Samen Namen


Inleiding

©Timmy Kestemont

Al negentien jaar woon ik in Vlaanderen met familie verspreid over het hele Belgenland. Mijn ouders hebben mij opgevoed in de twee grootste landstalen, Nederlands en Frans, en ik loop school in de Europese hoofdstad. Het lijkt dan ook heel logisch dat ik mij een echte Belg moet voelen, maar dat gevoel heb ik nog niet mogen beleven.

Om heel eerlijk te zijn: ik voel me meer Vlaming dan wat anders en daar wil ik verandering in brengen. Ik wil een punt zetten achter het eindeloze gekibbel over een nationalistisch Vlaanderen door de aandacht te vestigen op de Waalse parels. België bestaat niet alleen maar uit Vlaanderen.

De meesten denken dat Vlaanderen best onafhankelijk is zonder Wallonië, maar dat is niet het geval. Ik wil hierbij bewijzen dat de twee Belgische helften elkaar nodig hebben om een eengemaakt land te blijven in de toekomst.


Wallonië?

Om te begrijpen wat Wallonië is, haal ik er graag een expert bij: Christophe Deborsu. Hij voelt zich in hart en nieren een echte Belg. De journalist werd geboren in Wallonië en spendeerde daar zijn jeugd. Al snel raakte hij gepassioneerd door de Nederlandse taal. Hij studeerde af aan de Katholieke Universiteit in Leuven en trouwde met een Vlaamse. Niemand die een betere kijk kan geven op Wallonië dan hij.

Christophe Deborsu

Een stukje geschiedenis

Namen is rijk aan historische gebouwen: een citadel die hoog boven de stad uit torent, een indrukwekkende kathedraal, een kerk waar je feestjes in kan bouwen… In deze tijdlijn staan enkele historische gebouwen volgens hun bouwjaar weergegeven.


Bootlings door de hoofdstad

De hoofdstad van Wallonië is Namen. Als je deze stad wil leren kennen, is het altijd gezellig om de boot te nemen. Het vaartuig dat ik nam, gaf bij enkele plekken extra uitleg, deze zijn aangeduid met een plusje. De boot verkent de twee rivieren die Namen omringen: de Samber en de Maas.


Arrondissementele kieskringen?

©Timmy Kestemont

Het Waals parlement is het enige Belgische parlement dat nog de arrondissementele kieskringen hanteert. Maar wat is dat nu eigenlijk? Bekijk het filmpje hieronder.

WEETJE: Het Waals parlement bevindt zich in het Hospice Saint-Gilles. Dat rode gebouw deed vroeger dienst als ziekenhuis.


Naamse cultuur

De Waalse hoofdstad herbergt naast Deborsu ook een andere grote naam, Xavier Diskeuve. Je zou hem het best omschrijven als een creatieve duizendpoot. Of zou ik hem toch een slak noemen?

©Timmy Kestemont

“In het begin was ik alleen journalist, maar tegen mijn dertigste leerde ik cinéasten kennen zoals Benoît Mariage die een aantal keer samenwerkte met Benoît Poelvoorde. Zo ben ik in dat vak gerold”, vertelt Diskeuve. “Ik maakte in 2015 nog de film ‘Jacques a vu’, een film over Hollanders die een pretpark in Wallonië willen bouwen.”

“Als cineast verdiende ik jammer genoeg niet genoeg om van te leven. Daarom maak ik nu ook het radioprogramma ‘Votez pour moi’. Gedurende zeven à acht minuten behandelt het programma de Belgische politiek vanuit een satirische visie. André Lamy en Olivier Leborgne zijn de juiste personen om dat format te dragen. Ik werk met enkele anderen samen om sketches in elkaar te steken.”

Slakken

©Timmy Kestemont

Op het pleintje voor het ‘Palais des Congrès’ staat een standbeeld met slakken. Volgens Diskeuve is er een link tussen het schaaldier en Namen. “De slak is het symbool van Namen. Wij, de Namenaars, zijn zeer traag, net als een slak”, vertelt de journalist van L’Avenir. “Het schaaldiertje, is daarnaast ook een delicatesse van de stad. Ze heten de ‘petits-gris.’”

De doorsnee Namenaar is niet alleen loom, maar ook zeer conservatief. “Net als andere Belgen klaagt de Namenaar veel, maar wanneer iemand iets aan onze stad wil veranderen, dan komen wij in opstand.”


Citadel van Namen

Net boven de Waalse hoofdstad prijkt de meer dan duizend jaar oude Citadel. Napoleon Bonaparte noemde deze burcht het ‘mierennest van Europa’ omdat er zoveel onderaardse gangen lopen. Daarnaast is deze burcht een van de grootste van Europa.


Li Bia Bouquet — Naams volkslied

Al meer dan 150 jaar weerklinkt het lied ‘Li Bia Bouquet’ op elke derde zondag van september door de Naamse straten. Het is dan het feest van Wallonië. ‘Li Bia Bouquet’ vertelt het verhaal van een bruidegom die zijn geliefde het mooiste boeket zal aanbieden op hun trouwdag.


Goedkoop bouwen in Namen

De bouwgronden zijn de voorbije twintig jaar fors gestegen in Brussel en Antwerpen. In Namen is de prijs sinds 1994 lichtjes omhooggegaan. Dat blijkt uit statistieken van de Federale Overheidsdienst Economie. Recentere cijfers dan 2014 zijn er voorlopig nog niet.

Opmerkelijk is dat in 2014 de prijs van een bouwgrond (m²/€) in Brussel bijna acht keer hoger is dan in Namen. Met de betonstop in Vlaanderen zal die kloof alleen nog maar groter worden.


Een laatste overtuiging

Als je echt nog niet overtuigd bent om Namen eens te bezoeken, bekijk dan zeker deze sfeerbeelden van mijn tocht door de Waalse hoofdstad.