”Farliga” laddare har orsakat mycket uppståendelse på sistone.

Är mobilladdaren en dödsfara? (Nej, det är den inte)

Den senaste tiden har det varnats överallt om de livsfarliga mobilladdarna (av usb-typ). Men det är inte bara nyhetsmedierna som förstorar upp riskerna, vanligt folk har även drabbats av kollektiv Facebookpanik.

Så hur (o)farliga är mobilladdarna?

Okej. För det första. Vi utgår från att man inte köpt en icke CE-märkt laddare på nån strand i Phuket. För det är inte bra. Vi utgår också från att man inte använder en trasig laddare, med metall som sticker ut ur plasten och sånt. Det är inte heller bra.

Använd ej.

Brandskyddsmyndigheten, vars jobb förstås är att vara alarmistisk, tycker att man ska ladda sin mobil på diskbänken (varför inte med en brandsläckare bredvid kanske?), men säger så här om hur ofta det orsakar bränder:

”Det är inte jättevanligt”

Så vad säger siffrorna? Någon exakt statisk över laddare finns tyvärr inte, men det finns andra spännande siffror hos MSB.

2014 dog 96 personer av bränder i Sverige. De flesta dör av rökning eller i anlagda bränder (totalt 28 st). ”Tekniskt fel” dödade fem personer, vilket teoretiskt skulle kunna innefatta mobilladdarbränder.

Hur många laddare sitter då instoppade i väggarna i vårt avlånga land? Det vet ju ju inte heller helt exakt, dessvärre. Men vi kan anta att det är väldigt många. Själv har jag laddare vid sängen, i vardagsrummet, i bilen och på jobbet som alltid är inkopplade.

Enligt Mobiltelebranschen såldes 3,3 miljoner smartphones under 2013 i Sverige. Samma år hade 65 procent av befolkningen en smartphone. Vi kan alltså anta att miljoner laddare sitter inkopplade i Sverige, hela tiden, varje dag.

Martins mobilladdare började brinna.

Men det kan ju vara jobbigt med bränder även om ingen dör. Om man kikar i MSB:s statistikdatabas brann det i byggnader 9 661 gånger under 2014. Exempel:

Glömd spis: 1489 bränder
Datorer: 11 bränder
”Tekniskt fel”: 1258 bränder
”Tekniskt fel” som startade i sovrum: 38 bränder

Exempel på saker som i byggnader orsakar fler bränder än ”tekniskt fel i sovrum”:
Glödlampa: 45
Bastuaggregat: 66
Kyl/frys: 49

Se till att rädda osten.

Det är alltså mycket större sannolikhet att din kyl eller frys plötligt sätter eld på sig själv än att din mobilladdare vid sängen gör det. Och om den mot förmodan skulle göra det så är sannolikheten att du skulle dö av det i princip NOLL.

Du kan med andra ord sluta vara rädd för din mobilladdare. Men glöm inget på plattan på spisen, det kan sluta illa.


Uppd. 27 juli: Elsäkerhetsverket säger nu till SVT att man inte bör ladda sin mobil när man sover. Detta råd baseras på den flodvåg av anmälningar som kommit in. Hela nio stycken i år.

Man kan ju ha cykelhjälm när man promenerar med sina stavar också.

För säkerhets skull.


Uppd. 5 aug: Det är vanligt att man överskattar hur vanligt förekommande något är. Det kallas tillgänglighetsheuristik och är en slags mental genväg som gör att man förlitar sig på exempel som omedelbart dyker upp i huvudet. Debattören Johan Norberg skriver om fenomenet här och jag kan även rekommendera boken Tänka, snabbt och långsamt av Nobelpristagaren Daniel Kahneman (även om den är väl lång).


Följ gärna mig på Twitter! @erikssonthomas