מאה סטארט-אפים, 12 אנליסטים וקקטוס אחד

Tomer Gofman
6 min readMar 24, 2020

--

לפני כמה רגעים הסתיימה הפגישה הראשונה שלנו עם צוות של סטודנטים יזמים, איתי, שחר וחן, סטודנטים למדעי המחשב, ניהול ופסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון. הצוות עובד כבר כמה חודשים והם הגיעו לרגע מכריע בדרכו של כל מיזם מתחיל, רגע של ״להיות או לחדול״, בו ללא מימון אי אפשר להמשיך. אנחנו, צוות האנליסטים, משתמשים בידע הרב שצברנו בהכשרתנו על מנת להעריך בצורה הטובה ביותר את הצוות והמיזם שמוצג בפנינו. החיוכים שלנו בסוף הפגישה מסגירים אותנו, והמבט של איתי מראה לי שהם מבינים שהתלהבנו מהרעיון. הם לא יודעים שמעבר להתלהבות מסתתרת גם אנחת רווחה, שכן סוף סוף פגו החששות אשר ליוו אותנו כבר תקופה לא קצרה.

אך מדוע שלצוות אנליסטים יהיו חששות לפני מפגש עם יזמים? בשביל לענות על כך אערוך לכם היכרות עם קרן ההון סיכון הייחודית של אוניברסיטת בן גוריון,Cactus Capital.

קקטוס קפיטל הינה קרן ההון-סיכון הראשונה בישראל שמנוהלת כולה על ידי סטודנטים ומשקיעה במיזמים של סטודנטים ובוגרים טריים של אוניברסיטת בן גוריון. על מנת ליצור קרן שבה הסטודנטים יהיו מסוגלים לבחור את הסטארט-אפים שיקבלו השקעה וללוות אותם בהמשך הדרך, היה צורך בתהליך הכשרה ייחודי, אשר יקנה לסטודנטים מרקעים שונים את המיומנויות הנדרשות לאנליסטים בקרן הון סיכון. לשם כך, עברו אנליסטים ממגוון פקולטות באוניברסיטה, וביניהם גם אני, הכשרה על ידי קרן ההון-סיכון fresh fund. בקורס למדנו את עולם היזמות מנקודת מבטו של משקיע בקרן, לאחר מכן זיקקנו את התהליך המורכב לכדי קווי דרך מנחים כדי שלא נפספס את האקזיט הבא שמסתובב במסדרונות הקמפוס, ממש מתחת לאף שלנו. בטח לא תופתעו לשמוע אבל אוניברסיטת בן גוריון מצמיחה מתוכה לא מעט הזדמנויות פז שכאלה. הכניסה ל-PitchBook, דירוג המציג את 50 האוניברסיטאות שגיוסי ההון של בוגריהן הם הגבוהים בעולם, רק מחזקת את הנחת היסוד של הקרן — יש כאן חומר אנושי מעולה, ואנחנו כאן כדי לאתר אותו ולסייע לחברות לצמוח.

קקטוס קפיטל היא חלק ממרכז יזמות °360, מרכז היזמות החדש של אוניברסיטת בן-גוריון, האחראי על מגוון פעילויות בעולמות היזמות והסטרטאפים בקמפוס — אקסלרטור חדש בשם Oazis בשיתוף עם IBM AlphaZon, מיטאפים, סדנאות ועוד תכניות רבות ומגוונות. לפרטים נוספים היכנסו ל-לינק.

אז מאיפה מגיע החשש? ראשית, כי קיבלנו על עצמנו אתגר גדול. שנית, בדומה ליזמים, גם אנחנו סטודנטים ורובנו חסרי ניסיון בעולם ההון-סיכון. עבור כולנו מדובר בפעם הראשונה שבה פגשנו את חברינו לספסל הלימודים בסיטואציה בה אנו בוחנים אותם, והרצון ליישם את כל מה שלמדנו גרם לנו לתחושת דריכות ומתח. אולם אם נקפוץ כמה חודשים קדימה, לחודש מרץ 2020, כאשר השקעות ב-5 סטארט-אפים מטורפים מאחורינו — אנחנו יכולים להגיד בלב שלם שהחשש הוא זיכרון רחוק, והספקות הוחלפו בתחושת סיפוק אדירה. כעת, כאשר אנו נמצאים בפתחה של תקופת הרשמה נוספת עבור סבב ההשקעה שיתרחש בקיץ (לינק), אנחנו רוצים לשתף בתהליך שעברנו ומה למדנו מסבב ההשקעות הראשון. אני יודע שמאמרים תחת הכותרת “מה קרנות הון סיכון מחפשות אצל סטארט-אפ?” תמצאו בשפע באמצעות חיפוש מהיר בגוגל הקרוב לביתכם, אולם כאן אני אציג את התהליך מנקודת מבטו הייחודית של אנליסט-סטודנט, ולספק לכם הצצה קטנה למה דרוש כדי להיות אנליסט בקרן הזו.

האנליסטים בקקטוס חולשים על פני כל הפקולטות השונות באוניברסיטה. אני לומד סטטיסטיקה וכלכלה, אלה לומדת מתמטיקה, אסף פסיכולוגיה והרשימה עוד ארוכה — רפואה, הנדסות למיניהן, מנהל עסקים. המגוון הזה הוא ייחודי ומקנה לנו מנעד תוכן רחב, שכן בכל רגע נתון אני יודע שיש לי למי לפנות על מנת להתייעץ לגבי החברה שאני מלווה. כאשר הנושאים מאוד מורכבים ואנו מרגישים כי הלימודים עוד לא הקנו לנו את הכלים המתאימים, אנחנו מנצלים יתרון נוסף של קקטוס, והוא העובדה שאנחנו חלק מאוניברסיטת בן גוריון לכל דבר ועניין. המרצים והחוקרים עומדים לרשותנו ותמיד שמחים לעזור, בין אם לסייע לנו להבין במדויק את המיזם שעומד מולנו, ובין אם להכווין ולייעץ לסטארט-אפ עצמו. מכך ניתן להבין שכדי לתפקד היטב בקקטוס חשוב להיות שחקן קבוצתי. תמיד צריך להיות פתוח לרעיונות חדשים, לדעת באילו תחומים עליך לבקש עזרה מהחברים, ולא לחסוך את הידע שלך מאחרים כשהם זקוקים לכך. הצניעות והקבוצתיות מנחים אותנו גם בתהליך קבלת ההחלטות שלנו, כאשר את המפגשים עם הסטארט-אפים אנחנו עושים בהרכב מצומצם של 3 אנליסטים, אולם את הדילמות וקבלת ההחלטות אנחנו שומרים לפורום המלא של הצוות, ומשקיעים זמן רב בהתלבטויות ובהתייעצויות עם מומחים.

גם ליזמים שנפגשים איתנו אנחנו משדרים את הגוון הייחודי שלנו בקקטוס. עבור מרביתם מדובר בהתנסות הראשונה בתהליך של גיוס השקעה, ואנחנו מבינים כי באחריותנו לסייע להם להוריד את מפלס הלחץ, דבר אשר מתאפשר הודות לעובדה כי גם אנחנו סטודנטים בדיוק כמוהם, ואת חלקם אנו אפילו מכירים במידה כזו או אחרת. על כן, האווירה בפגישה של הקרן עם יזמים הינה נעימה ואולי מעט חברית יותר מבקרן הון סיכון רגילה, אך הדבר כלל לא אומר כי הסטנדרטים שמצופים מהיזמים יורדים. בתחילת כל מפגש, עוד לפני שנצלול לעומק הרעיון של המיזם, חשוב לנו להכיר היטב את הצוות שעומד מולנו.

“אני לא כל-כך מכיר את השותף שלי למיזם, אבל הוא אמר שהוא מתכנת מצוין וזה בדיוק מה שאני צריך” זו תשובה שקיבלנו לא אחת והרתיעה אותנו כל פעם מחדש. מדוע? מכיוון שאם אתם רציניים ובאמת עתידים להיכנס למסע המאתגר, הארוך וחסר הוודאות שנקרא “הקמת סטארט-אפ”, אתם הולכים לבלות המון זמן יחד, ומערכת יחסים טובה בין היזמים הכרחית להצלחת החברה. דינמיקה חיובית תבוא לידי ביטוי בתקשורת טובה בין חברי הצוות, חלוקת עבודה ברורה ונכונות של כלל חברי הצוות להשקיע במיזם.

אזהרת ספוילר: הבדל מהותי בין קקטוס לקרן הון סיכון רגילה בפניכם! לקרנות אשר משקיעות בשלבים מתקדמים יותר בשרשרת חייו של סטארט-אפ יהיה בדרך כלל קל יותר להתחקות אחר הניסיון המקצועי של חברי הצוות, והם תמיד ישמחו לגלות כי המנכ”לית שעומדת מולם כבר לקחה חלק בסטארט-אפ בעבר. קקטוס, כפי שכבר הבנתם, משקיעה באנשים בתחילת דרכם, לפעמים אפילו בשלב הרעיון. אם כך, לגלות שליזם כבר היה סטארט-אפ בעבר זו בדרך כלל פריביליגיה יוצאת דופן עבורינו. מרבית המיזמים שקמים על ידי סטודנטים במהלך התואר או מיד לאחריו, נבנים על ידי אנשים אשר עושים את צעדיהם הראשונים בתחום זה, וקורות החיים של חלקם עדיין לא הספיקו להתמלא. גם במקרים אלה אנחנו הופכים את המשוכה ליתרון, ומנצלים את הקשרים החברתיים והמקצועיים של כל אחד ואחת מאיתנו בתוך הקמפוס של האוניברסיטה, על מנת להבין היטב מיהו היזם איתו אנו נפגשים. אגב, זוכרים את האווירה הנעימה שדיברנו עליה? היא משחקת כאן תמיד לטובתנו, שכן בזכותה מתאפשר לנו לקיים שיחה כנה ואותנטית עם היזמים.

יתכן ובמהלך הקריאה התקבלה התחושה שאנו מפחיתים מערכם של היזמים-סטודנטים, אך תאמינו לי שלמדתי בתקופה שלי בקקטוס שיש כמה יתרונות משמעותיים לסטודנט שרוצה להקים מיזם במהלך התואר. לסטודנטים יש זמן פנוי בשפע, רעב גדול להצליח ומגוון עצום של מוחות בסביבתם הקרובה. ואם תהיתם, פחד להיכשל כלל לא נמצא בלקסיקון שלנו בשלב הזה של החיים. את השילוב הזה אנחנו מחפשים אצל החברות שמגיעות לפגישה איתנו!

הרעיון כבר אצלכם בראש ואתם מתחילים להגיש את המסמכים הנדרשים לשלוח לקקטוס. זה הזמן להראות לנו שאתם מבינים את גודל האתגר שעומד מולכם ושאתם מסוגלים לבצע אותו. לא נרצה שתוותרו על תקופת המבחנים ותזנחו את הלימודים, אך כן נצפה לראות כיצד עבודה מאומצת על המיזם תשתלב בלוח הזמנים; נבין לגמרי אם בשלב הזה אתם לא מסוגלים לכתוב את כל הקוד של המערכת בעצמכם, אבל נדרוש תכנון ארוך טווח וחיפוש אחר האנשים הנכונים לצרף לצוות; תכנית עסקית ללא רבב כנראה לא תונח על השולחן בפגישה הראשונה, אולם עליכם לחשוב כיצד החברה תרוויח, ובמימדים גדולים (כן כן, לחלום בגדול זה אחד הדברים האהובים עלינו). קקטוס היא הקרן שתיתן לך צ’אנס לטעות מולה, תאפשר לך להתייעץ בכל רגע, ובמקביל תיתן לך את כל הכלים ותצפה שתנצל אותם כדי לצמוח וללמוד מהטעויות, יחד איתנו.

הצוות המגוון, הגישה המיוחדת בה פועלת קקטוס והסביבה כאן בבאר שבע תורגמו בסמסטר האחרון למעל 100 בקשות השקעה, מתוכן עם כ-50 חברות נפגשנו ובחנו לעומק, ובסופו של דבר השקענו ב-5 חברות (שמצטרפות ל-9 חברות פורטפוליו מהסבבים הקודמים). עם כל אחת מ-5 החברות הללו אנחנו נכנסים למערכת יחסים צמודה, שבה אנחנו מקנים לחברות את כל היתרונות של המעטפת בה אנחנו פועלים. מגוון של יועצים, הן מהאקדמיה והן מהתעשייה, מלווים את הקרן ותומכים במיזם המדברי הזה, והם נותנים ערך מוסף עצום לחברות שלנו. אחרי שקיבלנו את הרושם שהרעיון מצוין ושאנחנו יכולים לתת אמון מלא ביזמים בהם השקענו, אנחנו הולכים לסייע להם ככל הניתן בדרכם להפוך לדבר הגדול הבא.

אז אם אתם סטודנטים או בוגרים טריים מאוניברסיטת בן גוריון ויש לכם חלום במגירה, או רעיון שאתם יודעים שהוא הדבר האמיתי — הצעד הראשון מתחיל עם קקטוס, הגישו עוד היום. נתראה.

פתוחים לקבלת סטרטאפים למימון של עד $20K!

היכנסו ללינק — Bitly.com/Get_Funding_2020

--

--