غار خربس قشم

Tinatool
5 min readJan 23, 2023

این جزیره که بزرگ‌ترین جزایر در خلیج‌ فارس است، پوشیده از جنگل‌های مانگرو، سواحل جذاب و ۶۰ روستای بندری است. این جزیره دارای ویژگی‌های داخلی، غارها و دره‌ها است که بیشتر آن‌ها به عنوان بخشی از میراث فرهنگی شناخته‌شده جزیره قشم هستند.

قشم یک منطقه آزاد است، اما در جزیره ای که پر از آسمان خراش های پرشکوه، همچنان با همان طراوت به شیوه سنتی زندگی می کنند. اگر شما به دنبال یک زندگی جزیره ای هستید، قشم شما را نا امید نمی کند. در اینجا، افراد محلی لباس سنتی می پوشند، در خانه های خنک شده توسط ساباط ها زندگی می کنند و در کارگاهای ساخت لنج که سالهاست خلیج را در می نوردند کار می کنند.

این جزیره از حیات وحش فراوان، از جمله پرندگان، خزندگان، دلفین ها و لاک پشت ها برخوردار است. اگر به این جزیره تاریخی و باستانی سفر کنید آثار تاریخی و طبیعی سرشار از جذابیت را می توانید بیابید. اگر از علاقه مندان به تاریخ باستانی ایران هستید این بخش از مجله مستر بلیط را از دست ندهید.

معرفی غار خربس

در جنوب شرقی جزیره قشم یک صخره تقریباً عمودی از سنگ آهک را مشاهده خواهید کرد که دارای غارهای بسیاری است. گفته می شود که در قرون گذشته روستائیان محلی، برای فرار از دزدان دریائی و راهزنان به این غارها پناهنده می شده اند. اگرچه آنها غارهای طبیعی اصیل نیستند و در واقع به عنوان غارهائی دست ساز شناخته می شوند، اما غارهای خرباس با عنوان ویرانه های باستانی در بین گردشگران محبوبیت یافته اند.

این غار در اصل به طور طبیعی در کنار یک تپه وجود داشته است، اما به عنوان مسکن انسانی و یک قلعه توسط بومیان قشم مورد استفاده قرار گرفت و بیشترین استفاده از این مکان را برای دفاع در برابر دشمنان خارجی در حدود 500 سال پیش، بوده است. اگرچه این غار در یافتن اولیه دشمنانی مانند ناوگان پرتغالی نقش داشت، اما در نهایت آن متروک شد.

ساختار غار خربس

غاری ساخته شده با معماری دست ساز که داستان آن هنوز در هاله ای از ابهام قرار دارد. این غار توسط چین های کوه زاگرس شکل گرفته و دارای صخره های مرجانی بزرگ و کوچک است. این چین ها یکی از قدیمی ترین پدیده های زمین شناسی بوده و از اهمیت بالایی برخوردار هستند. کارشناسان تخمین می زنند که این غار به اندازه مادها قدمت داشته باشد و همین کافیست تا شما متوجه شوید این غار چقدر قدیمی می باشد.

ساختار غار بسیار شبیه به سردابهای کردستان، لرستان، اهواز و شوشتر است و این موضوع توجه همه را به خود جلب می کند. دیواره های غار از 20 تا 30 متر ارتفاع دارد. غار خربس در واقع در مجموع چهار غار است که بر روی بدنه کوهی مشرف به سواحل جنوبی جزیره شکل گرفته است. دانشمندان معتقدند که این غار مکانی برای پرستش آناهیتا (خدای آب) بوده است. اما این فقط یک فرضیه است و داستان های اسطوره های مربوط به این غار پایانی ندارند. هنوز کسی نتوانسته است از رمز و راز این غار پرده برداری کند.

شکل گیری این غار اسرارآمیز حاصل دو عامل است: اول اینکه زمان و فروکش کردن آب دریا که باعث شده در کوه حفره هایی تودرتو ظاهر شود و دومی ناپدید شدن شن از حفره‌های صخره‌ها که شکل اولیه آن را ایجاد کرده است. پس از ین بود که انسان‌ها از میان دیوارها حفر و کنده‌کاریهایی کردند که به این غار جلوه ای جدید بخشیدند.

انسان ها و افراد محلی آن زمان با گذشت زمان، شکل و ساختار غار را به شکلی متفاوت تغییر داده اند و چیز دیگری را از آن بیرون آوردند. این موضوع موجب شده است که این غارها را دست ساخته انسان بدانند زیرا شباهتی به شکل اولیه خود ندارند.

برای بازدید از این غرا باید به جزیره قشم سفر کنید. با خرید بلیط اتوبوس بندر عباس و سپس استفاده لنج ها می توانید خودتان را به این منطقه برسانید.

فضای داخلی غار

ورودی های غار شامل نه سوراخ روی دیوار کوه است. شش عدد از آنها در بالا، دو در وسط و یکی پایین قرار دارد. اما لازم به ذکر است که در حال حاضر فقط از یک سوراخ برای ورود و خروج افراد استفاده می شود. پشت این سوراخ ها و پنجره های کوهستانی، یک سالن عالی با دو قفسه بزرگ در آن قرار دارد. این قفسه ها شاید مکان هایی برای چراغ و لامپ باشد.

پس از بازدید از قسمت های داخلی غار، سالن ها، راهروها، اتاق ها، فواره ها و دهانه های دیگر را پیدا خواهید کرد که همه با هم جمع شده اند و شبیه راهروهای پر پیچ و خم هستند. دهانه غار رو به شمال و جنوب قرار دارد و نشان می‌دهد که زمانی در این غار افرادی بودند.

نقاشی های روی دیوار

در ابتدا، ممکن است شما فقط به شکل پیچیده غار شما را جذب خود کند، اما وقتی به دیوارها نگاه می کنید، نقاشی های باستانی جالبی پیدا خواهید کرد. می توانید تمام صدف هایی را ببینید که داستان های مربوط به زمان های قدیم را در دل خود نهفته دارند و مربوط زمانی می شود که این غار زیر دریا بوده است.

سنگتراش ها بسیار فعال بوده اند و راهروها و سالن هایی را در سمت راست غار به نام زیارتگاه ساخته اند. این راهروها به ما کمک می کند تا ساختار قدیمی غار و ریشه های آن را درک کنیم. به ویرانه های باستانی پس ساخته شده در راهروها توجه کنید. این ویرانه ها به گونه ای ساخته شده اند که قاب اصلی و ساختار غار از بین نرفته است.

هنگام بازدید از غار خربس، دهانه هایی با نرده های چوبی پیدا خواهید کرد. این سوراخ ها و دهانه ها نور کافی را برای قسمت های داخلی غار فراهم می کند. چشم اندازی که از طریق این دهانه ها قابل دیدن است بسیار شگفت انگیز و متفاوت است و شما را حیرت زده خواهد کرد. از آنجا می توانید فضای سبز محدود در امتداد غار و منظره وسیعی از منطقه را ببینید.

راه های دسترسی به غار خربس

اگر از قشم عبور کنید، در پانزده کیلومتری آن، بلافاصله به روستای خرباس و رامچاه خواهید رسید. با حرکت به سمت کوه، غاری را خواهید دید که رو به دریا و مزارع است. بیشتر شبیه به شکل دایره ای، کوتاه و بلند مانند تپه های مرجانی است.

شرایط بازدید از غار

اگر قصد بازدید از این غار را دارید، به شما توصیه می کنیم حتما با خود دوربین ببرید و از صحنه های شگفت انگیز داخل آن عکس بگیرید. فصول پاییز و زمستان بهترین گزینه برای سفر به جزیره قشم هستند. قیمت بلیط برای ایرانیان دو هزار تومان و شش هزار تومان برای گردشگران خارجی است. خرید بلیط هواپیما استانبول به صورت آنلاین یکی از بهترین روش ها برای اینکار است.

--

--