Bitcoin ei ole liian epävakaa
Ensin pikkuhiljaa ja sitten yhtäkkiä
Onko joku kunnioittamasi joskus kertonut sinulle, että bitcoinissa ei ole mitään järkeä? Ehkä olet nähnyt bitcoinin hinnan nousevan räjähdysmäisesti ja sitten romahtavan jyrkästi. Kohautat hartioitasi, uskot ystäväsi olevan oikeassa, et kuule bitcoinista hetkeen ja luulet bitcoinin olevan kuollut. Mutta sitten muutaman vuoden kuluttua heräät, bitcoin ei ole kuollut ja jotenkin sen arvo on vielä aiempaa korkeammalla. Ajattelet, että ehkä epäileväinen ystäväsi olikin väärässä.
Lista Bitcoin-epäilijöistä on pitkä ja nimekäs (katso täältä), mutta kaikki tämä melu vaikuttaa suoraan bitcoinin antihauraaseen luonteeseen. Ihmisten, jotka säilyttävät vaurauttaan bitcoinissa, on pakko ajatella ensimmäisiä periaatteita bitcoinin ominaisuuksien ymmärtämiseksi. Ne näyttävät olevan ristiriidassa vallitsevan rahaa koskevien käsityksiemme kanssa, mikä lopulta vahvistaa bitcoinaajien näkemyksiä. Bitcoinin hintaheilunta on eräs näistä useimmiten kritisoiduista ominaisuuksista. Epäilijöiden, mukaan lukien keskuspankkiirien, yleinen hokema on, että bitcoin on liian epävakaa, jotta se olisi arvon säilyttäjä, vaihdannan väline tai laskentayksikkö. Miksi kukaan säästäisi bitcoineihin ottaen huomioon sen epävakaus? Ja miten ihmeessä bitcoin voisi olla tehokas valuutta maksutapahtumissa, jos sen arvon voi kohtuudella olettaa laskevan huomenna?
Tällä hetkellä bitcoinin pääasiallinen käyttötapaus ei liity maksamiseen, vaan arvon säilyttämiseen. Aikahorisontti niille, jotka säilövät vaurauttaan bitcoiniin, ei ole päivä, viikko, vuosineljännes tai edes vuosi. Bitcoin on pitkäaikainen säästämiskeino, ja bitcoinin arvon vakaus saavutetaan vain ajan kuluessa, kun suuret massat ottavat sen käyttöön. Sillä välin hintaheilunta on luonnollinen osa hinnanmuodostusta (engl. price discovery), kun bitcoin siirtyy rahallistumisen polulla kohti täydellistä käyttöönottoa. Bitcoin ei myöskään oleile omassa tyhjiössään. Useimmat ihmiset tai yritykset eivät altistuneet yksinomaan bitcoinille ja useampian omaisuuerien pitäminen, kuten useimpien sijoitussalkkujen tapauksessa, vaimentaa yksittäisen omaisuuserän epävakautta.
Ei epävakaa ≠ arvon säilyttäjä
On kohtuullista sanoa, että hintaheilunta ja arvon säilyttäminen mielletään usein virheellisesti toisensa poissulkevina asioina. Ne eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois. Jos omaisuuserän hinta on epävakaa, tämä ei tarkoita sitä, että omaisuuserä ei voisi olla arvon säilyttäjä. Myös päinvastainen on totta. Jos omaisuuserä ei ole epävakaa, se ei välttämättä ole todellinen arvon säilyttäjä. Dollari on hyvä esimerkki tästä: se ei ole epävakaa (ainakaan tällä hetkellä), mutta se huono arvon säilyttäjä.
“Epävakaat asiat eivät välttämättä ole riskialttiita, ja päinvastainenkin on totta.”
- Nassim N. Taleb, Oma nahka pelissä: arkielämän piilotetut epäsymmetriat
Yhdysvaltain keskuspankki on ollut erittäin hyvä dollarin arvon tuhoamisessa, mutta muista aina: ensin pikkuhiljaa ja sitten yhtäkkiä. Ja ei epävakaa ≠ arvon säilyttäjä. Tämä on kriittinen henkinen este monille ihmisille, jotka ajattelevat bitcoinin olevan valuutta, ja se johtuu pitkälti aikahorisontinsta. Kun keskuspankkiirit ympäri maailmaa väittävät bitcoinin olevan huono arvon säilyttäjä ja se ei toimi valuuttana hintaepävakauden vuoksi, he ajattelevat päiviä, viikkoja, kuukausia ja vuosineljänneksiä, kun muut meistä suunnittelevat pitkällä aikavälillä: vuosia, vuosikymmeniä ja sukupolvia.
Loogisista selityksistä huolimatta epävakaus on asia, joka hämmentää erityisen paljon asiantuntijoita. Englannin keskuspankin pääjohtaja Mark Carney sanoi hiljattain, että bitcoin “on melko epäonnistunut toistaiseksi […] rahan perinteisillä ominaisuuksilla tarkasteltuna. Se ei ole arvon säilyttäjä, koska sen hinta pomppii liian paljon. Kukaan ei käytä sitä vaihdannan välineenä” (katso täältä). Euroopan keskuspankki (EKP) on myös lisäksi väittänyt Twitterissä, että “Bitcoin ei ole valuutta”, huomauttaen, että se on “erittäin epävakaa”, vakuutellessaan samalla kaikille, että se voi “luoda” rahaa omaisuutta ostaakseen. Tämä on kuitenkin juuri se toiminto, jolla sen luoma valuutta menettää todellisuudessa arvonsa ja miksi sen liikkeeseen laskema valuutta on huono arvon säilyttäjä.
Itsetietoisuuden puutetta meillä piisaa, mutta Mark Carney ja EKP eivät ole yksin. Edelliset Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajaista Ben Bernankesta ja Janet Yellestä Yhdysvaltain valtiovarainministeriin ja jopa presidenttiin itse. Kaikki he ovat toisinaan julistaneet, että bitcoin on valuuttana (tai arvon säilyttäjänä) epäonnistunut sen hintaheilunnan vuoksi. Kukaan ei näytä täysin ymmärtävän tai tunnustavan, että bitcoin on suora vastaus valtiovallan keskuspankkien kautta harjoittaman rahan luonnin aiheuttamaan ongelmaan tai että bitcoinin hintaheilunta on hinnanmuodostuksen kannalta välttämätöntä ja terveellistä.
Mutta onneksi meille kaikille bitcoin ei ole liian epävakaa ollakseen valuutta, ja usein asiantuntijat eivät ole asiantuntijoita ollenkaan. Kun logiikka asetetaan sivuun, empiirinen todistusaineisto osoittaa bitcoinin poikkeuksellisen hyväksi arvon säilyttäjäksi sen hintaheilunnasta huolimatta millä tahansa aikavälillä. Miten bitcoinin kaltainen hyödyke voi olla samaan aikaan erittäin epävakaa ja kuitenkin toimiva arvon säilyttäjä?
Bitcoinin arvotoiminnon uudelleentarkastelu
Pohdi sitä, miksi bitcoinilla on ylipäänsä kysyntää ja miksi bitcoin on luonnostaan epävakaa. Bitcoin on arvokas, koska sen tarjonta on kiinteä, ja samasta syytä se on myös epävakaa. Bitcoinin kysyntää ajaa sen niukkuus. Bitcoinin arvotoiminnon mukaan hajauttaminen ja sensuroimattomuus vahvistavat bitcoinin niukkuuden (ja kiinteän tarjonta-aikataulun) uskottavuutta, joka on perusta bitcoinin arvon säilyttämiselle.
Vaikka kysyntä kasvaa paljon suuremmaksi, tarjonta ei kuitenkaan muutu, koska bitcoinin tarjonta-aikataulu on kiinteä. Kysynnän kasvun (muuttuva) ja tarjonnan (kiinteä) kasvuvauhdin ero yhdistettynä markkinatoimijoiden epätäydelliseen tietämykseen aiheuttavat hinnan epävakautta hinnanmuodostuksen funktiona. Kuten Nassim N. Taleb ja Mark Blyth kirjoittavat artikkelissaan The Black Swan of Cairo: “Vaihtelu on tietoa. Kun vaihtelua ei ole, ei ole tietoakaan.” Bitcoinin epävakaudesta huolimatta sen arvonnousu välittää tietoa; vaihtelu on tietoa. Suurempi arvo (liittyy vaihteluun) tekee siitä merkityksellisen uusille pääomille ja uusille tulokkaille, mikä sitten kiihdyttää bitcoinin tulevaa omaksumisaaltoa.
Omaksumisaallot ja hintaheilunta
Tiedonjakelu ja infrastruktuuri ovat omaksumisaaltojen polttoainetta ja päinvastoin. Tämä on myönteinen palautesilmukka, joka on ajan ja arvon funktio. Kun arvo kasvaa, bitcoin kiinnittää entistä laajemman mahdollisten omaksujien joukon huomion ja kiinnostuksen. He ryhtyvät sitten tutustumaan bitcoinin perusteisiin. Vastaavasti omaisuuserän hinnannousu houkuttelee lisäpääomaa paitsi varallisuuden säilyttämiseksi, mutta myös infrastruktuurin vähittäiseksi rakentamiseksi (esim. enemmän tapoja päästä ja poistua kyydistä — kryptopörssit, säilytysratkaisut, maksukerrokset, laitteet ja laitteistot, louhinta). Bitcoinia koskevan ymmärryksen kerryttäminen on hidasta siinä missä infrastruktuurin rakentaminenkin, mutta nämä molemmat ruokkivat omaksumista edesauttavaa tiedon levittämistä ja nämä puolestaan oikeuttavat lisäinvestoinnit infrastruktuuriin.
tieto → infrastruktuuri → omaksuminen → arvo → tietämys → infrastruktuuri
Nyt bitcoin on vielä alkutekijöissään ja nykyinen hyväksymisaste edustaa todennäköisesti alle yhtä prosenttia (<1 %) lopullisesta omaksumisesta. Kun miljardi ihmistä ottaa bitcoinin käyttöön, uusi käyttöönotto edustaa suuruusluokkaa suurempaa käyttöönottoa kaikille ennakoitavissa oleville tuleville ajanjaksoille, mikä kasvattaa hintaheiluntaa merkittävää. Jokaisen uuden omaksumisaallon myötä bitcoinin arvo myös asettuu korkeammalle, koska sen peruskysyntä kasvaa. Bitcoinin hintaheilunta vähenee vasta, kun sitä hallussaanpitävien määrä saavuttaa riittävän kypsyyden ja uuden käyttöönoton nopeus vakiintuu. Toisin sanoen, jotta miljardi ihmistä voisi käyttää bitcoinia, sen omaksumisen pitäisi kasvaa noin kaksikymmenkertaiseksi (~20x), mutta seuraavat 100 miljoonaa omaksujaa edustavat vain 10 prosentin lisäystä peruskäyttäjien lukumäärään. Kaikki tämä tapahtuu samalla, kun bitcoinin tarjonta pysyy kiinteässä toimitusaikataulussa. Niin kauan kuin käyttöönotto kasvaa nopeasti, hintaheilunta on väistämätöntä, mutta sen epävakaus vähenee luonnollisesti pikkuhiljaa.
Kuten Vijay Boyapati esitti Stephan Liveran podcastissa:
Valtavirran taloustieteilijät pilkkaavat bitcoinia sen epävakauden vuoksi, siis ikään kuin jostain sellaisesta, jota ei ollut aiemmin olemassa, voisi tulla vakaa rahan muoto yhdessä yössä; se on täysin naurettavaa.
— Vijay Boyapati, SLP2 — How Bitcoin ‘Mentally Captures’ People
Se, mitä omaksumisaaltojen välissä tapahtuu, on hinnanmuodostuksen luonnollinen tehtävä markkinoiden lähestyessä uutta tasapainoa, joka ei voi koskaan olla vakaa. Bitcoinin hypejaksoissa nousu, lasku, vakautuminen ja nousu seuraavat toinen toisiaan lähes rytmisesti . Tämä selittyy luonnollisesti myös spekulatiivisella pelolla, jota seuraa perustietämyksen kerääminen ja infrastruktuurin vähittäinen lisääntyminen. Roomaa ei rakennettu päivässä. Bitcoinissa hintaheilunta ja hinnanmuodostus ovat keskeisiä prosessille.
Historiallinen omaksumisaalto
Saamme konkreettisemman selityksen epävakauden ja arvon välisestä suhteesta, kun tarkastelemme viimeisintä omaksumisaaltoa vuoden 2016 lopulta näihin päiviin (2019).
Vaikka omaksumista ei voi todellisuudessa koskaan mitata määrällisesti, karkea, mutta reilu arvio olisi, että bitcoinin käyttöönotto kasvoi vuoden 2016 noin 5 miljoonasta ihmisestä vuoden 2019 noin 60 miljoonaan ihmiseen (kysynnän kasvu oli ~12-kertainen), mutta bitcoinien tarjonta kasvoi samalla ajanjaksolla vain noin 10 prosenttia. Luonnollisesti markkinaosapuolten hallussa olevassa tiedossa ja pääomassa on huomattavia eroja. Valtavan omaksumisaallon tapahtuessa bitcoinin kiinteä toimitusaikataulu oli sitä vastassa. Mitä voisi odottaa tapahtuvan, kun kysyntä kasvaa suuruusluokalla, mutta tarjonta kasvaa vain 10 prosenttia? Ja mitä tapahtuu, kun uusien tulokkaiden tietämys ja pääoma vaihtelevat luonnostaan merkittävästi?
Hyvin looginen lopputulos on suurempi hintaheilunta ja korkeampi päätearvo, jos jopa pieni osa uusista tulokkaista muuttuu pitkäaikaisiksi hodlaajiksi (juuri näin tapahtui). Uudet omaksujat, jotka ostivat alun perin bitcoinia sen hinnan noustessa tähtitieteellisesti, kerryttävät hitaasti tietämystään ja muuntuvat pitkäaikaisiksi hodlaajiksi, vakauttaen peruskysynnän kasvun myötä bitcoinin huomattavasti korkeampaan päätearvoon edeltävään omaksumisjaksoon verrattuna.
Koska bitcoin on alkutekijöissään, siihen yhteenlaskettuna säilötty vauraus on edelleen varsin vähäinen (~200 miljardia dollaria). Tämän vuoksi rajaostajien ja- myyjien välisen muutosnopeuden (hinnanlöytäminen) edustaa merkittävää prosenttia peruskysynnästä (volatiliteetti). Peruskysynnän kasvaessa muutosnopeus tulee olemaan aina vain pienempi ja pienempi osuus perustasosta, joka vasta ajan kuluessa ja useiden omaksumisaaltojen myötä vähentää hintaheiluntaa.
Hintaheilunnan hallinta
Jos voimme hyväksyä sen, että bitcoinin hintaheilunta on sekä luonnollista että terveellistä, miksi nykyinen hintaheilunta ei estä hyväksyntää, joka on välttämätöntä bitcoinin siirtymiselle vakaaksi rahan muotoon? Hyvin yksinkertaisesti kyse on hajauttamisesta, diversifikaatio- ja portfolioteoriasta ja aikahorisontista. On olemassa maailmanlaajuinen verkko (Bitcoin), jonka kautta voit siirtää arvoa viestintäkanavan kautta kenelle muulle tahansa maailmassa, ja sen kokonaisarvo on tällä hetkellä alle 200 miljardia dollaria. Toisaalta vain Facebookin markkina-arvo on yli 500 miljardia dollaria. Ota huomioon tässä nyt se, että Yhdysvaltain kotitalouksien kokonaisvarallisuuden arvioidaan olevan noin 125 biljoonaa dollaria (ks. tästä, sivu 138).
Teoreettisessa katsannossa bitcoinin hintaheilunta olisi ongelma, jos se esiintyisi tyhjiössä. Todellisessa maailmassa se ei elä tyhjiössä. Diversifikaatio eli hajauttaminen tapahtuu niin todellisten tuottavien reaalisten omaisuuserien kuin muiden raha- ja rahoitusvarojen muodossa, mikä sulkee pois bitcoinin nykyisen epävakauden vaikutuksia. Lisäksi on olemassa myös informaation epäsymmetria ja ne, jotka ymmärtävät bitcoinia, ymmärtävät myös, että ratsuväki saapuu paikalle aikanaan. Nämä käsitteet ovat ilmeisiä niille, jotka ovat altistuneet bitcoinille, ja he ottavat tietoisesti huomioon bitcoinin epävakauden lyhyen ja aikavälin suunnittelussaan, mutta nämä asiat eivät ilmeisesti ole yhtä ilmeistä epäilijöille, joiden on vaikea ymmärtää, että bitcoinin omaksuminen ja käyttö ei ole kaikki tai ei mitään -tyyppinen ajatus.
Vaikka bitcoin kasvattaa osuuttaan maailmanlaajuisesta arvon säilyttäjien kilpailussa sen ylivoimaisten rahallisten ominaisuuksiensa vuoksi, talouden tehtävänä on kerryttää elämäämme parantavia pääomia, ei rahaa. Raha on vain taloudellinen hyödyke. Se mahdollistaa pääoman kerryttämisen koordinaation. Koska bitcoin on pohjimmiltaan parempi rahan muoto, sen ostovoimaa kasvaa suhteessa huonompiin rahavaroihin (ja rahakorvikkeisiin) ja se kaappaa yhä enemmän markkinaosuutta taloudellisen toiminnan koordinoinnissa, vaikka se nykyään olekaan niin toimiva transaktionaalisena valuuttana.
Bitcoin todennäköisesti myös aiheuttaa maailmanlaajuisen finansialisaation kierteen loppumisen, mutta se ei tuhoa rahoitusvaroja eikä reaalivaroja. Bitcoinin rahallistumisen aikana nämä omaisuuserät ja -varat edustavat edelleen hajauttamista, joka vaimentaa bitcoinin päivittäisen hintaheilunnan vaikutuksia. Katso esimerkki, joka korostaa sellaisen salkun riski-tuottosuhdetta, jossa on 1 prosentti bitcoinia ja 99 prosenttia dollareita suhteessa salkkuun, jossa on kultaa, Yhdysvaltain valtionvelkakirjoja ja S&P 500 -osakeindeksiä (kiitos @100trillionUSD). Katso myös Xapon toimitusjohtajan Wences Casaresin esimerkki pienestä bitcoinallokaatiosta ( The Case for a Small Allocation to Bitcoin). Molemmat tarjoavat näkökulman siihen, miten hintaheiluntaa ja riskiä voidaan hallita, jos bitcoinin hinta romahtaa tai se epäonnistuu täysin (mikä on edelleen mahdollista)
Vaikka epäonnistuminen on mahdollista ja merkittävät romahdukset ovat väistämättömiä, joka päivä, kun bitcoin ei romahda tyystin, sen selviytymisestä tulee entistä todennäköisempää (Lindy-vaikutus). Ja ajan mittaan, kun bitcoinin arvo ja likviditeetti kasvavat sen perustavanlaatuisten vahvuuksien vuoksi, sen ostovoima kasvaa myös todellisten hyödykkeiden suhteen, mutta koska sen ostovoima edustaa jatkuvasti kasvavaa osuutta koko taloudesta, sen volatiliteetti suhteessa muihin omaisuuseriin pienenee suhteellisesti.
Loppupeli
Bitcoinista tulee ajan myötä transaktionaalinen valuutta, mutta tällä välin on paljon loogisempaa kuluttaa ja käyttää arvoltaan alenevia omaisuuseriä (dollareita, euroja, jenejä, kultaa) ja säästää arvoltaan kasvavaan omaisuuserään (bitcoin). Valtavirran taloustieteilijät ja keskuspankkiirit kamppailevat tämän kanssa, mutta minä en. Bitcoinin tie kohti täydellistä rahallistumista, arvon säilyttäjän on oltava ensimmäinen looginen tilanne ja bitcoin on osoittautunut uskomattomaksi arvon säilyttäjäksi sen epävakaudesta huolimatta. Käyttöönoton ja hyväksymisen myötä volatiliteetti laskee luonnollisesti ja bitcoinista tulee lisääntyvissä määrin suoran vaihdannan väline.
Kuvittele ihminen tai yritys, joka vaatii bitcoinia suoraan vastineeksi tavaroista ja palveluista. Tällaiset ihmiset tai yritykset edustavat niitä, jotka ovat päätyneet siihen, että bitcoin säilyttää arvonsa tietyn aikahorisontin ajan. Jos joku ei usko bitcoinin perustavanlaatuiseen kysyntään arvon säilyttäjänä, miksi he hyväksyisivät sen vastineena reaalimaailman tavaroista ja palveluista? Bitcoin siirtyy kaupankäyntivaluutaksi vain, jos ja kun sen likviditeetti siirtyy pikkuhiljaa muista rahavaroista tavaroihin ja palveluihin, mikä tapahtuu sen tullessa vähitellen suurten joukkojen omaksumaksi. Se ei tapahdu välittömästi tai binäärisesti. Tavanomaisemmin omaksuminen kannustaa rakentamaan infrastruktuuria ja infrastruktuuri kannustaa puolestaan omaksumaan sen. Transaktionaalista infrastruktuuria rakennetaan parhaillaan, mutta tätä suuremmat investoinnit asetetaan etusijalle vain, jos tarpeeksi suuri määrä ihmisistä ottaa bitcoinin ensin käyttöön arvon säilyttäjänä.
Viime kädessä se, että bitcoinilla ei ole hintavakausmandaattia ja kiinteä tarjonta johtavat edelleen lähiajan hintaheiluntaan, mutta samalla bitcoinin pitkän aikavälin hintavakaus lisääntyy. Tällainen malli on kirjaimellisesti vastakkainen Mark Carneyn johtaman Englannin keskuspankin, EKP:n (ja sen Twitter-tilin), Yhdysvaltain keskuspankin ja Japanin keskuspankin noudattamalle mallille. Ja juuri siksi bitcoin on antihauras: ei ole pelastustoimia ja markkinoilla ei ole moraalikatoa. Bitcoin johtaa maksimaaliseen vastuuseen ja pitkän aikavälin tehokkuuteen. Keskuspankit ohjailevat valuuttoja vaimentaakseen lyhytaikaista hintaheiluntaa, mikä aiheuttaa epävakautta ja johtaa volatiliteettiin pitkällä aikavälillä. Bitcoinin volatilitetti on luonnollinen osa sen omaksumista ja tämä hintaheilunta lopulta vahvistaa Bitcoin-verkon sietokykyä ja pitkän aikavälin vakautta. Vaihtelu on tietoa.
Nassim Taleb ja Mark Blyth (Kairon musta joutsen)
“Monimutkaisten järjestelmien, joiden volatiliteetti on keinotekoisesti tukahdutettu, muuttuvat yleensä erittäin hauraiksi, mutta niissä ei kuitenkaan ilmene näkyviä riskejä.”
“Tämä on yksi elämän peruasioista: ei ole vapautta ilman melua — eikä vakautta ilman epävakautta.”
Ben Bernanke, Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja (suuren finanssikriisin aikana)
“Yhdysvaltain keskuspankki ei ennusta tällä hetkellä taantumaa.”
“Talouden merkittävän laskusuhdanteen riski näyttää vähentyneen viimeisen kuukauden aikana.”
Kirjoituksessa esittämäni näkemykset yksinomaan minun, eivätkä ne edusta Unchained Capitalin tai työtoverieni mielipiteitä. Kiitos Will Colelle, Phil Geigerille, Adam Tzagournisille ja Ethan Packardille, jotka ovat lukeneet Ensin pikkuhiljaa ja sitten yhtäkkiä menneet ja tulevat kirjoitukset ja antaneet arvokasta palautetta.
Suomennos Parker Lewisin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “Bitcoin Is Not Too Volatile”. Artikkeli on julkaistu alun perin Unchained Capitalin blogissa 9.8.2019.
Parker Lewis työskentelee Unchained Capitalin liiketoiminnan kehitysjohtajana.
Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).