Miksi Bitcoin on tärkeä

Se on tärkeämpi kuin luuletkaan

Thomas Brand
Brandin kirjasto
18 min readFeb 15, 2020

--

Kuvalähde: Franck V. / Unsplash

Tämä on artikkeli puheestani, jonka olen pitänyt muutaman kerran tänä vuonna erilaisten Australiassa järjestettyjen Bitcoin-tapahtumien alustukseksi.

Voit katso myös videotaltioinnin niin halutessasi.

Miksi Bitcoinilla on merkitystä… ja kyllä — tuo on Bezos.

Artikkeli ei ole sijoitusneuvontaa, eikä sitä tule käsittää

Kiitos Jeff Bezosille hienosta johdannosta.

Bitcoinissa on paljon enemmän kuin ensisilmäyksellä näyttää. Olen iloinen nyt vuonna 2019 nähdessäni sen, että Bitcoinin kertomus on tehnyt paluun. Kärsimme yli kaksi vuotta kakkakolikoista, bcashingistä, wrightingista, wrongingista, veringistä, lohkoketjuismista lohkoketjun vuoksi ja kaikenlaisesta muusta näkemästämme tyhmyydestä…

Olen kaventanut fokustani, joka saattaa olla kaikukammiovaikutuksen syytä. Olen kuitenkin toiveikas sen suhteen, että kyse on jostain suuremmasta, ja teemme virheitä niveltäessämme kohti totuutta.

Joka tapauksessa toivon, että tämä artikkeli auttaa kehittämään kertomusta ja vahvistamaan sen, miksi tämä Bitcoin-niminen juttu on niin tärkeä.

Jos haluamme siirtyä kohti toimivampaa yhteiskuntaa ja maailmaa, jossa epäoikeudenmukaiset epäsymmetriat ja saalistaminen ovat vaikeampia, ja missä joksikin arvon yksiköksi (joka voi olla säilytettävissä tai vaihdettavissa) muuntamaamme työtä on mahdotonta tai ainakin epäkäytännöllisen vaikeaa manipuloida tai heikentää, niin meidän tulee suhtautua Bitcoiniin paljon vakavammin.

Artikkelin lopusta löydät jotain lisälukemista ja viittauksia muutamiin artikkeleihin. Niiden avulla sinun pitäisi onnistua ymmärtämään paremmin joitakin käsitteitä.

Nyt on aika aloittaa.

Yhteiskunnallinen pino

Aion lainata itseäni muutaman kerran, koska… no miksipä ei.

“Mitään hienoa ei ole koskaan rakennettu kakan päälle.”
Aleks Svetski

Rahan ja Bitcoinin ymmärtämiseksi meidän on palattava ajassa taaksepäin. Meidän on sukellettava siihen, mitä kutsun “yhteiskunnalliseksi stäkiksi” eli pinoksi (alla olevan kaavion mukaisesti).

Vasta kun ymmärrät perustan sille, mitä näemme ympärillämme, asioista tulee järkeenkäypiä.

Yhteiskunnallinen pino

Huomaa, että viestintä on pinossa alimpana. Se on perusta kaikelle muulle. kutsun sitä “yhteiskunnalliseksi pohjakerrostumaksi”.

Viestintä on yhteistyön ennakkoedellytys, mikä puolestaan on yhteiskunnan ehdoton edellytys.

Raha mekanismina, jonka avulla voimme käydä kauppaa, erikoistua, mitata, tehdä yhteistyötä ja järjestäytyä, on heti sen päällä.

Kaikki muu, jota kutsun “yhteiskunnaksi”, asettuu sen yläpuolelle.

Tutkitaan näitä asioita hetken aikaa. Jos tarkastelemme “viestintäkerrosta” syvällisemmin, niin voimme jakaa sen kahteen laajaan luokkaan.

Viestinnän (laajat) kerrokset

1) Alempi perusta

Tämä on biologinen kyky viestiä, ja meillä on tämä kyky kaikkien muiden planeettamme eliölajien tavoin. Kaikki eliölajit viestivät… jotenkin.

2) Ylempi kerros

Tämä on homo sapiensin kyky viestiä abstraktien käsitteiden ja ideoiden avulla. Tämä on meidän ainutlaatuisuutemme lähde, ja juuri tämä kerros tekee laaja-alaisen koordinoinnin mahdolliseksi.

Yuval Noah Harari kutsui merkittävässä teoksessaan, Sapiens: Ihmisen lyhyt historia, näitä abstrakteja käsitteitä ja ideoita “jaetuiksi uskomuksiksi”. Totean tämän valossa seuraavaa:

Viestimällä fantasioista ja kuvitteellisista käsitteistä ja asioista pystymme “hakkeroimaan” biologiamme ja saavuttamaan luottamuksen, joka on edellytys biologiset rajat ylittävälle suuren mittakaavan yhteistyölle.

Tämä on tärkeä asia ymmärtää. Homo sapiens “hakkeroi” luottamuksen ja sen vuoksi siitä tuli maapallon hallitseva eläinlaji.

Olemme ainoa laji, joka pystyy joustavaan yhteistyöhön suuressa mittakaavassa. Tämä on kaikkien niiden toisillemme kertomiemme tarinoiden ansiota, joihin päätämme yhdessä uskoa.

Tämä ainutlaatuisuus on tehnyt mahdolliseksi monimutkaisten yhteiskuntien rakentamisen. Monimutkaisuutta, jota pidämme nykyään usein itsestään selvänä.

Sen ansiosta voimme tehdä yhteistyötä sellaisessa laajuudessa, joka ylittää niin sanotun “Dunbarin luvun”.

Dunbarin luku on teoreettinen kognitiivinen raja ihmisten lukumäärälle, joiden kanssa kykenemme ylläpitämään vakaita sosiaalisia suhteita.

Tämän seurauksena olemme kehittyneet merkityksettömästä jossain ravintoketjun keskellä istuvasta apinasta eläinjakiksi, joka istuu ravintoketjun päässä. Lajiksi, joka hallitsee maailmaa ja on luonut sen mitä tutkijat kutsuvat “antroposfääriksi”: meihin ihmisiin liittyvä maapallon ekosysteemin kerros.

Tämä on poikkeuksellinen saavutus, jonka teki mahdolliseksi (ainakin siinä määrin kuin ymmärrämme) kykymme hallita luottamusta jaettujen uskomusten ja monimutkaisen viestinnän avulla.

Tässä on muutama esimerkki niille teistä, jotka eivät välttämättä tunne näitä niin sanottuja “jaettuja uskomuksia”. Olet saattanut kuulla niistä, hyväksyä ne päivittäin tai elää niiden mukaisesti:

  • Jumalat
  • Kuninkaat
  • Uskonto
  • Yritykset
  • Lait
  • Kansakunnat
  • Ihmisoikeudet
  • Rotu

Ne ovat kaikki määritelmän mukaan uskomuksia.

Ja mikä on kaikkein tärkein ja pitkäaikaisin tarina tai jaettu uskomus? Kyllä…

Raha

Mutta ennen kuin siirrymme tarkastelemaan rahaa, katsotaanpa pinoa vielä kerran uudelleen:

Huomaatko sen, että mitä alemmas siirrymme yhteiskunnan tai ihmiskunnan pinossa, sitä vankempi sen tulee olla?

Tutkitaan vielä hetki kielen merkitystä viestinnässä.

Kieli

Viestintä tai kieli on vain joukko sääntöjä, jotka ohjaavat sitä, miten käytämme fysiologiaamme ja ääntämme viestin välittämiseksi (olipa se kuinka monimutkainen tahansa).

Kieli on PROTOKOLLA (tai protokollajoukko).

Meillä on erityiset kieltä koskevat säännöt. Perussäännöt, kuten vokaalit ja konsonantit, korkeamman tason säännöt, kuten kielioppi, ääniala, välimerkit ja niin edelleen.

Nämä säännöt eivät ole muutettavissa ja ne eivät muutu, mutta pystymme kuitenkin tekemään viestinnästämme hyvin monimutkaista näiden keskeisten ainesosien avulla.

Jos muutat pohjakerroksen sääntöjä, niin tuloksena syntyvä viesti ei ole “hieno muunnelma”, vaan sinulla on käsissäsi läjä käsittämätöntä roskaa.

Mitä perustavanlaatuisempi sääntö on, sitä jykevämpi sen on oltava, ja juuri tämä ainesosien ja perussääntöjen jäykkyys antaa kielelle sen vallan.

Kielen perustan vahvuus on tarjonnut ihmiselle mahdollisuuden rakentaa monimutkaisen maailman, joka ylittää selvästi kaikki muut eliölajit.

Kaksi muuta huomioitavaa seikkaa:

a) Jos siirryt viestinnän alapuolelle, säännöistä tulee vielä tiukemmat. Saavutat matematiikan ja luonnontieteet:

  • Biologia
  • Kemia
  • Fysiikka

b) Voitaisiin sanoa, että kielihän muuttuu. Tämä on totta, mutta mieti sitä, miten se muuttuu. Kieli kehittyy sukupolvien kuluessa ja siihen liittyy sellainen yhteiskunnallinen yksimielisyys, jota ohjaa ihmisten tarve tulla ymmärretyiksi ja vastaavanlaisten kielikuvioiden käyttöönotto paremman viestinnän ja vaihdannan vuoksi.

Joten kyllä — kieli ja sen säännöt muuttuvat, mutta muutos ei ole äkillistä. Muutos etenee pikemminkin ajan myötä. Siihen liittyy laaja-alainen ymmärrys kyseisen kielen käyttäjien keskuudessa.

Kuulostaako tutulta??

Joka tapauksessa. Palataan nyt rahaan…

Raha

Raha on monella tavoin hyvin samanlaista kuin viestintä. Koska se on niin olennainen osa pinoa, sen on oltava järkevää ja toimivaa. Sen on oltava vankkatekoinen.

Et voi rakentaa monumentteja heikolle perustalle.

Tämän ymmärtämiseksi meidän on palattava alkuun ja tutkittava rahan matkaa ja kehitystä läpi historian.

Raha, tilikirjat ja lupaukset

Uskoin myös aikoinaan, että “rahan” varhaisin muoto oli jotain suoran vaihdannan kaltaista, mutta olen nyt varma siitä, että olin väärässä.

En usko, että vaihtokauppa oli koskaan toimiva rahan muoto tai hyvä keino vaihtaa arvoa. Tämä lähinnä siksi, että kyse on kombinatorisesta ongelmasta (tunnetaan tarpeiden yhteensovittamattomuuden ongelmana, lue lisää Saifedean Ammousin Bitcoin-standardista).

Tämä tarkoittaa sitä, että jos Matilla on omena ja Jaakolla kenkä, niin he voivat käydä kauppaa (vaikka summista voi olla vaikea sopia), mutta entä jos Jaakko ei halua omenoita? Entä jos hän haluaa banaanin?

Tällöin Matin on etsittävä käsiinsä Karoliina. Karoliinalla on banaani, jonka hän on halukas vaihtamaan omenaan, joten Matin on vaihdettava omenansa ja banaaniin. Tämän jälkeen Matilla on Jaakon haluama banaani, jonka hän vaihtaa kenkään.

Tässä on vain kolme ihmistä ja olen jo nyt päästäni pyörällä. Tästä tulee monin kerroin vaikeampaa, erityisesti kun erikoistuminen lisääntyy ja osallistujien lukumäärä kasvaa.

Vaihtokauppa :-/

Joten jos vaihtokauppa ei luonut rahaa, niin mistä raha sai alkunsa?

Usko tai älä, mutta rahan käsitteen juuret ovat “lupauksissa”. Lupaukset, jotka liittyvät johonkin työhön, velkaan, esineeseen (tuotteeseen) tai palvelun muotoon, joista yhteisön jäsenet pitivät kirjaa tietääkseen, kuka teki mitä ja kuka oli velkaa kellekin.

Ja mihin nämä lupaukset kirjattiin? Tilikirjassa.

Tämä tilikirja oli kaikkien nähtävissä ja ne, jotka auttoivat ylläpitämään sitä, olivat ensimmäisiä kirjanpitäjiä.

En tässä yhteydessä tarkastele tätä asiaa sen syvemmin, mutta on mielenkiintoista huomata, että nyt kymmeniä tuhansia vuosia myöhemmin meillä on digitaalinen tilikirjan muoto, joka koostuu “lupauksista” (transaktioista) ja on kaikkien nähtävissä, toisin sanoen Bitcoin.

LHS-kuva oli Satoshin ensimmäinen iteraatio ;-)

Joten palataan takaisin varhaiseen rahaan.

Lupaukset ja niiden kirjaaminen ylös olivat hieno keksintö, mutta pian tajuttiin, että tarvitaan jotain konkreettisempaa, siirrettävämpää, objektiivisempaa rahan esitystapaa, jotta sitä voitaisiin käyttää myös välittömän yhteisön ulkopuolella.

Käytimme luonnollisesti karjan, suolan ja puuvillan kaltaisia arvokkaita hyödykkeitä rahaa edustaaksemme. Tämä tunnetaan hyödykerahana.

Hieman fiksumpina teimme rahasta abstraktimpaa. Käytimme sellaisia esineitä, joiden ominaisuudet olivat paremmat, niiden niukkuus oli suurempaa ja pyrittiin siihen, että useammat ihmiset kykenisivät sopimaan tai tunnustamaan milloin minkäkin rahaksi.

Juuri tämän ansiosta yhteiskunnan kehitys kiihtyi.

Raha oli ensimmäinen ja on edelleen kaikkein tärkein yhteistyöteknologia, jonka homo sapiens on luonut.

Muinaiset rahan muodot muuttivat kaiken, mutta ne olivat hankalia käyttää ja niistä oli vaikea saavuttaa laajaa yksimielisyyttä. Nerokkaina olentoina keksimme uusia tapoja abstraktoida rahaa entisestään. Onnistuimme “nykyaikaisen rahan” avulla luomaan entistä enemmän monimutkaisuutta ja erikoistumista kitkaa vähentämällä.

Moderni raha = “luottamus” välikäsiin

Yleisesti ottaen luottamuksesta kolmansiin osapuoliin tuli tärkeä osa siinä, että rahasta tuli aiempaa hyödyllisempi, mutta jossain vaiheessa rahaa koskevat perusasiat joko unohdettiin tai ne pyyhkäistiin kätevästi maton alle. Ja juuri perusasioihin meidän on palattava.

Joten määritellään raha.

Mikä on raha

Ystäväni kutsuu sitä “kiteytetyksi energiaksi” tai “kiteytetyksi elämän voimaksi”. En halua kuulostaa liian kahelilta, mutta juuri sitä se on!

Raha on työtäsi mitattavissa olevassa muodossa.

Ihmisten osoittavat ymmärtämättömyytensä sanoessa minulle jotain tyyliin “raha on kaiken pahan alku ja juuri”. Itse asiassa, jos ajattelet asiaa, niin he tosiasiassa sanovat, että heidän työnsä, heidän työnsä tulokset ja heidän ponnistelunsa ovat pahoja. Todellako?

Kutsuisin sitä hulluudeksi.

Minulla on sanonta:

Raha ei ole kaiken pahan alku ja juuri.
Raha on kaiken monimutkaisen yhteistyön alku ja juuri.

Joten on aika lopettaa pelleily ja vihdoin ymmärtää, että raha on perustavanlaatuinen käsite yhteiskunnalle ja olennaista meille kaikille.

Meidän on tunnustettava, että meille viime vuosisadan aikana annettu fiat-muotoinen raha on kasa höyryävää kissankakkaa. Tämän pitää muuttua.

Rahan määritteleminen

Haluan käyttää seuraavaa rahan määritelmää:

Raha = “arvon” esitystapa ja abstraktio

Jos hyväksymme tämän määritelmän, voimme laajentaa niitä tehtäviä, joita rahan pitäisi suorittaa, ja määritellä ne ominaisuudet, jotka rahalla on oltava, jotta se suoriutuu parhaiten määrittelemistämme tehtävistä. Katso alta:

Rahan keskeinen ydin

Olet luultavasti nähnyt edellä esitetyn muodossa tai toisessa, mutta mitä et ehkä ole nähnyt mainittavan on ajatus “niukkuudesta”.

Se on ominaisuus, josta riittävän monet eivät puhu, koska he eivät ymmärrä arvon perustavanlaatuisia edellytyksiä.

Tutkimme niukkuutta hieman myöhemmin, mutta tässä yhteydessä on tärkeä muistaa, että yllä esitetyt ovat rahan keskeinen ydin.

Rahan on oltava tällaista ja sen on toimittava näin, jotta voimme tehdä parhaalla mahdollisella tavalla yhteistyötä ja rakentaa monimutkaisuutta ilman, että koko jaettu uskomus tai tarina hajoaa (kuten se on joka kerta romuttunut, kun olemme harhautuneet pois rahan perusperiaatteista).

Niukkuus

Miksi niukkuus on tärkeää? Lyhyesti sanottuna:

Niukkuus liittyy luontaisesti arvon käsitteeseen.

Lisäksi jokin sellainen, jonka niukkuus säilyy, on arvokasta myös ajan kuluessa.

Muutama esimerkki asiasta:

Miksi välität (arvostat) niin paljon ystäviäsi ja perhettäsi?

Oletko koskaan kuullut sanonnasta: “Sinulla on vain yksi äiti, isä, veli ja/tai sisar”?

Perheenjäsenesi ja ystäväsi ovat todistettavasti niukkoja tai toisin sanoen sinulle ainutlaatuisia. Jos yhdelle heistä sattuisi tapahtumaan jotain ja häntä ei enää olisi, niin et voi saada häntä takaisin etkä voi luoda hänestä kopiota.

Arvostamme rakkaitamme, koska he ovat todella ainutlaatuisia ja luonnostaan niukkoja.

Sama koskee myös isoisoisoäidiltäsi peräisin olevaa erityistä korua. Se on harvinainen, niukka ja ainutlaatuinen.

Ne teistä, jotka ovat hieman sosiopaattisempi ja eivät arvosta ystäviään tai perhettään, niin ehkä ymmärrät asian jotenkin muuten. Ajattele jotain sellaista, josta ei ole olemassa kaksoiskappaletta. Jotain sellaista, mitä on olemassa vain yksi koko maailmassa.

Sama pätee taiteeseen. Me kaikki tiedämme luonnostaan, miksi taideteoksen arvo on korkeampi taitelijan kuoltua.

Kaikki tiet johtavat niukkuuteen.

Ja mikä on kaikkein niukin (fungiibeli) kaikista tuntemistamme resursseista?

Aika.

Aika poikkeaa edellä mainituista asioista, koska nämä esineet, ihmiset ja niin edelleen eivät ole fungiibeleja eli ne eivät ole keskenään suoraan vaihdettavissa päittäin. Aika on niukan ja lajiesinemäisen yksikön tai resurssin “kultakanta” ja jota (ainakin meistä älykkäimmät) arvostavat suuresti.

Tätä lukiessasi voit kysyä itseltäsi, kuinka paljon olisit valmis maksamaan siitä, että sinulla olisi enemmän aikaa?

Joten jos niukkuus on “arvon” ajatuksen ytimessä…

Niin tällöin jonkin, joka säilyttää “arvonsa” (esimerkiksi vaihdannan väline, kuten raha), on oltava niukkaa. Muuten käy näin:

Olet luultavasti nähnyt tämän kaavion, ja vaikka siitä on tullut jo jossain määrin klisee, se on tärkeä pitää mielessä.

Bitcoin, sikäli kuin minä tiedän, on ainoa lajiesinemäinen yksikkö (ajan lisäksi), jonka voimme sanoa olevan todella niukkaa — tästä seuraa se, että “rahana” se on kestävämpi ja “säilyttää arvonsa” ajan kuluessa.

Tämä on “arvon säilyttäjän” ydin. (Ei päivittäinen markkinahinta Yhdysvaltain dollarissa, toisin kuin jotkut matemaattisesti kyvyttömät saattavat väittää)

Vielä viimeinen huomautus niukkuutta koskien.

Bitcoin on ensimmäinen kerta, kun meillä on digitaalinen hyödyke, joka toimii ikään kuin se olisi jotain fyysistä.

Ja koska se on sidottu matematiikkaan, se on todella niukkaa ja niukkuus on todennettavissa niin, että samalla säilytetään skaalautuvuus, joka on mahdollista vain, jos jokin on jo lähtökohtaisesti digitaalista.

Digitaalinen niukkuus on innovaatio. Ei “lohkoketju”.

(Kiitos Jimmy Song)

Seuraavavaksi:

Yksikkö ja verkko

Ennen kuin voimme ymmärtää sitä, mitä nykyaikaiselta rahan muodolta edellytetään yllä määriteltyjen tehtävien suorittamiseksi ja kaikkien näiden ominaisuuksien ilmentämiseksi, on kaksi tärkeää asiaa, jotka on syytä ymmärtää paremmin.

  1. Yksikkö
  2. Verkko

1. Yksikkö

Yksikön pitää olla:

  • Mahdoton tai vaikeasti väärennettävä
  • Vaikeasti tuotettavissa (korkea varanto-virtasuhde)
  • Rajoitetusti tarjolla (mitä kovempi raja, sitä parempi)

Nämä ominaisuudet tekevät rahasta kestävän ja se on viimeinen asia, jota ihmislaji ei ole onnistunut saavuttamaan.

Miksi?

Koska olemme ihmisiä ja luonteeseemme kuuluu haluta enemmän. Tämä on myös syy sille, miksi yksikön ominaisuudet on paras rakentaa ja säännellä matemaattisesti (eikä nojaten ihmisten mielivaltaan).

2a. Verkko

Yksikön on oltava osa laajempaa rahaverkkoa. Tämän verkon on puolestaan oltava:

  • Muutoksille vastustuskykyinen, koska raha on perustavanlaatuista ja et voi rakentaa mitään jatkuvasti muuttuvalle perustalle.
  • Seisokin kestävä, koska jos rahaverkko ei toimi tai se voidaan sulkea helposti, niin kaikki pysähtyy. Tämä on suurin syy sille, miksi natiivin digitaalisen rahan luominen on ollut niin haasteellista.
  • Sensuroimaton, koska raha muistuttaa kieltä, puhetta ja viestintää. Raha voi toimia, jos ja vain jos se on vapaa ja luonteeltaan kattava. Jos yrität hallita sitä, se heikkenee.
  • Manipuloinnille ja hallinnalle vastustuskykyinen, koska muutoin sen kaikki muut ominaisuukset voisivat heikentyä.

Nämä kaikki ovat kriittisiä ja niistä ei voida neuvotella laajasti käytetyn rahaverkon tapauksessa.

2b. Verkon tehtävät

Edellä kerroin siitä, mitä verkon täytyy olla. Alla kerron siitä, mitä sen täytyy tehdä.

Rahaverkon on suoriuduttava näistä tehtävistä niin hyvin kuin suinkin mahdollista, mutta kuitenkaan vaarantamatta itse verkkoa. Ei koskaan. Ei siis koskaan.

Rahassa on kyse luottamuksesta.

Se on tarina ja yhteiskuntasopimus, josta olemme pääosin samaa mieltä, ja jotta se toimisi hyvin (varsinkin kun se on digitaalista ja kaukana arkijärjestä), se ei voi romahtaa ensimmäisen kertaluokan toiminnallisuuksiensa osalta.

Laajasti toimivan rahaverkko on ennen kaikkea optimoitava lähettämisen, vastaanottamisen ja säilyttämisen suhteen.

Se voi tällöin suorittaa myös esimerkiksi seuraavanlaisia korkeamman asteen toimintoja:

  • Sulkutilit/monen osapuolen todennut (esim. multisig)
  • Ankkurit/aikaleimat (HLTC:n kaltaiset älykkäät sopimukset)

Mutta huomaa, että nämä korkeamman asteen toiminnot ovat ensimmäisen asteen toimintojen yhdistelmiä tai johdannaisia.

Tässä se oli. Tässä kaikki mitä tarvitset.

Toisin kuin ne hölmöläiset, jotka yrittävät rakentaa tämän monimutkaisuuden verkon peruskerrokseen ensimmäisen asteen periaatteiden turvallisuuden ja kestävyyden kustannuksella!

(Kyllä, Ethereum ja kaikki muut kakkakolikot — puhun teistä)

Tämän osion päätteeksi:

Yhteiskunnan peruskerroksella (rahalla) pitäisi olla yllämainitut yksikön ja verkon ominaisuudet, jotta se toimisi kunnolla.

Joten miksi Bitcoin on tärkeä? Miksi Bitcoinilla on merkitystä?

No, jos et ole tajunnut sitä, niin kerron sen sinulle:

  1. Raha on koko yhteiskunnan peruskerros.
  2. Bitcoin on maailman kaikkein orgaanisin, vakain ja voimakkain rahan muoto.

Bitcoin on sekä ainoa yksikkö että verkko, joka toteuttaa kaiken sen, jonka kerroin olevan rahan kannalta äärimmäisen tärkeää.

Arvon säilyttäjä on vihreä, koska se on vihreä. Kirjoitan tästä jossain toisessa artikkelissa.

Mutta vielä tärkeämpää on se, että Bitcoin on mahdollisuus uudelle alulle uudella aikakaudella.

Olemme tässä tänään. Uskomaton tilaisuus oppia paitsi niiden virheistä, jotka eivät noudattaneet näitä perusperiaatteita, mutta nyt meillä on teknologia, joka voi sekä ilmentää kaikkea sitä mitä rahalla pitäisi olla. Se voi myös lisäksi kehittyä yhteiskunnan ja markkinoiden avulla sellaiseksi, mitä se voisi olla.

Tästä syystä Bitcoin on tärkeä ja sillä on merkitystä…

Nyt joku sanoo, että entä jokin muu kleptovaluutta?

Vastaus: Niillä ei ole merkitystä.

Osoitan sinulle, miksi asia on näin.

Miksi Bitcoin?

Mikä tekee siitä erilaisen?

Ensinnäkin Bitcoin on rahallinen ilmiö. Ei teknologinen. Useimmat ihmiset ajautuvat jo tässä vaiheessa väärille urille.

Useimmat ihmiset, jotka ovat vasta tutustuneet asiaan tai eivät ymmärrä rahaa tai sen roolia yhteiskunnassa, ajattelevat, että Bitcoin on jonkinlainen “maksumekanismi”, jonka tarkoituksena on siirtää internet-rahaa ympäri maailmaa.

Tämän perusteella he haluavat tehdä maksamisesta nopeampaa tai ehkä lisätä siihen ominaisuuksia.

Tämän lähestymistavan ongelma on siinä, että he eivät ymmärrä sitä, mikä tekee Bitcoinista “rahamaista”!

Olen koonnut seuraavan taulukon kootakseni yhteen olennaiset Bitcoinia koskevat asiat:

1. Resepti

Kutsun Bitcoinin koko kaavaa “reseptiksi”, koska se toimii vain yhdistämällä useita aiemmin erilaisia tieteenaloja yhdeksi, yhtenäiseksi, vankaksi ja toiminnalliseksi kokonaisuudeksi.

Yhden ainesosan poistaminen reseptistä johtaa erilaiseen lopputulokseen.

Olen puhunut tästä reseptistä pitkät pätkät aiemmin. Olen nostanut sen esille, kun olen selittänyt sen miksi “lohkoketju” on itsessään niin typerä ajatus tai miksi tätä reseptiä ei voi käyttää missään muussa yhteydessä kuin niin perustavanlaatuiseen käyttötarkoitukseen kuin rahaan (kuten BTC:hen). Olen selittänyt lohkoketjun “AOL-hetken” tässä yhteydessä:

“Lohkoketju” on nykypäivän AOL
Esitysmateriaali

2. Ruohonjuuritason kasvu

Bitcoinia ei koskaan myyty kenellekään kolikkoannin, pääomasijoittajan rahoittaman kasvuyrityksen tai yhden henkilön tai toimijan välittömän voitontavoittelun kautta.

Bitcoinin ottivat käyttöön sellaiset ihmiset, jotka halusivat olla osa sitä. He pitivät siitä ja siitä mitä se edusti. Ajatus. Ja kaikella sen alussa saamalla tuella oli yhteisvaikutus.

Nämä varhaiset kannattajat ja lähes hullut ihmiset muodostivat yhä kasvavan “itsepäisen vähemmistön”. He ovat Bitcoinin tuen perusta. Millään muulla verkolla ei ole vastaavaa lähtökohtaa. Trace Mayer on kutsunut heitä “viime käden hodlaajiksi”.

Tätä ei voi toistaa, eikä mikään määrä kerättyä kolikkoantirahaa voi kilpailla sen kanssa.

Tässä on kyse lähetyssaarnaajan vertaamisesta palkkasoturiin. Muilla ei ole edes tilaisuutta voittaa.

Hauskana esimerkkinä näimme EOS:in (Extremes Of Stupidity, äärimmäisyyksien tyhmyyden) onnistuneen keräämään yli neljän miljardin dollarin rahoituksen, mutta he eivät ole saaneet aikaiseksi mitään. He kuitenkin käyttävät hankkimaansa rahaa kiinteistöjen ja maatilkkujen ostamiseen. 🤣🤣🤣🤣

3. Ei perustajaa

Tätä on äärimmäisen vaikea (melkein mahdotonta) toistaa, ja se on yksi Bitcoinin ensisijaisista vahvuuksista.

Bitcoin on jotain, joka on kasvanut alkuperäisen perustajansa saappaita suuremmaksi, se on kasvanut markkinoiden ansiosta. Bitcoinilla ei ole poisleikattavaa “käärmeen päätä”, joten sen pysäyttäminen on äärimmäisen vaikeaa.

Et voi heittää ketään vankilaa, ei ole yritystä lopetettavaksi, eikä sillä ole vapahtajaa tai pelastajaa (anteeksi, Roger, emme tarvitse sinua).

Lisäksi ajatus siitä, että se voisi olla kuka tahansa, ei ole vain toimiva, vaan se myös kasvattaa Bitcoinin myyttisyyttä. Myytti lisää houkutusta ja vahvistaa Bitcoinin asemaa uskomattoman ainutkertaisena luomuksena.

Tarkoitan ketä tahansa muuta kuin tätä hölmöläistä…
Jopa japanilainen Satoshi oli järkyttyneempi Faketoshin väitteistä kuin siitä, että hän itse olisi Satoshi…

Jatketaan eteenpäin…

4. Sen armoton keskittyminen ensimmäisen asteen ominaisuuksiin.

Bitcoin on AINUT verkko, joka on osoittanut äärimmäisen itsepäistä, säälimätöntä keskittymistä ensimmäisen asteen merkityksellisiin ominaisuuksiin (toisin sanoen niihin tekijöihin, joita käsittelin yksikköä ja verkkoa esitellessäni).

Kaikki muu on toissijaista verkon eheyden ylläpitämisessä.

Lisäksi halu säilyttää ensimmäiset periaatteet on käytännössä muuttunut sen peruslähtökohdaksi. Tämä johtuu siitä, miten verkko on kasvanut ja laajasta osallistujien joukosta (louhijat, validaattorit, solmut, hodlaajat, keinottelijat jne.).

Tällaista tapahtumasarjaa on erittäin vaikea toistaa ja sitä ei voi saavuttaa pelkin ohjelmistomuutoksin. Se on vielä vaikeampaa kaikenlaisille kolikkoanneille ja kakkakolikoille, joilla ei ole itsepäistä vähemmistöä tai muutoksille herkkiä keinottelijoita.

5. Absoluuttinen (yksikkö) niukkuus

Bitcoinin yksikön niukkuus on kangistunut ja kangistuu kaiken aikaan (kiitos Andreas M. Antonopoulokselle tästä huomiosta).

Tosiasia on, että Bitcoin-verkkoon virtaa entistä enemmän pääomaa eli dollareita vaihdetaan verkon yksiköitä vastaan, joita ei voi koskaan lisätä. Tämän seurauksena niukkuus vahvistuu entisestään.

Kun vaihdat jotain muuta (dollareita, työtä, kakkakolikoita jne.) Bitcoiniin, se on ikään kuin omistaisit jonkin verran maata. Se on alue tästä rajallisesta verkosta (tai maisemasta), eikä sinulle anneta vain takeita omistuksiisi, vaan vahvistat itsekin edelleen takeita siitä, että sinun kokonaisuutesi pysyy sinun omistuksessasi.

Jälleen kerran — mikään muu digitaalinen verkko (tai oikeastaan mikään muukaan) ei onnistu antamaan sinulle tällaisia takeita, puhumattakaan siitä, että takeet vahvistuvat päivä päivältä (Lindy-yhteensopivuus).

6. Se on digitaalisesti natiivi ja syntynyt internetistä

Jack Dorsey sanoi kauniisti Joe Roganin puheohjelmassa: “Bitcoin on syntynyt internetistä.”

Hän oli aivan oikeassa.

Jos internet on tämä uusi bittien ja ohjelmistojen maailma, niin tästä seuraa, että vaihdannan välineen ja arvon siirron olisi käytettävä ja lisäännyttävä tässä verkossa. Tämän välineen on myös synnyttävä tästä verkosta.

Aivan kuten kulta ja fyysinen raha syntyivät vuosituhansien kuluessa fyysisestä maailmasta.

Bitcoin on ensimmäinen kera, kun meillä on digitaalinen esine, joka toimii ikään kuin fyysinen esine (jossa aika kulkee yhteen suuntaan), jota voidaan käyttää rahahyödykkeenä ja joka antaa meille samat “todellisen” maailman rahalliset takuut (olettaen, että emme jo elä simulaatiosta… tästä lisää seuraavalla kerralla).

Kulta oli ensimmäinen reaalimaailmassa keksimämme kova raha. Kulta oli perusta kaikelle sille, joka rakennettiin sen jälkeen. Etsi minulle toinen vastaava raha, joka on kestänyt ajan hammasta yhtä hyvin. En usko, että löydät sellaista. Se on edelleen todellisen maailman rahastandardi. **

Bitcoin on digitaalisen maailman standardi, ja koska se on digitaalisesti natiivi, se on hyvin skaalautuva. Ja me rakennamme kaiken muun sen varaan.

** Parhaillaan käynnissä oleva keynesiläinen kokeilu on räjähdysherkkä katastrofi. Se on kätevästi naamioitu “toimivaksi”, koska teknologia (ja surkeat rahapoliittiset kertomukset) ovat onnistuneet kasvattamaan tuottavuutta kaikista ongelmista huolimatta.

7. Yhteenveto

Bitcoinin vakka perusmuotoilu ja sen taustarakenteen oletukset kilpailullisesta maailmasta ovat lähimpänä sitä mitä voimme kutsua todella antihauraaksi verkoksi.

Bitcoinin yksikkö ja sen verkosto ilmentää täydellisesti sitä kaikkea, mitä rahan pitäisi olla.

Se on pysäyttämätön, se paranee koko ajan (Lindy-yhteensopiva) ja mikään ei ole aivan niin kuin se.

Ei ole olemassa muuta rahaa, verkkoa tai kopioitua kleptovaluuttaa, joka voisi jäljitellä Bitcoinia.

Bitcoin ei ole sen koodi, sen yhteisö, sen louhijat, sen lohkokoko tai edes sen historia — se on kaikkea näiden sekoitusta — ja tästä syystä se on ainoa, jolla on merkitystä.

Joten tämän esseen lopuksi annan sinulle kolme tärkeää syytä sille, miksi Bitcoin on tärkeä:

Bitcoin on tärkeä, koska:

  1. Se on kovaa rahaa
  2. Se on vakaa, turvallinen ja skaalautuva rahoitusverkko
  3. Sillä on parhaat mahdollisuudet menestyä

1. Kova raha

Kuten mainitsin aiemmin, niin Bitcoin on rahallinen ilmiö. Tällaiset ilmiöt tapahtuvat yleensä ajanjakson käännekohdassa.

On useita syitä sille, miksi sinun pitäisi kiinnittää huomiota kovaan rahaan:

a) Disinflaatio, toisin sanoen se ei menetä arvoaan tai ostovoimaansa (voit antaa sen lapsellesi ja lapsenlapsillesi). Mikään muu rahahyödyke ei kullan lisäksi pysty tähän. Bitcoinin avulla voit kuitenkin tallentaa miljardit päähäsi ja Bitcoinin niukkuus on suurempi.

b) Suojautuminen korruptiolta, tyhmyydeltä, pahantahtoisuudelta ja epäpätevyydeltä. Hallitsivat maailmaa sitten ulkoavaruuden liskot, paviaanit tai jotain siltä väliltä, niin mahdollisuus virheisiin on olemassa (vrt. 2008 finanssikriisi) ja näin ollen suojautuminen on erittäin fiksu idea.

c) Itsenäinen yksikkö. Muut kuin bitcoinaajat eivät arvosta tätä tarpeeksi. Maailmassa ei ole muuta rahayksikköä, joka olisi sinun ja vain sinun, koska sinulla on avain omaisuuteesi. Se on takavarikoimaton (kuten Tone Vays on todennut). Ihmiset aliarvioivat niin kauan sen, kuinka vaikutusvaltainen ja voimakas tällainen ajatus on, kunnes menettävät rahansa jollain tavoin tai heidät sensuroidaan olemattomiin.

d) Todellinen niukkuus. Olen keskustellut tästä loputtomiin, mutta sanon sen taas uudelleen: Bitcoin on ajan lisäksi ainoa resurssi, josta vallitsee todellinen niukkuus. Jo yksin tämä tekee siitä fiksun omaisuusluokan, jota kannattaa omistaa. Tämä riippumatta siitä, uskotko Bitcoinin maailmanvalloitukseen (hyperbitcoinisaatio) vai et.

2. Vakaa ja turvallinen rahoitusverkosto

Jos aiomme rakentaa VANKAN maailmanlaajuisen talousjärjestelmän (lue: osuuskunnan), se tulisi rakentaa jonkin turvallisen, vakaan, peliteoreettisesti järkevän ja digitaalisesti natiivin järjestelmän varaan. Emme rakenna autoja ravikilpailua varten, eikä sinunkaan pitäisi rakentaa seuraavan sukupolven yhteistyötä (eli rahaa, rahoitusta ja pääomaa) vanhan ja surkean digitaalisesti kiillotetun epävakauden varaan.

Ethän sinäkään laita possulle huulipunaa.

Raavin hieman päätäni, kun näen nämä “uuspankit” vanhan rahoitusjärjestelmän varassa, vaikka minun pitäisi todennäköisesti olla kiitollinen, koska he antavat Amberilla työstämäni kaltaisille projekteille tilaisuuden keksiä uudelleen kestävän pankkitoiminnan. Pankkitoiminnan, joka käyttää Bitcoinia ja on ensimmäisestä kertaa historiassa todellakin avointa ja läpinäkyvää.

Minua innostaa eniten se, että Bitcoinilla on hävittämätön ja täysin vapaa perusta. Pystymme rakentamaan sen varaan ja ankkuroimaan kerroksia sen yläpuolelle. Ajattele esimerkiksi Salamaverkkoa.

Abstraktion, monimutkaisuuden ja yhteentoimivuuden kerros.

  • Bitcoinin kestävä ja digitaalinen perusluonne mahdollistaa abstraktioiden ja monimutkaisuuden rakentamisen sen päälle luottamuksen ja läpinäkyvyyden kerrosten avulla (ei pelkästään hassuttelun vuoksi, vaan jotta meillä on oma nahka pelissä ja hallitsemme häntäriskit [hauraus]).
  • Se tulee olemaan aivan niin kuin internet, jossa suurin osa taloudellisesta toiminnasta on tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana. Kaikki on rakennettu turvallisten ydinperusprotokollien (informaatio ja pakettien reititys) varaan.

Muista Jess Bezosin vuoden 2003 TED-esityksessään esittämät huomautukset.

Ja ne teistä, jotka väittävät monirasvaisten protokollien syövän maailman, niin ehkä nämä kuvat auttavat sinua asettamaan asian oikeaan viitekehykseen. :-)

Alussa oli monia…
Kului aikaa. Lopulta monet niistä katosivat.
Mutta yksi voitti. Kuulostaako tutulta?

Tämä viimeinen laatta on kaiken kertova.

3. Bitcoinilla on parhaat mahdollisuudet menestyä

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä.

Bitcoin on tärkeä, koska antaa meille mahdollisuuden luoda avoimempi yhteiskunta. Yhteiskunnan, joka vastustaa sensuuria ja valtion (tai sitä johtavien byrokraattien) typeriä pyrkimyksiä hallita yhteiskuntaa keskitetysti “teoreettisten”, mutta käytännössä toimimattomien, mallien avulla. Bitcoin on tärkeä.

Pikarikastumisesta haaveilevien juonittelijoiden (huijareiden) luomien seuraavien Bitcoinin “muunnelmien” tai vedätysten etsimiseen on turha käyttää aikaa. Tällaisten viritelmien jahtaaminen on vaarallisesti. Et koskaan tiedä, milloin typerykset loppuvat kesken ja sinulle jää mustapekka käteen.

Tästä syystä minua kutsuaan usein maksimalistiksi, mutta minä en välitä. Olen vakuuttunut siitä, että meillä yhteiskuntana on YKSI mahdollisuus onnistua, ja jos keskitymme johonkin turhanpäiväiseen tämän sijaan, tuhlaamme (parhaimmillaan) aikaamme ja vaivaamme. Pahimmassa tapauksessa me häviämme.

En sano sitä, että pitäisin epäonnistumista todennäköisenä. Bitcoin on jo voittanut (emme vain näe tätä vielä samalla tavoin kuin emme nähneet internetin voittokulkua 1990-luvun alussa), mutta olen edelleen sitä mieltä, että meidän tulisi pelastaa toinen kallisarvoinen resurssimme eli aikamme ja keskittyä siihen, mikä on tärkeää. Bitcoin.

Johtopäätökset

Tiivistetään asia:

Bitcoin on tärkeä.

  • Aivan kuten internetillä ennen sitä.
  • Ja sähköllä ennen sitä.

Bitcoin on tärkeä.

  • Koska se on uusi rahatalouden käyttöjärjestelmä (OS).
  • Se on oikeudenmukaisen ja vankan kapitalismin muoto, jota me kaikki kaipaamme. Tällöin meillä on oma nahka pelissä. Se voi viedä yhteiskunnan seuraavalle tasolle.

Bitcoin on tärkeä.

  • Koska se on ajan henki.
  • Se on luultavasti minun ja sinun elämäsi suurin tilaisuus.

Et halua olla se, joka menetti tilaisuutensa. Tunnet olosi vielä kaikkien aikojen suurimmaksi hölmöläiseksi. Olet ehkä jopa Ronald Wayneä suurempi hölmöläinen.

Hän myi osuutensa Applesta 800 dollarilla. Nykyarvoltaan se olisi yli 50 miljardia dollaria.

Joten… ota huomioon ja harkitse:

  • Bitcoinin ostamista;
  • Bitcoinin hodlaamista;
  • Lopettavasi sen lukeminen, mitä valtavirta sanoo Bitcoinista;
  • Tukevasi toimialaa;
  • Tekeväsi töitä Bitcoinin parissa, jos pystyt.
  • Jos et pysty työskentelemään sen parissa, käytä jotain sovellusta ja osta hieman Bitcoinia. Palaa muutaman vuoden kuluttua uudelleen, kun asiat ovat ehtineet kypsyä entisestään. Olet iloinen siitä, että palasit takaisin.

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta irti jotain arvokasta. Tähän viestiin minä ja kollegani uskomme vahvasti. Se ohjaa kaikkea tekemistämme.

Toivotan sinulle menestyksekästä vuotta 2019.

Suomennos Aleksandar Svetskin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “Why Bitcoin Matters”. Artikkeli on julkaistu alun perin Hackernoonissa 18.2.2019.

Svetskin on australialainen yrittäjä, neuvonantaja ja työskennellyt Bitcoinin ja kryptovaluuttojen parissa vuodesta 2012. Hän on perustanut lukuisia yrityksiä ja hänet tunnetaan aktiivisena keskustelijana.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.