Fulbright Bursiyeri ile Pazar Sohbeti

Passionista
4 min readNov 26, 2019

--

Fulbright Bursiyeri Deniz Tokmakoğlu ile Fulbright Bursu’na dair bir sohbet…

Güzel bir Pazar sabahı okulumuzdaki küçük kafede arkadaşım Deniz ile sohbete başlıyoruz. Kendisi geçtiğimiz aylarda Fulbright Master Bursu’na kabul aldı. Ben de bu bursa başvurmayı planlayanlar için küçük bir yazı derlemeye karar verdim. Biz sohbet ederken çok keyif aldık, umarım siz okuyucular için de keyifli ve öğretici bir yazı olur. Öneri ve yorumlarınızı benimle paylaşmayı ihmal etmeyin 🙃

Başlamadan önce Deniz hakkında bilmeniz gereken küçük bilgiler:

Deniz, Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Uluslararası İlişkiler çift anadal Ekonomi yan dal son sınıf öğrencisi.

Oğlumuz zeki yani 😄

👉Deniz şimdiye kadar 6 farklı şehirde yaşamış ve bu şehirlerin hepsinin de kendi karakterinde bir şekilde karşılığı olduğuna inanıyor. İlkokul ve ortaokul çağları da hep ‘yeni gelen çocuk’ olmak ve uyum süreci ile geçmiş. Tabi bunun faydasını şimdi girdiği her yeni işte, projede veya ortamda görüyor.

👉Çocuk derken içindeki sabırsız ve heyecandan içi içine sığmayan, yeniliğe aç çocuktan bahsediyor Deniz. Bence bu çocuk da onun hayata ne kadar umut dolu baktığının bir işareti.

👉Son olarak Deniz, sosyalleşmenin yanında kendisi ile vakit geçirmeyi sevdiğini hatta çok sosyalleştiği zamanlar buna özellikle ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Hatta bunun da insanın iç huzuru için önemli olduğunu düşünüyor.

Gelelim Deniz’in burs kazanma sürecinee. Nerden baksanız 2–3 ay süren bu süreci 7 başlıkta özetlemeye çalışacağım sizlere. Hazırsanız başlıyoruuz!

Kaynak: https://news.yale.edu/2019/04/18/nineteen-yale-affiliates-win-fulbright-awards

Master yapmaya nasıl karar verdin? 🎯

Ne demiş Pinhani ‘Peki ama ben nasıl büyük adam olucam ?’

Endüstri mühendisliği bölümünde ve diğer birçok bölümde de dinamikler bir şekilde yolunuzu çiziyor ve çoğu mezunun yolu danışmanlık sektörüne düşüyor. Çünkü hem maaş hem de iş anlamında tatminin sağlandığı bir sektör. Deniz de bu akıntıya biraz da dik yüzmek istemiş ve imkanlarını hep açık tutmuş. Uluslararası İlişkiler bölümü için çift anadal programına başvurmuş ve bu alanın da ilerde ucundan kıyısından tutmak istediğine karar vermiş. Bu da onu ‘Enerji Politikaları’ konusuna yönlendirmiş. Fulbright kazanamasa da daha önce Erasmus yaptığı hem de okul ücretlerinin olmadığı bir ülke olan Almanya’ya dikmiş gözlerini ama tabi buna gerek bile kalmamış 💪

Nedir bu Fulbright? 🔎

Fulbright bursu Fulbright Vakfı tarafından birçok ülkeden genç ve parlak beyinlerin Amerika’da Master, Doktora, Doktora sonrası araştırma gibi seviyelerde ultra her şey dahil burslu okumasını sağlayan bir burs. Bu bursun en önemli yönü mezunlarının birçoğunun alanında çok başarılı insanlar olması. Yani bu burs programı sizi burslamakla kalmıyor, üstüne prestiji ile sizi de başarılı bir networkün içine sokuyor. Hep söylerim yine söyleyeceğim network önemli arkadaşlar!

Fulbright Master bursunun kapsamı ise:

✔️ Yıllık 50.000$’a kadar okul ve yaşama ücreti

✔️ Sağlık Sigortası

✔️TOEFL, GRE, GMAT sınav ücretleri

✔️Bir gidiş dönüş olmak üzere iki uçak bileti

Fulbright Ne Arıyor Bizde? 🤷🏻‍♀️ 🤷🏻‍♂️

Fulbright genel olarak herkesin çalışmadığı henüz yeni olan, Türkiye’de eksik olan konulara heyecanlı olan adayları seçmeye daha istekli oluyor Deniz’e göre. Çözüm odaklı ve son zamanlarda hem endüstride hem akademide yükselen konularda çalışacak olmanız karşı tarafı da heyecanlandırıyor kısaca. Özelleşmek ve bu konuda standart öğrencilerden bir tık farklı işler yapmak başvurunuzu bir adım öteye taşıyacaktır.

Süreç nasıl işliyor? ⌛️⏳

Fulbright bursuna master yapmak istediğiniz eğitim öğretim yılından 1 sene önceki Nisan’da başvurmanız gerekiyor. Çünkü Fulbright size burs sağlıyor fakat bu bursa sahip olmak için Amerika’da bir master programından da kabul almak gerekiyor. Bu süreç de TOEFL’ıydı GRE’siydi, motivasyon mektubuydu, vizesiydi derken 1 sene sürüyor. Bursu alınca her şey kesinleşmiyor yani. Ama zaten tüm süreçlerde Fulbright Vakfı arkanızda oluyor bu zorlu süreci kolaylaştırmak için.

Başvuruda neler önemli? 📝

Seçim sürecinde genel olarak sisteme yüklediğiniz 3 referans mektubu, CV’niz ve sınav sonuçlarınız önemli. Bu program başarı odaklı olduğu için bu bursu ne kadar hakettiğinizi yaptığınız ekstra aktivitelerle, araştırmalarla desteklemek çok çok önemli. Özellikle master bursu için akademik başarı bir numaralı kriter değil fakat bir alt sınırı var. Doktora için bu alt sınır daha yüksek.

Mülakatlar nasıl oluyor? 👩🏼‍💼 👨🏼‍💼

Eğer ilk aşamayı geçerseniz sizi 1,5 ay sonra Ankara’ya mülakat’a çağrıyorlar. Bu da yaklaşık Temmuz aylarına denk geliyor. Mülakat sırasında bölümünüzden 3 akademisyen ve 1 Fulbright görevlisi oluyor ve diğer mülakatlardaki gibi size CV’niz ve yaptıklarınızla ilgili kişisel sorular soruyorlar. Deniz’in mülakatında ise en çok üstünde durdukları şey neden çift anadal yaptığı olmuş. Hatta çift anadal yapmasını mantıksız bulduklarını belirtmişler. Öyleki Deniz çıktığında mülakatının olumsuz geçtiğini düşünmüş fakat bir buçuk — iki ay sonra güzel haberi almış. Bu işler hiç belli olmuyor anlayacağınız.

Neden Sen? Seni bu programa uygun kılan şey neydi desek? 🤸🏻‍♀️🤸🏻‍♂️

Deniz’in hocalarının ve Deniz’in de bu konuda ilk düşündüğü şey,master yapmak istediği spesifik alanda yatırım yapması ve bu alanda geçmişinin de olması. Ayrıca seçtiği konun da ülkede eksik olan, buraya dönüp katabileceği bir şeyler olması. Yoksa sıradan bir endüstri master programı için Deniz yerine ortalaması 3.9’larda olan birini kabul etmeleri kaçınılmaz olurdu.

Kişisel markanızın olması da bu bursu kazanmanızda çok etkili. Bu markayı nasıl yönettiğiniz kesinlikle gözlerinden kaçmıyor. Deniz de bunu hem sözleriyle hem tavırlarıyla göstermiş mülakatlarda.Bunun seçilmesinde de etkili olduğunu düşünüyor.

Ayrıca mülakat sırasındaki özgüveniniz, kendinizi ifade biçiminiz gibi faktörler de pek ala önemli.

Fulbright Master başvurusunda bulunacaklar için Deniz’den tavsiyeler:

· Türkiye’de ve Dünya’da ne önemli bunun farkına varmak bu konulara yönlenmek iyi olabilir. Özelleşmek önemli.

· Kariyer kulüpleri öğrenciler arasında bir trend ama kariyer değil de bireysel gelişimin ve akademik gelişimin öneminin de unutulmaması gerekiyor.

· Seçenekleri her zaman açık tutmak çok önemli.

· Size öğretilenleri sünger gibi çekmek fayda sağlamıyor üstüne bir şeyler katmaya bakın.

· Son olarak son başvuru tarihini kaçırmayın Fulbright bu konuya önem veriyor.

Bizden bu kadar Deniz TOEFL sınavına çalışmak üzere ben de bu yazıyı düzenlemek üzere ayrılıyoruz. Fulbright adaylarına şimdiden başarılar diliyoruz…

Tutkuyla kalın 💁🏻,

--

--

Passionista

Global Citizen 🌍, Data Scientist 👩‍🎓 , Explorer 🌀