Een reis doorheen de geschiedenis van de gladiatoren

Gladiatoren — Helden van het Colosseum (foto: limburg.be)

In het Gallo-Romeins museum in Tongeren vindt er nog tot en met 3 april 2016 een tentoonstelling plaats over de gladiatoren. Deze tocht doorheen het museum neemt je mee naar het Oude Rome. Er wordt onder meer informatie gegeven over het Colosseum en topstukken uit tal van musea uit heel Europa. Een antwoord op de vraag: ‘Hoe was het om te leven als een gladiator?’ kom je te weten in deze tentoonstelling.

‘Gladiatoren — Helden van het Colosseum’ geeft een beeld over het leven van de gladiatoren. Ook de geschiedenis en functies van amfitheaters krijgen een bondige omschrijving. De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende thema’s. Met behulp van een audioguide wordt voor jong en oud een overzichtelijk verhaal verteld.

Gladiatoren

Verschillende gladiatoren op het Gladiatorenfestival in Tongeren op 12 en 13 maart (foto: Tine Oyen)

‘Wie zijn ze en wat doen ze?’ vragen vele mensen zich af. De meeste gladiatoren zijn krijgsgevangene uit de oorlogen van de Romeinen. Anderen zijn slaven en zijn gedwongen geweest om gladiator te worden. Deze mensen hebben geen rechten een geen inspraak. Vrije mannen kunnen ook gladiator worden. Zij sluiten een contract af waarin staat dat ze afzien van hun burgerrechten voor een bepaalde periode. Hun doel was om rijk en beroemd te zijn.

In een van de ruimte zijn er verschillende objecten tentoongesteld uit de gladiatorenschool van Pompeï. Ook zijn er verschillende types gladiatoren. Op 12 en 13 maart vond het Gladiatorenfestival plaats in Tongeren. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld het voorstellen van verschillende type gladiatoren. Dit was een interessante ervaring naast de tentoonstelling.

Een helm uit de Pompeii collectie (foto: Tine Oyen)

De strijd

Het eerste gladiatorengevecht dateert van 264 v.Chr en vond plaats in Rome. Gladiatorengevechten hebben een Griekse oorsprong, maar we associëren de gevechten met de Romeinen.

Jachtpartijen waren een belangrijk element in de gladiatorengevechten. In 186 v.Chr vond in Rome de eerste publieke venatio of dierenshow plaats. Vooral leeuwen en panters waren een gemakkelijke prooi in deze jachtpartijen. De dieren staan vastgeketend in de arena, maar later rennen ze vrij rond. Dit zorgt voor een boeiend gevecht met bloed, zweet en tranen. Gladiatorengevechten en jachtpartijen werden een staatszaak. Ze werden gefinancierd met belastinggeld en waren een dagdagelijks fenomeen.

In het museum bevinden zich enkele fresco’s, wapens en materialen. Er worden beelden getoond die deze gevechten voorstellen. Doorheen de tentoonstelling staan tekstpanelen met extra informatie. Met behulp van de audioguide krijg je nog een duidelijkere weergave.

Twee vechtende gladiatoren onder het toezicht van een scheidsrechter (Foto: Tine Oyen)

De ring van de waarheid

Ruimte toegewijd aan het Colosseum (Foto: Tine Oyen)

In de tentoonstelling lijkt het precies dat je in een echt amfitheater bent terecht gekomen. Beelden en geluiden nemen je mee naar het Oude Rome. Amfitheaters moeten voldoen aan twee vereisten: een grote oppervlakte bevatten en de toeschouwers moeten alles kunnen bewonderen.

Eén van de bekendste amfitheaters wordt uitbundig toegelicht namelijk het Colosseum. Het Colosseum bevindt zich in Rome en is een toeristische trekpleister. Daarom is het leuk om hierover meer te weten te komen.

Er bevindt zich een afgedekte ruimte waarin de bezoekers zich wanen in een amfitheater. Met behulp van een koptelefoon krijg je vechtgeluiden en juichende toeschouwers te horen. Op de grond en op doeken aan de muren worden beelden geprojecteerd van gevechten en toeschouwers. Dit is één van de leukste ruimtes van de tentoonstelling.

Beelden worden geprojecteerd tegen de wanden en op de grond (Foto: Tine Oyen)

Faciliteiten

Met behulp van een audioguide wordt er voor jong en oud informatie verwerkt in een verhaal. Bij drukte is het systeem van de audioguide niet zo gemakkelijk. Je moet namelijk de code op het beeld inscannen en als er andere personen voorstaan is dat niet zo evident.

De tentoonstelling is comfortabel ingericht. Bezoekers die het rechtstaan beu zijn kunnen even tot rust komen op banken of stoelen doorheen de tentoonstelling. De tentoonstelling is voor jong en oud. Kinderen kunnen gebruik maken van een aangepaste tour met inclusief eventuele workshops. Voorkennis is het begin van alle wijsheid.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 3 april 2016. Waaraan twijfelt u nog? Meer info vindt u op: www.galloromeinsmuseum.be.

Tine Oyen

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Tine Oyen’s story.