Deze zomer verschijnt de eerste must-read van het Trump-tijdperk. En het telt maar honderd pagina’s.

Op 1 september verschijnt Vertel me het einde; een essay in veertig vragen, het nieuwe boek van een van ’s werelds meest spraakmakende schrijvers: Valeria Luiselli (Mexico-Stad, 1983). Terwijl ze zelf op haar Green Card wacht, vrijwilligt ze als tolk bij de immigratierechtbank in New York. Ze hoort de verhalen van honderden Latijns-Amerikaanse kinderen die zonder ouders de Amerikaanse grens zijn overgestoken — aan wie ze telkens dezelfde veertig vragen voor hun verblijfsvergunningaanvraag moet stellen en wier levensverhalen nooit keurig binnen de lijntjes van de vragen passen. ‘Wanneer heb je de Verenigde Staten betreden?’, ‘Is je op je reis naar de Verenigde Staten iets overkomen wat je bang maakte of pijn heeft gedaan?’

In de Verenigde Staten speelt het boek een belangrijke rol in de steeds fellere discussie rond immigratie, inreisverboden en grensmuren. ‘A powerful call to action and to empathy’, ‘unsparing in its portrayal of vulnerability and determination’, ‘the first must-read book of the Trump era’ en ‘a subtle and often personal interrogation of our immigration system’. Ook de Standaard schreef al een vijfsterrenrecensie:

‘Een mokerslag!’ ★★★★★ — De Standaard

Vertel me het einde verschijnt 1 september en wordt in samenwerking met uitgeverij Karaat uitgegeven. Circa 100 pagina’s, €9,99. In de boekhandel of voor Das Mag-abonnees.

Van Valeria Luiselli verschenen eerder de boeken De geschiedenis van mijn tanden, De gewichtlozen en Valse papieren. Haar werk is in meer dan twintig talen vertaald. Ze schrijft regelmatig voor de New York Times, de New Yorker, McSweeney’s en Granta. Als dochter van een diplomaat heeft ze in Mexico, de VS, Costa Rica, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, India, Spanje en Frankrijk gewoond.