Deflaation puolustuspuhe

Marty’s Ƀent -uutiskirje #354

Thomas Brand
Brandin kirjasto
2 min readMar 20, 2020

--

Huomenta, kummajaiset! Toivon, että teillä kaikilla oli uskomaton viikonloppu ja saitte ylimääräisen tunnin unta täällä Yhdysvalloissa. Nyt on aika lukea tämä puhdasjärkinen lähes parinkymmenen twiittin ketju, jonka ystävämme Jeet kirjoitti. Hän puolustaa vahvasti deflatorista rahapolitiikkaa. Hänen lankansa sai innoituksensa Jörg Guido Hülsmann Deflaatiosta ja vapaudesta. Kirjassa tarkastellaan syvällisesti inflatorisen ja deflatorisen rahapolitiikan välisiä eroja, kuka niistä hyötyy ja sitä, miten ne vaikuttavat yhteiskunnan kokonaisvaurauteen. Suosittelen, että kuuntelet englanninkielisen äänikirjan ja kuuntelet esseen, jos sinulla on hieman aikaa kulutettavana.

Deflaation puolustuspuhe perustuu etiikkaan, Hülsmann väittää, koska se on luonnostaan vapaaehtoista, kun taas inflaatioon perustuva rahapolitiikka perustuu pakkoon, koska se hyödyttää ylivoimaisesti eniten niitä, jotka ovat lähimpänä rahanpainajaa, ja vahingoittaa puolestaan niitä, jotka ovat kauimpana rahanpainajasta. Rahanpainaminen pakotetaan siihen syyttömille ihmisille ja inflatorista rahapolitiikkaa on harjoitettu jo yli 100 vuotta. Tällainen politiikka suojaa eliittiä. Se on täysin riippuvaista edellä mainittujen politiikkatoimien luontaisesta epäoikeudenmukaisuudesta ja yrittäjien on mahdotonta kilpailla eliitin kanssa, koska järjestelmä pyrkii pelastamaan heidät epäonnisilta päätöksiltä.

Deflatorisessa rahajärjestelmässä yrittäjät ja yritykset, jotka ottavat liian paljon velkaa (riskiä) ja eivät pysty hoitamaan velvoitteitaan, ajautuvat konkurssiin, jolloin yrittäjät voivat syöksyä paikalla, kauhoa varoja ja liiketoimintaa itselleen edulliseen hintaa ja (toivottavasti) käynnistää kannattavia yrityksiä. Tätä vastustetaan kiivaasti nykyajan taloustieteen valtavirtapiireissä. Minulle opetettiin inflatorista propagandaa vuosien ajan opiskellessani taloustiedettä yliopistossa. Deflaation käsite saa tämän päivän taloustieteilijät värisemään inhosta. “Miten voisimme koskaan antaa markkinoiden hoitaa taloussuhdanteet omine nokkinensa?”

Marty-setä haluaa kertoa teille kummajaisille, että hän ei usko siihen, että deflatoriselle rahapolitiikalle on annettu reilua mahdollisuutta pitkään aikaan. Inflatorinen rahapolitiikka on pakotettu ihmisille. Heillä ei ole välineitä tai vipuvartta taistelussa oikeudenmukaisempaan järjestelmään palaamiseksi. Bitcoin on paras mahdollisuutemme kokeilla deflatorisia järjestelmiä. Bitcoin on tarjonnut vaihtoehdon, jota ei ollut olemassa ennen sen luomista. Voimme rauhanomaisesti ilmaista halumme elää eettisemmässä rahajärjestelmässä ostamalla, rakentamalla, säilyttämällä ja opettamalla maailmalle Bitcoinista. Haluammeko ottaa tilaisuudesta vaarin? Toivon todella niin.

Viimeinen ajatus…

Tämä on se hetki, kummajaiset. Tämä on viimeinen kerta, kun käänsimme kelloja takaisin. Tänään käynnistyi vuoden mittainen kampanja sen varmistamiseksi, että säästämme tulevat sukupolvet ihmiskuntaa piinaavalta kauhulta siirtämällä auringonlaskua aiemmaksi. Tämä on puhdasta rappeutumista ja tämän on loputtava. #SaveTheSun

Suomennos Marty Bentin (Twitter) uutiskirjeestä “Issue #354: The case for deflation”. Uutiskirje ilmestyi 5.11.2018.

Marty Bent on tunnettu amerikkalainen bitcoinaaja, jonka tuotantoa ovat muun muassa Marty’s Ƀent -uutiskirje ja Tales from the Crypt -podcast yhdessä Matt Odellin kanssa.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.