1-) Android’de Bildirimler (Notifications) : Giriş

Tolga Pirim
3 min readJun 1, 2023

--

Tekrardan Merhabalar,

Bu makalede, Android’deki bildirim dünyasına dalarak temelleri, bir bildirim bileşeninin anatomisini, bildirim kanallarını (Notification Channels), bildirim önem düzeyi (Notification importance) konularını anlatacağım.

Photo by Jamie Street on Unsplash

Giriş

Bildirimler (Notifications), mobil uygulamalarda kullanıcıları bilgilendirmek ve etkileşimde tutmak için önemli bir rol oynar. Bildirim, Android’in kullanıcıya hatırlatıcılar, diğer kişilerden gelen iletişimler veya uygulamanızdan gelen diğer zamanlı bilgileri sağlamak için uygulamanızın kullanıcı arayüzünün dışında görüntülediği bir mesajdır.

Bildirim (Notification) Cihazdaki Görünümleri

Bildirim (Notification) Bileşenleri

Resim 1 — Bildirim Bileşeni

Bir bildirim, zorunlu ve isteğe bağlı olmak üzere birçok bileşenden oluşur. Temel bileşenler şunlardır:

1 — Small Icon: (Zorunlu) Uygulamayı temsil eden icon.

2 — App name: Bildirimin kaynağını gösteren metin. Android sistemi tarafından sağlanır.

3 — Timestamp: Bildirimin ne zaman tetiklendiğini belirten zaman göstergesi. Bu bilgi Android sistemi tarafından otomatik bir şekilde gerçekleştirilir. Eğer bu bilgiyi değiştirmek isterseniz setWhen() fonksiyonunu, eğer bu bilgiyi göstermek istemiyorsanız setShowWhen(false) fonksiyonunu kullanarak istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.

4 — Large Icon: İsteğe bağlı bir öğedir ve genellikle iletişim listesinden bir kişiyi temsil etmek için kullanılır. Uygulama logosu olarak kullanmamalısınız. setLargeIcon() fonksiyonunu kullanarak ayarlanır.

5 — Title: Bildirime kısa bir özet veya başlık sağlayan isteğe bağlı metin. setContentTitle() fonksiyonu kullanılarak ayarlanır.

6 — Text: Bildirimde daha fazla ayrıntı sağlayan isteğe bağlı metin. setContentText() fonksiyonu kullanılarak ayarlanır.

Zorunlu olmamakla birlikte, her bildirimin dokunulduğunda uygun bir etkinliği açması iyi bir uygulama yöntemidir. Bu varsayılan bildirim eylemine ek olarak, Resim 2'de gösterildiği gibi bildirimden uygulamayla ilgili bir görevi -genellikle bir etkinlik açmadan- tamamlayan eylem düğmeleri(actions) ekleyebilirsiniz.

Resim 2 — Eylem Butonlarıyla Bildirim Bileşeni

Android 7.0 (API level 24) ile mesajlara yanıt vermek için bir eylem ekleyebilir veya doğrudan bildirimden başka bir metin girebilirsiniz.

Bildirim Kanalları (Notification Channels)

Android 8.0 (API level 26)’dan itibaren tüm bildirimler bir kanala dahil edilmelidir. Aksi taktirde bildirimler görünmezler.

Bu, kullanıcıların tüm bildirimlerinizi devre dışı bırakmak yerine uygulamanız için belirli bildirim kanallarını devre dışı bırakmasına olanak tanır.

Bunu bir örnek ile açıklamak istiyorum:

Örnek olarak, bir haber uygulamasını düşünelim. Bu uygulama, kullanıcılara güncel haberleri bildirimler aracılığıyla iletmek istiyor. Uygulama, haber bildirimlerini kullanıcının tercihlerine göre özelleştirmek ve yönetmek istiyor. Bu durumda, haber uygulaması farklı kategorilere sahip bildirim kanalları oluşturabilir. Örneğin, “Siyasi” ve “Spor” gibi iki ayrı kanal oluşturabilir. Bu kanallar, kullanıcıların belirli bir kategorideki bildirimleri sessize almasına veya her kanal için ayrı bir bildirim sesi tanımlamasına olanak tanır. Resim 3'de hem Instagram hemde Twitter uygulamlarında oluşturulan bildirim kanallarını (notification channels) görebilirsiniz.

Resim 3 — Twitter ve Instagram için Notification Channel Örneği

Bildirim Önem Düzeyi (Notification Importance)

Android, bir bildirimin kullanıcıyı görsel ve işitsel olarak ne kadar rahatsız ettiğini belirlemek için bildirimin önem düzeyini kullanır.

Android 8.0 (API level 26)’den itibaren, bildirim önemini(notification importance), bildirim kanalı(notification channel) içinde belirler.

Önem düzeyine göre bildirimler şu şekilde sınıflandırılabilir:

Bildirim Önem Düzeyleri.

Android’deki bildirimler, kullanıcıları etkilemek ve zamanında bilgi sağlamak için güçlü araçlardır. Bileşenleri anlamak, bildirim kanallarını kullanmak ve önem düzeylerini etkili bir şekilde yönetmek sayesinde geliştiriciler etkileyici bildirim deneyimleri yaratabilirler. Devam edecek olan bu serinin ikinci yazısında nasıl bildirim ve bildirim kanalları oluşturduğumuzu anlatacağım.

Yazıyı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Yazıyı faydalı bulduysanız bir 👏 atabilirsiniz. Görüşmek Üzere 😊.

Diğer sosyal medya hesaplarımda takip etmek isterseniz:

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/tolga-pirim-7b0b10168/

GitHub: https://github.com/tolgaprm

Twitter: https://twitter.com/tlgprm38

--

--