Bitcoin-keskuspankin täydellinen rahapolitiikka

Pierre Rochardin klassikkoessee

Thomas Brand
Brandin kirjasto
4 min readApr 6, 2020

--

Seuraava kirjoitus tarjoaa analyyttisen kehyksen, jotta Bitcoinin rahapolitiikan arvostelijat ja kannattajat voivat käydä rakentavaa keskustelua.

Bitcoinilla on keskuspankki nimeltään “Bitcoin-verkko”, jota kutsumme nimellä Bitcoin-keskuspankki (BKP). Tämä keskuspankki laskee liikkeeseen valuuttaa nimeltään “bitcoin” ja käsittelee bitcoinien siirrot tilien välillä. BKP:n sääntöpohjainen rahapolitiikka määritettiin ja vahvistettiin sen perustamishetkellä, ja sen riippumattomuuden turvaa taustalla olevan verkon hajautettu luonne. Tätä ehdotonta, ei-harkinnanvaraista rahapolitiikkaa voidaan parhaiten kuvata asymptoottiseksi rahan tarjonnan tavoitteeksi (ARTT).

ARTT

BKP laskee liikkeelle alihankkijoiden muodostamalle verkostolle, joita kutsutaan “louhijoiksi” ja jotka suorittavat työntodistelaskelmat, jotka varmistavat BKP:n riippumattomuuden ja käsittelevät maksuliikennettä. Rahoitus- eli seigniorage-tulo tukee maksujärjestelmää sen sijaan, että siitä hyötyisivät liikkeeseenlaskija tai joukkovelkakirjoja avomarkkinaoperaatioissa ostava/myyvä taho. Työntodiste-rahoitustulo (TTRT, engl. Proof-of-Work Seigniorage, PoWS) ja ARTT toimivat synergisesti aiheuttaen kolme rahatalouden ilmiötä:

  1. Rationaalisilla taloudellisilla toimijoilla on bitcoin-saldo, vaikka niillä ei olisi bitcoin-määräisiä velkoja.
  2. Markkinat määrittelevät poikkeuksetta valuuttakurssit ja korot.
  3. Vähimmäisvarantojärjestelmää ei voi kehittyä, joten likviditeettiloukut ovat mahdottomia.

Ensinnäkin on järkevää, että taloudellisilla toimijoilla on niin paljon bitcoineja kuin heillä on varaa menettää (toisin sanoen heikentämättä olennaisesti heidän kykyään kuluttaa tai sijoittaa). Työntodiste-rahoitustulon vuoksi BKP voi tarjota suuruusluokkia alhaisemmat siirtokustannukset kuin mikään kilpailija. Tämä merkittävä kilpailuetu luo taloudellisille toimijoille odotuksen siitä, että sitä käytetään maksuvälineenä ja että sen valuuttakurssilikviditeetti kasvaa. Tämä odotus on osoittautunut toistuvasti todeksi, joten halu pitää bitcoineja hallussa on lisääntynyt, kuten valuuttakurssi ja internet-hakumäärät osoittavat.

Transaktiokustannukset vertailussa

Markkinat asettavat valuuttakurssit ja korot

Valuuttakurssin volatilitetti on seurausta BKP:n valitsemasta itsenäisestä rahapolitiikasta (ARTT) ja vapaista pääomaliikkeistä kiinteän valuuttakurssin sijaan mahdottomassa kolmiossa. Taloudelliset toimijat ylittävät kognitiiviset harhansa hankkiakseen bitcoineja aaltoina, koska tieto valuutasta leviää puskaradiomarkkinoinnin välityksellä. Jotkut tarvitsevat vain yhden altistuksen “ymmärtääkseen sen”, kun taas toiset seuraavat suunnannäyttäjiä tai pyrkivät lopulta välttämään katumuksen aiheuttamaa negatiivista tunnetta. Nämä omaksumisaallot aiheuttavat joka tapauksessa epävakautta valuuttakurssiin: keinottelijat eivät ole varmoja omaksumisen laajuudesta tai sen kestosta, ja amatöörit antavat jännityksen ja myöhemmän pelon vaikuttaa itseensä. BKP ei pyri vakauttamaan näitä ajoittaisia hypesyklejä, koska valuuttakurssin tasainen nousu aiheuttaisi vielä suuremman riskin spekulatiivisesta kuplasta jaa BKP menettäisi luottamuksen, jonka ARTT antaa bitcoinien pitkäaikaisille haltijoille.

Bitcoin-korot perustuvat arbitraasiin hallussa pidettyjen bitcoinien odotettavissa olevan tuoton ja niiden lainaamisesta saadun tuoton välillä. Bitcoinin odotettavissa oleva tuotto on täysin sidottu odotettuun tulevaisuuden vaihtokurssiin, koska bitcoinit ovat tällä hetkellä puhdasta välitysvaluuttaa. Bitcoinien haltijoiden valuuttakurssia koskevat heterogeeniset odotukset ovat johtaneet kaupankäyntiin limiitillä. Suurin osa bitcoinin haltijoista kuitenkin odottaa, että valuuttakurssin vahvistuminen on paljon suurempaa kuin yksikään lainanottaja on valmis maksamaan. Bitcoineja hamstrataan edelleen ja bitcoin-määräiset luottomarkkinat ovat alikehittyneitä aina siihen asti, kunnes bitcoinin haltijoiden odotukset alenevat tai täyttyvät. BKP:n ei tarvitse ryhtyä toimiin nykyisen tasapainotilan rikkomiseksi, koska hamstraajien nykyiset odotukset täyttyvät, kun otetaan huomioon Bitcoinin todistettu ylivoimaisuus vanhoihin maksuverkkoihin ja arvon säilyttäjiin nähden.

Bitcoinin palautesilmukat

Vähimmäisvarantojärjestelmä ei voi kehittyä

Vähimmäisvarantopankkitoiminta tarkoittaa uuden rahan luomista, joka on fungiibelia eli jokainen rahayksikkö voidaan korvata toisella samanlaatuisella jo olemassa olevalla rahavaralla, toisin sanoen sitä voidaan käyttää maksujärjestelmässä vaihdettavasti. Tämä on mahdotonta Bitcoinissa. BKP noudattaa maailman tiukimpia talletus- ja varantomääräyksiä edellyttämällä täydet varannot kaikille tileille. Tämä on Chicagon suunnitelman tai itävaltalaisen sataprosenttisen kultakannan digitaalinen vastine. Tämän sääntelyjärjestelmän mukaan rahaa ei tuhota, kun pankkivelat maksetaan takaisin, joten lisääntynyt rahan hamstraaminen ei aiheuta likviditeettiloukkuja, vaan se nostaa reaalisia korkoja ja alentaa kuluttajahintoja. Tämä on itsevakauttava kierre, koska korkeammat korot kannustavat hamstraajia sijoittamaan, kun taas deflaatio lisää kulutusta hamstraajien kokeman varallisuusvaikutuksen vuoksi. BKP estää talletusten lainaamisen, jotta se voi asianmukaisesti asettaa rahapolitiikkansa rahan tarjontaa vastaan ja välttää luotto- ja maksujärjestelmien sekoittamisen epävakautta aiheuttavat vaikutukset.

ARTT:in ja TTRT:n myönteiset ominaisuudet varmistavat yhdessä sen, että teknologisista ongelmista vapaassa maailmassa Bitcoin otetaan käyttöön maailmanlaajuisena valuuttana. Ymmärtääksesi paremmin globaaliksi valuutaksi kohoamiseen liittyvää markkinaprosessia, suosittelen lukemaan Konrad Grafin selityksen hyper-rahallistumisesta ja Peter Šurdan bitcoinien likviditeettianalyysin. Bitcoin-keskuspankista tulee pitkäaikaisin instituutio, kiitos sen kiveen hakattu antihauraan riippumattoman rahapolitiikan.

Suomennos Pierre Rochardin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “The Bitcoin Central Bank’s Perfect Monetary Policy”. Artikkeli on julkaistu Satoshi Nakamoto Instituten verkkosivuilla 15. joulukuuta 2013.

Rochard on toinen Satoshi Nakamoto Instituten perustajista ja tunnettu Bitcoin-vaikuttaja. Hän on työskennellyt aiemmin perustamassaan Bitcoin Consulting -yrityksessä. Rochard työskentelee tällä hetkellä Krakenin palveluksessa Bitcoin-evankelistana. Hän vetää yhdessä Michael Goldstein kanssa Noded Bitcoin Podcast -keskusteluohjelmaa.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.