Går glipp av mye hvis man bare sitter med nesa i boka!

Å være faglig dyktig er ikke nok hvis man på sikt vil bli en god leder, understreker karriereekspert Tim Rosenkilde.

Å ha forelesninger på et annet språk i seg selv teller ikke som internasjonal erfaring, sier Tim Rosenkilde, som er ansvarlig for Arbeidslivsressurs, en leverandør av jobb -og karrieretjenester.

DN skrev tidligere om eksplosjonen i norske økonomistudenter på CBS i København. CBS tiltrekker seg noen av Norges mest ambisiøse studenter, og de sitter gjerne på biblioteket eller lesesalen langt utover kvelden — mens danskene går og drikker bajer etter siste forelesning:

Flere av DN-leserne har latt seg provosere av reportasjen, kommer det frem i kommentarfeltet etter artikkelen på Facebook:

Medie- og økonomistudent Linnea Holter Thompson, som nå er på utveksling i Singapore, skriver i et innsendt debattinnlegg at hun synes det er merkelig at en arbeidsgiver i det moderne arbeidsliv kun setter pris på studenters disiplin og resultat og skolens rykte — og totalt ser bort fra viktige egenskaper som for eksempel personlig erfaring. Det er trist lesning, skriver hun.

På hvilken måte skal disse studentene klare seg i arbeidslivet om de ikke har sosialisert med andre enn deres egen trygge sirkel i fem år? Og dette til tross for at skolen legger opp til sosialisering og samarbeid gjennom gruppe-og prosjektarbeid, skriver hun i innlegget.

Også karriereekspert Tim Rosenkilde stusser litt over det han leser i DN-reportasjen: Tendensen er at studenter som søker seg til utlandet ofte er mer motiverte og dedikerte enn de studentene som blir igjen i Norge. De har lagt ned en ekstra innsats, og jeg forstår at de er opptatt av å gjøre det bra på skolen. Men man går glipp av mye hvis man bare sitter med nesa i boka i flere år. Da mister man andre dimensjoner. Sosialisering er utrolig viktig. Og da snakker jeg både om å bli kjent med andre nordmenn og bli kulturelt påvirket av det landet man studerer i, sier Rosenkilde.

- Har man kun planer om å lese, pugge og studere — da kan man like gjerne studere hjemme i Norge, legger han til. Rosenkilde er ikke overrasket over at de store konsulentselskapene er på jakt etter de studentene som er de faglig dyktigste. Men hvis man har planer om å klatre karrierestigen videre og bli leder, er man nødt til å være både faglig dyktig og flink til å sosialisere. Hodejegere vil ofte foretrekke kandidater som har internasjonal erfaring i form av å ha møtt mange ulike kulturer og mennesker, og som har innsikt i hvordan andre handler, sier han. Disse erfaringene danner ofte grunnlaget for å bli en god leder i internasjonale bedrifter.

Det er heller ikke alltid en klar sammenheng mellom antall timer man studerer og effekten av innsatsen, påpeker han.

Artikkelen har tidligere vært publisert i DN, 6.10.2014:http://www.dn.no/talent/2014/10/06/1827/Studentliv/-gr-glipp-av-mye-hvis-man-bare-sitter-med-nesa-i-boka

Vil du vite mer om Arbeidslivsressurs, gå inn på våre nettsider: www.arbeidslivsressurs.no. Vi er spesialister på outplacement, karriere og omstilling. Vil du se flere artikler om jobb og karriere, klikk på denne linken.