Het gruwelhuis waar Annick Van Uytsel vermoord werd

Het huis van Ronald Janssen

Het huis van Ronald Janssen gelegen langs het huis van een van zijn slachtoffers (Nieuwsblad)

LOKSBERGEN- In 2013 probeerde de familie van slachtoffer Shana Appeltans het huis over te kopen van moordenaar Ronald Janssen. Zo wouden ze het huis slopen om alle slechte herinneringen te doen verdwijnen. Zeven jaar na de feiten staat het huis er nog steeds. De nieuwe eigenaar gaf het huis een nieuwe gevel. Voor de omgeving van de slachtoffers: een pleister op een litteken.

Begin 2010 werd de stad Halen opgeschrikt door een gruwelijke moord op het koppel Shana Appeltans en Kevin Paulus. Drie dagen later werd Ronald Janssen opgepakt, de buur van de vermoorde Kevin Paulus. Janssen bekende en kreeg levenslang. Iedereen vroeg zich af wat er na de feiten met zijn huis zou gebeuren.

Moorden

Shana en Kevin kwamen thuis van een nieuwjaarsfeestje wanneer Janssen toesloeg (HBVL)

Ronald Janssen woonde in Loksbergen, een deelgemeente van de stad Halen. Hij leefde gescheiden en was vader van twee kinderen. Op 5 januari 2010 werd hij opgepakt. Hij werd verdacht van de moord op het koppeltje Kevin Paulus (22) en Shana Appeltans (18).

Enkele dagen later bekende hij de moord op zijn buurjongen Kevin en zijn vriendin. Volgens Janssen werd hij gepest door de familie Paulus dat uitmondde in een burenruzie. Dat was zijn aanleiding om het koppel op een gruwelijke wijze te vermoorden.

Annick Van Uytsel verdween in 2007, pas in 2010 werd de dader bekend

Later bekende hij ook de moord op Annick Van Uytsel. Vorige week vrijdag was het tien jaar geleden dat Annick verdween na een nachtje stappen met vrienden. Janssen ontvoerde haar en nam haar mee naar zijn woning. Daar misbruikte en vermoorde hij haar.

Janssen nam Annick mee naar zijn badkamer en legde haar neer langs het bad. Janssen sloeg Annick dood met een hamer. Daarna waste hij het levenloze lichaam in bad. Hij probeerde zo veel mogelijk sporen uit te wissen. Hij liep naar beneden om daar een plastic zeil en andere materialen te halen. Hij verwikkelde Annick in een zak en bond deze met enkele rode touwen vast.

Op 3 mei 2007 werd het lichaam van Annick Van Uytsel gevonden in het Albertkanaal in Lummen. Een wandelaar zag een verdacht pakket drijven. Janssen gebruikte bakstenen uit zijn vijver om het pakket te verzwaren.

Notaris Van der Linden

Voor maar weinig mensen is het weggelegd om te wonen in een huis waar ooit een moord gepleegd werd. Nadat Ronald Janssen levenslang kreeg, rees de vraag wat er nu eigenlijk met zijn woonst zou gebeuren.

In oktober 2012 kreeg notaris Michael Van Der Linden uit Hasselt bericht van de rechtbank. Hij werd aangesteld om het huis van Ronald Janssen te verkopen. Het werd een gedwongen openbare verkoop. Dat wil zeggen dat het huis moest verkocht worden en dat iedereen er op kon bieden.

Het geld dat het huis zou opbrengen, zou terug gebruikt worden om de slachtoffers te vergoeden. Notaris Michael Van Der Linden stelde een affiche op om de verkoop aan te kondigen. Zes weken op voorrand werd de verkoop voorgesteld aan het publiek. Het huis kon worden bezocht door geïnteresseerde kopers.

De notaris stelde de affiche op voor de openbare verkoop van Janssen’s huis (HBVL)

Openbare verkoop

Er kwam veel volk opdagen tijdens de eerste koopdag (Nieuwsblad)

De koopdag van het huis vond plaats op dinsdag 20 november 2012 in de cafetaria van sportcentrum ‘De Krambergen’. Iedereen was welkom. ‘Er was heel veel volk aanwezig in de zaal. Ik schat zo een 100 à 120 man. Ook de media was van de partij en volgden alles mee,’ vertelt notaris Michael Van Der Linden.

Iedereen kon bieden vanaf 0 euro. De familie van het slachtoffer Shana Appeltans waren geïnteresseerd in de woning van Ronald Janssen. De nonkel van Shana, David Bellen, deed een bod op het huis van Janssen. Nog een ander koppel was geïnteresseerd. Uiteindelijk plaatste David Bellen met 67 000 euro het hoogste bod. Op die manier konden ze het hoofdstuk en de gruwel van hun nichtje volledig achter zich laten.

Het huis werd voorlopig toegewezen aan de nonkel van Shana Appeltans. Er liep een termijn van 15 dagen om een tegen bod te plaatsen. Wanneer dit niet gebeurde werd het huis toegewezen aan de familie van Shana.

David Bellen (midden) kreeg het huis voorlopig toegewezen (GVA)

Toch werd er een hoger bod geplaatst op het huis van Ronald Janssen. Dit vroeg dus om een tweede koopdag. Een zekere Dominic Schokkaert plaatsten een hoger bod van 73 200 euro op het huis. Er werd dus een zitdag na hoger bod georganiseerd. Deze vond plaats op 30 januari 2013 op dezelfde locatie.

Opnieuw kwam er veel volk opdagen. Er werd opnieuw geboden vanaf 73 200 euro. David Bellen bood voortdurend tegen Dominic Schokkaert. Tot het bedrag de kaap bereikte van 107 000 euro. ‘Op een gegeven moment stopte David Bellen met bieden. Hij vond 107 000 euro iets te veel,’ vertelt de notaris. Meneer Schokkaert kreeg het laatste woord en bood tenslotte 110 000 euro op het huis.

Verkocht

‘Verkocht,’ klonk het doorheen de zaal. Het huis werd verkocht aan Dominic Schokkaert, een 30-jarige autohandelaar uit Gavere. Hij kocht het huis met de bedoeling om het te verbouwen. ‘Het doet me helemaal niets dat het huis bewoond werd door een moordenaar,’ vertelde Dominic Schokkaert aan HBVL.

Een autohandelaar uit Gavere kocht het huis voor 110 000 euro

De jongeman uit Gavere kocht het huis niet om er zelf in te wonen. Hij wou het verhuren. ‘Het is een koopje geweest zo een huis met een grote grond erbij,’ vertelde Dominic aan HBVL.

De nabestaanden baalden dat ze het huis niet konden kopen. Een tante van slachtoffer Kevin Paulus vond dat ze in de steek gelaten werden door de stad Halen. ‘Men had toch inspanningen kunnen doen om het huis te kopen, plat te gooien en er een speelterrein voor kinderen van te maken’, klonk het.

Verbouwingen

Het huis van Janssen in de steigers (HL)

In oktober 2014 werd het huis in de steigers geplaatst. Een aannemer uit Loksbergen begon aan de verbouwingen. Eigenaar Schokkaert hoopte zo een einde te maken aan het huis te linken aan moordenaar Ronald Janssen.

Het plan was om de indeling van het huis helemaal te veranderen. ‘Binnen verwijderden we enkele muren waardoor de indeling anders werd en er een grotere woonruimte is ontstaan’, vertelde de aannemer aan HLN.

In november 2014 kreeg het huis een nieuwe gevel. Een nieuwe buitenmuur werd gemetseld voor de gevel. Zo kreeg de woning toch een ander uitzicht. De aannemer had er geen moeite mee om aan het huis te verbouwen. ‘Hij woont hier niet meer en zal nooit terug keren,’ vertelde hij aan HLN.

Destijds kreeg het huis veel bekijks. Zo zakten toeristen of wandelaars af naar de gemeente Loksbergen. In een lokaal cafeetje kregen ze geregeld mensen over de vloer die vroegen achter het huis van Janssen. ‘Vroeger kwamen ze bij mij in het café vragen waar ze het huis van Janssen konden vinden. Gewoon om te kunnen snuiten. Nu is het toch al even geleden dat ik die vraag gekregen heb. Loksbergen is nu eenmaal het symbool geworden van deze moord,’ vertelt cafébaas Linda Verbueren.

Heden

Het huis werd grotendeels verbouwd. De woning staat er nog, maar heeft een ander uitzicht gekregen. ‘Momenteel woont er niemand in het huis of ja ik zie er alle sinds weinig beweging,’ vertelt buurtbewoner, Jef Vanderstukken.

De meningen zijn de dag van vandaag nog steeds verdeeld. De een vindt dat het huis plat gegooid moest worden en de ander heeft er geen problemen mee. De familie van Kevin wordt nog elke dag geconfronteerd met het naburig huis. Een litteken dat vervaagt is, maar nog steeds niet verdwenen is.

Tine Oyen

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.