisje en een boek lezen.

‘s Avonds verzorgden Jelmer en Jeroen een knallende pubquiz, waar we iedereen nog beter hebben leren kennen. De intense voorbereiding en strakke presentatie (met soundboard) maakten de pubquiz tot een van de absolute hoogtepunten. Daarna werd er gechilld, poker gespeeld en wederom ‘gedanst’.

Zondag gingen we nog een keer naar het zwembad omdat Rick op vrijdag en zaterdag was vergeten om in de wildwaterbaan te gaan. En toen lekker naar bed.

PS Gelukkig hebben we de beelden nog. Er is bijvoorbeeld gefilmd door Mara. Check 0:29 voor de ‘dans’ die Mathieu ons heeft aangeleerd. Waarvoor dank Mathieu. Echt top. En Rick was ook weer bezig. Hier zijn vlog over dag 1. Op zaterdag had Alexander stiekem z’n drone meegenomen: mooie extra footage voor Rick op dag 2 dus.

Oké, doei.

Thijmen en Roland

Ben je niet geabonneerd op onze nieuwsbrief, maar wil je dat wel? Klik dan hier: http://bit.ly/2apIaTL

PS: Klik hierrrr voor een naaktfoto van Alexander.
(Eigenlijk is dat clickbait, want je komt gewoon terecht bij onze splinternieuwe vacature voor Vraagbaak, maar toch ga je klikken, dus het werkt. Vergeet niet te solliciteren.)

--

--