Yksityiskohta Brueghelin teoksesta.

Bitcoin-reformaatio

Loppusanat

Thomas Brand
Brandin kirjasto
Published in
1 min readNov 13, 2019

--

Pieter Brueghel vanhemman taideteoksen “Paaston ja karnevaalin kamppailu” (1559) keskellä on aviopari. Mies kantaa säkkiä, joka symbolisoi itsekkyyttä ja epätäydellisyyttä, ja naisella on mukanaan valaisematon lyhty, joka viittaa viisauden puuttumiseen. Heidän seurassaan on soihtua kantava narri ja toinen toisiaan tukien he ovat vaeltamassa pois paikalta. Piktogrammi on tulkittavissa niin, että se antaa vahvan tuen reformaation tulevaisuudesta: vaikka tavalliset miehet ja naiset eivät ole niin valaistuneita kuin älylliset luokat haluaisivat heidän olevan, tavalliset ihmiset eivät yleensä halua osallistua tribalistiseen sodankäyntiin. Irtaantuminen ei ole merkki yleisestä apatiasta, vaan pikemminkin käytännöllisestä kiinnostuksesta rauhanomaiseen perhe-elämään ja henkilökohtaiseen taloudelliseen edistykseen.

Brueghelin tavoin olemme myötätuntoisen optimistisia ihmiskunnan tilanteen paranemisesta, jopa Reformaatio 2.0:n tapauksessa. Yhteiskunta on täynnä ennakkoluuloja ja huonoa harkintaa minkä tahansa asian suhteen, mutta kun otetaan huomioon riittävän pitkä aikaväli, kiihkoilun ja fanaattisuuden taakka voidaan karistaa ja järjen lyhdyt sytyttää.

Historiallinen matka on kiemurainen. Se kuitenkin tekee haaraumista mahdollisia. Ne voivat olla tie parempaan maailmaan.

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.