Kaavioista
Ross Ulbrichtin essee Bitcoinista
Joka viikko minulle lähetetään useita bitcoin-kaavioita vankilaan, jotta voin tehdä analyysejäni ja pysyä ajan tasalla (katso tästä asiayhteys). Kaaviot tulevat minulle muutaman päivän kuluessa ja muutaman päästä ne päätyvät verkkoon, joten kaikki mitä näet on vähintään viikon vanhaa. Tämä on kuitenkin hienoa, koska tarkastelemme markkinoiden suuria liikkeitä vain kuukausien, vuosien ja jopa vuosikymmenten mittakaavassa. Analyysini pitäisi silti olla merkityksellinen riippumatta siitä, mitä on tapahtunut sen kulkiessa postin mukana, mutta olen tietoinen tästä rajoituksesta ja kiinnitän joka tapauksessa huomiota niihinkin skenaarioihin, jotka voivat toteutua tuona aikana.
Kaaviot, joita tarkastelemme, näyttävät bitcoinin hinnan Yhdysvaltain dollareissa ajan myötä. (Katso kuvio 1). Tarkastelemme hintaa dollareissa emmekä euroina tai missään muussa valuutassa, koska bitcoinin historian suurin kaupankäyntivolyymi on ollut dollareissa. Analyysimenetelmämme, Elliottin aaltoteoria, perustuu joukkopsykologiaan (katso täältä), joten mitä suuremmat markkinat, sitä parempi.
Kaaviot ovat pylväskaavioita, joissa pylväät asettuvat lähellä toinen toisiaan. Tämä näyttää täyden hinta-alueen jokaisessa pisteessä, joten voimme määrittää, ovatko aallot päällekkäisiä (tärkeää Elliott-aallolle), ja se pitää sisällään relevantin tiedon. Minun on kirjoitettava aaltojen nimet ja muut muistiinpanot kaavioihin käsin, mutta se on osa hauskuutta.
Lopuksi, kaaviot ovat logaritmisella asteikolla. Pystyakseli (hinta) kasvaa kymmenen potensseissa (10, 100, 1000 jne.) lineaarisen (10, 20, 30 jne.) sijaan. Teen näin, koska logaritminen mittakaava paljastaa sijoittajien kannalta merkitykselliset hinnanmuutokset. Näkemyksemme on, että hintojen liikkeitä ohjailevat sijoittajajoukkojen psykologia.
Haluan havainnollistaa asiaa esimerkillä. Oletetaan, että ostat 100 dollarilla bitcoineja silloin, kun niiden hinta oli dollarin bitcoinia kohden. Sinulla olisi 100 ₿. Jos myisit niitä 18 dollarilla, sinulla olisi 1800 dollaria (ja olisit nyt hyvin surullinen). Mennään eteenpäin ja hinta on 1000 dollaria. Ostat jälleen 100 dollarilla, mutta tällä kertaa saat vain 0,1 ₿. Jos myisit tämän 18 000 dollarilla, sinulla olisi jälleen 1800 dollaria.
Joten hintaliike yhdestä dollarista 18 dollariin on yhtä merkittävä kuin hintaliike 1000 dollarista 18 000 dollariin, koska sijoittaja voi ansaita siinä saman määrän rahaa. Molemmissa tapauksissa logaritminen kaavio on pystysuunnassa täsmälleen saman koinen. Lineaarisessa kaaviossa 18 dollaria jää 18 000 hintaliikkeen alle. Et edes näe sitä. Bitcoinin vuosien varrella läpikäymien valtavien hintaluokkien takia lineaariset kaaviot ovat käytännössä turhia tarkoituksiimme.
Seuraavassa artikkelissa tarkastelemme näitä kaavioita Elliottin aaltoteorian avulla.
Suomennos Ross Ulbrichtin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “Bitcoin by Ross: An Elliot Wave Primer”. Artikkeli on alun perin julkaistu Mediumissa 10.12.2019.
Ross Ulbricht oli Silk Road -kauppapaikan perustaja ja ylläpitäjä. Hänet on tuomittu vuonna 2015 ensikertalaisena kahden elinkautisen lisäksi 40 vuoden vankeuteen ilman mahdollisuutta ehdonalaisuuteen. Hänen myöhemmät vetoomuksensa tuomion kumoamiseksi on hylätty Yhdysvaltain eri oikeusasteissa. Voit tutustua hänen tapaukseensa täällä ja lukea hänen puolesta esitettyyn vetoomukseen.
Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).