Yoga & trekking with a purpose, Imlildalen, Atlasbergen, Marocko

Vi startar vår resa från Marrakech längs slingrande vägar sen eftermiddag, solen börjar sakta sänka sig och det hinner bli mörkt när vi kliver ur bilen och gör oss redo för en 20 minuters vandring från byn Imlil och sista biten upp till Kasbah du Toubkal.

Mulorna är viktiga på en plats där det inte finns vägar, och där bergen är branta. De bistår med att tranpsortera förnödenheter och ger inkomst genom att vi som besökare behöver avlastning :)

Mulorna står redo för att bära vårt bagage och vi märker snabbt att vi hamnat på hög höjd då vi andas kraftigt och snabbt. Hotellet ligger på 1800 meter över havet.

Mouhammed in the middle is the manager of Kasbah du

Yes, ”I am berber” — säger Mohammed stolt — chef på bergshotellet Kasbah du Toubkal när jag anländer och bjuds på mjölk och dadlar, en självklar välkomstritual för alla gäster här. Flera eldar sprakar välkomnande och värmer rummen. Detta är ett återuppbyggt bergspalats som en gång beboddes av Imlildalens ”chief” — områdets regeringsutnämnde ledare. I denna undangömda bergs-dal bor ca 4000 berber.

Jag noterar omedelbart vänligheten och värmen när jag hälsas välkommen till Kasbah Du Toukal — ett bergshotell som många menar har den bästa takterass-utsikten i hela norra Afrika. Och jag får hålla med. Omgivna av bergstoppar på mer än 4000 meter ska vi nyfiket utforska och uppleva tillvaron på en plats som denna. Och lära känna berberfolket.

Ljuvlig takterass där vi njuter av luncher, omgivna av Atlasbergen

All personal på Kasbah Du Toubkal är berbers och har arbetat här ända sedan huset renoverades och byggdes om till hotell på slutet av år 1995. Berberna är ett nomadfolk och utgör ca 80% av Marocko’s invånare. De flesta talar Tamazight, en av flera dialekter.

Te ceremonin var spännande att vara med på! Mynta, teblad och gigantiska sockerbitar. Berber-te serveras i små, vackra glas.

Mouhammed lär oss oss hur man lagar te enligt berbertradition, med mynta, teblad och gigantiska sockerbitar. Socker är en av de finaste gåvor man kan ge till varandra här. Programmet för vår yoga och vandringsresa är 5 nätter och 6 dagar. Vi varvar meditation och yoga med kultur och naturvandringar.

Hassan är en stolt berber man som delar med sig sin kunskap om kulturen och naturen här

Våra vandringar tillsammans med Hassan har tagit oss på vackra naturvandringar bland valnötsträden, till kvinnokooperativ, Imlil Village Association, arganoljabutiker och inte minst Hassan’s egna takterass.

Vi gör naturvandringar bland valnötsträden.
Att få göra kulturvandringar genom berbernas byar tillsammans med vår lokala guide Hassan var mycket speciellt och vi välkomnades med glädje och tacksamhet.
Vi stannar till vid en arganoljabutik och möter Hadija, ung tjej som faktiskt förstår lite engelska.
Vi besöker Imlil Village Association — en NGO som stöttar lokalsamhället med att säkra att det finns en ambulans ifall folk blir sjuka (långt till närmsta sjukhus) och att det finns en sopbil. Alla Ecolyx gäster bidrar med 5% av resans kostnad.

Alla Ecolyx gäster bidrar med 5% av den totala resekostnaden för yoga och vandringsresan till Imlil Village Association som därmed bland annat kan säkra infrastruktur som att det finns en ambulans, en sopbil samt att visst stöd kan ges för flickors utbildning i projektet Education For All. Detta projekt ger flickor från fattiga familjer möjligheten till utbildning i närområdet.

Vi fick förmånen att ta ett testopp på Hassan’s egna takterrass — med berber-te och biscuits förstås!

Vi gör också en heldag uppe i bergen. Den här dagen vandrar vi — efter meditation och yoga förstås — ca 6 timmar för att ta oss upp till Tizi N’Mezzik passet på 4200 m.ö.h. Till vår hjälp har vi stavar och mulor och vår fantastiske guide Hassan samt hans assistent Hussein som varsamt lotsar oss uppför slingrande och stundtals branta passager. Underlaget är mjukt och skönt att gå på.

Vi startar med en briefing från våra guider! Hassan och Hussein.
Vandringen är stundtals brant men alla våra deltagare klarade sig hela vägen upp till 2400 meter. Man lånar vandringsstavar.
Vandringsstigarna består av ett mjukt och lättvandrat underlag.
On top pf the world! (ca. 2700 m.ö.h.) Om man har extra ork kan man vandra ännu högre upp för att få denna vyn över Atlasbergen!

Uppe i passet väntar oss en ljuvlig överraskning — på en stor bädd av vackra Marockanska mattor bjuds vi in till en makalös picknicklunch bestående av flera olika sorters ”Tajine’s “— fat med inhemska maträtter, allt tillagat med enkla medel här uppe på berget av berberkockarna.

Magiskt vackra fat väntade oss, och vi fick sitta på fina, lokalproducerade mattor och bara bli ompysslade av våra guider och kockar!

En av deltagarna utbrister passande; — ”Nu förstår vi vad Ecolyx betyder — lyxen av att få vistas på en sådan här plats, mitt ibland Atlasbergen, att bli ompysslade så kärleksfullt av Hassan och hans team och dessutom känna att vi bidrar till lokalbefolkningens bästa”.

På yogamattan utforskar vi våra tankar i meditationen och under yogaklasserna utmanar våra kroppar i positioner och närvaroskapande andningsövningar. Vi känner välbehag efter varje dags program och ser redan fram emot nästa. På kvällarna sitter vi kring brasan och samtalar, läser, löser korsord. Någon delar med sig av Hammambadets tvagningsceremoni, en annan tar ett glas vin och skriver dagbok.

Vår yogasal på Kasbah är härligt uppvärmt med golvvärme så det passar perfekt att köra yoga här
Bra utrustning finns på plats att låna

När vi reser förändras vi. Särskilt när inslagen av det annorlunda och ovana är stora, då bli den själsliga omtumlingen större. Du kommer närmare dig själv, och därmed också varandra. Vi lär oss bättre acceptera livets komplexitet och se vår litenhet i allt det stora. Vi oss också förstå hur våra val påverkar platser och människor positivt. Vi gör både en inre och en yttre resa.

Vi säger namaste, shukran, tenmirdt, tack för att vi får vara här, för att vi får ta del av denna vackra del av vår stora mångkulturella värld.

Tina, Katha, Ulrika och Maria

Ulrika och Maria
Tina och Katha