“Je hebt ambassadeurs nodig”

Klaas van Wieren is de initiatiefnemer en drijvende kracht achter Westersite, de ‘buurtwebsite van Nieuw-West’. We kwamen hem op het spoor via eerdere gesprekken in de buurt en spraken met hem af tijdens de labsprint op 13 en 14 oktober. Klaas vertelt over de site: “Een medium als dit was er helemaal niet voor Nieuw-West. Nieuw-West is qua aantal inwoners te vergelijken met een stad als Leiden met 150–180 duizend inwoners, maar het had geen eigen onafhankelijk kanaal, behalve het huis-aan-huisblad Westerpost en de website van AT5. Daar staat toch, zwaar gechargeerd, vooral het slechte nieuws in van liquidaties enzo.” Klaas wil met Westersite ook de interessante, leuke en positieve dingen laten zien. “Je bent hier heel dichtbij de stad, maar ook bij de natuur. Maar wat hier mist is ‘positieve reuring’. Je hebt hier bijvoorbeeld Theehuis De Akermolen, hier vlakbij. Daar zou je meer mee kunnen doen. Het is nu nog een beetje een vaste groep’ van early adopters/pioniers die ook buren en kennissen kunnen gaan overtuigen om bijvoorbeeld De Akermolen te bezoeken. Dat kan het begin zijn van meer sfeer en gezelligheid in de buurt. Wellicht kan de site daarin een rol spelen.”

Schermafbeelding van de Westersite, © Westersite / Klaas van Wieren

Dat er weinig uitnodiging is om elkaar te ontmoeten wordt beaamd. “Ik ben hier 18 jaar geleden komen wonen, ik was eerste bewoner van mijn pand. Ontwikkelingen toch wel meegemaakt. Het winkelaanbod is goed, maar gezelligheid is er dus niet. Mogelijkheden om eropuit te gaan. Buurtcontact mist daardoor. Daarom belangrijk om de Westersite te ontwikkelen. Het heeft nog wel wat meer nodig.” Er was natuurlijk The Foodbus, maar daar werd door enkele buurtbewoners bezwaar tegen aangetekend bij het stadsdeel. “Sommige mensen zijn op de eerste plaats toch angstig dat het overlast gaat geven.” Zo’n initiatief leidt vervolgens een wat kwakkelend bestaan, ziet ook Klaas. “Je hebt ambassadeurs nodig, mensen die het gaan doorvertellen zodat er weer anderen op af komen. Dat gebeurt vrij weinig.” De buurtsite wil hier een verbindende rol in vervullen.

PLAATSMAKER Rik bij The Foodbus. Foto Kennisland, CC BY

Klaas merkt ook dat er wat wantrouwen is tussen mensen onder elkaar, ook bij kleine gesprekjes op straat. “En er zijn toch ook nog best veel bewoners van het eerste uur. Maar veel tweeverdieners die er overdag niet zijn, dus daar heb je weinig contact mee.” We merken op dat dat trouwens niet specifiek geldt voor deze wijk.

Klaas is twee jaar verbonden geweest aan de buurtonderneming. Door allerlei verwikkelingen is dat alweer 2 jaar gesloten. Toch zat er een aantal goede initiatieven. Taalcursussen, salsa, een goede reden voor mensen om er binnen te komen. En je had er snel internet, dus je kon er ook als ZZPer gaan zitten werken. Nu zit er een anti-kraak in, iets met kunst. Het was ook bedoeld als de ‘poort’ tussen Caleido en deze buurt. Deze buurt is dan wat hoger opgeleid, terwijl de andere kant veel mensen met een lagere SES (Sociaal Economische Status) kent. Dat waren toch punten die potentieel hadden om te verbinden. Je hebt hier dan nog wel buurthuis De Aker, maar dat heeft, op de naam na, weinig met de Aker te maken, vanwege de ligging in een andere buurt (De Punt).

Er zit ook wat dieper in de beleving van mensen over de Aker. Eilandenbuurt wordt toch een beetje naar gekeken als een apart stuk, maar óók hoe de wijk wordt ‘gespleten’ door de Zuiderakerweg en de diverse watertjes.

Zou de buurtwebsite een instrument kunnen zijn dat bijdraagt om dat ten goede te keren?