Espoon Metroareena — lätkäjätkien Vekkula

Bluesin verovelka lyheni yllättäen kesän alussa. Ja keneltä Espoo osti oikeuden Jussi Salonojan jäähallin nimeen?

Espoon Areenat Oy:n toimitusjohtaja Patrik Ekman ja Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä lokakuun alussa kun vielä hymyilytti.

Meno on hurjaa Tapiolan urheilupuistossa. Viiteen päivään mahtui yrityssaneeraus ja konkurssihakemus. Ja tämä kaikkiko on tullut yllätyksenä Espoon kaupungin johdolle? Seuraa rahoja, katso päivämääriä, selvitä taustat. No seurataan, katsotaan, ja selvitetään.

Toukokuun 8. päivä 2015. Verottaja karhuaa jääkiekkoseura Espoon Bluesilta 329 146,34 euroa.

Kesäkuun 1. päivä 2015. Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoston kokouspöytäkirjan mukaan kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ehdottaa liikuntajohtaja Martti Merran ja kumppaneiden tukemana elinkeino- ja kilpailukykyjaostolle, että jaosto ”kehottaa kaupunginjohtajaa käynnistämään suunnitelman laatimisen Tapiolan urheilupuiston kehittämisestä kokonaisuutena siten, että suunnitelma on käytettävissä vuoden 2015 loppuun mennessä sekä neuvottelemaan ja laatimaan aiesopimuksen yhteistyöstä Espoon kaupungin, Espoon Areenat ESAR Oy:n ja Tapiola Monitoimiareena Oy:n kesken tilojen käytön, tapahtumien, tapahtumamarkkinoinnin ja markkinoinnin osalta, ja raportoimaan asiasta kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaostolle.”
Kokoukseen osallistuneiden muistikuvat ovat hataria. Asian käsittelyllä oli kuitenkin kiire, se sentään muistetaan.

Elokuun 19. päivä. Helsingin Sanomat kertoo että Espoon kaupunki sijoittaa Barona-areenaan 250 000 euroa vuodessa — Bluesin kotihallin nimi vaihtuu.

Vekkula. Hauskojen efektien täyttämä talo.

Elokuun 31. päivä. Elinkeino- ja kilpailukykyjaostoa informoidaan sopimustilanteesta kokouksessa. Tunnelma on osin kiusaantunut ja kiireinen sillä juhannuksen tietämillä solmittu sopimus ESAR Oy:n kanssa on tehty luottamushenkilöiden siitä tietämättä ja julkisilla varoilla: Siirtyminen aiesopimuksesta sopimukseen kävi nopeasti.
Kaupunkilaisen on turha hakea asiasta selostusta elinkeino- ja kilpailukykyjaoston kokouspöytäkirjasta.

Lokakuun 7. päivä. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja ESAR Oy:n toimitusjohtaja julkistavat kesäkuussa solmitun sopimuksen. Sopimus on kaksivuotinen ja sen arvo on yhteensä puoli miljoonaa euroa. Summasta puolet eli 250.000 on siis jo maksettu. Epäselväksi jää kenelle, ja tarkkaan ottaen koska? Sopimuksen myötä Espoon kaupunki saa oikeuden monitoimiareenan nimeen. Baronasta tulee Metro, nimeksi vaihtuu Espoon Metroareena. Keneltä oikeus nimeen ostettiin? Tuskin ESAR Oy:ltä joka on liikemies Jussi Salonojan omistamassa Tapiolan Monitoimiareenassa eli Metroareenassa vuokralaisena.

Marraskuun 6. päivä 2015. ESAR Oy hakeutuu yrityssaneeraukseen. Yhtiön suurin velkoja Jussi Salonoja ilmoittaa suhtautuvansa nihkeästi uusiin järjestelyihin.

Marraskuun 11. päivä. Verottaja hakee Jääkiekko Espoo Oy:tä eli käytännössä liigaseura Bluesia konkurssiin.

Marraskuun 12. päivä. Hufvudstadsbladet kertoo että Espoon käräjäoikeuteen jätetystä konkurssihakemuksesta ilmenee Bluesin taustayhtiön jossakin vaiheessa kesää lyhentäneen toukokuista lähes 320.000 euron velkaansa 208 268,45 euron verran.
Uutta velkaa on kuitenkin kertynyt niin, että summa on nyt 120 877,89 euroa.

Konkurssihakemuksessa huomionarvoista on se että Bluesilla oli kesän alussa velkaa yli 300.000 euroa. Kesän alussa summasta myös katosi yli 200 000 euroa. Mistä ne rahat tulivat?

Marraskuussa Espoon käräjäoikeuteen toimitetut yrityssaneeraus- ja konkurrsihakemukset yllättivät lehtitietojen mukaan sekä kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän että Jussi Salonojan. Myös ESAR Oy:n toimitusjohtaja Patrik Ekman on kertonut ehkä vähän yllättyneensä johtamansa yhtiön selvitystilasta.

Hufvudstadsbladetin syyskuussa tekemän selvityksen pohjalta ei kerta kaikkiaan ole uskottavaa että Metroareenassa toimivien yhtiöiden hallituksissa ristiin ja rästiin istuvien henkilöiden sekä Espoon kaupungin ylimmän johdon — lätkäjätkien — välinen tiedonkulku keskeisistä talousluvuista olisi niin olematonta, että yllä kerrottujen tapahtumien tällä viikolla nähty lopputulema todellakin olisi kenellekään yllätys. Eihän siihen usko Erkkikään.

Kaupunginjohtaja Mäkelä ei ehtinyt puhelimeen tiistaina eikä vielä keskiviikkonakaan. Sähköpostihaastattelu sentään onnistui. Mäkelä kertoo Hufvudstadsbladetille että hän ei tiennyt ESAR Oy:n olevan niin kanttuvei kuin se on, sen että rahaa ei ole maksettu Bluesille, että elinkeino- ja kilpailukykyjaostoa on informoitu sekä vielä senkin, että jos päätöksenteon avoimuudessa on korjattavaa niin korjataan.

Helsingin Sanomien mukaan Jussi Salonoja on taas tarjonnut apuaan Bluesin taustalla puuhastelevalle yhteisölle, mutta ei vastikkeetta. Ei tietenkään. Rahojaan kaitsevan Salonojan apu ei ole kelvannut. Nyt sen on ehkä pakko kelvata.

Esarilla on isot maksurästit Salonojan taustayhtiölle, tiettävästi jopa noin 700 000 euroa. Maanantaihin asti Rautio ja kumppanit olisivat voineet turvautua Salonojan heittämään pelastusrenkaaseen, joka olisi muun muassa tarkoittanut miljoonan euron tukipakettia Bluesille.

Bluesin tilannetta puidaan nyt myös urheilusivuilla, mikä saattaa siirtää huomion pois kunnallispolitiikan likasangosta. Espoolaisten kannalta kun asian ytimessä on kaupungintalon toiminta.
Päätösasiakirjojen perusteella kaupungin johto on tähän asti toiminut muodollisesti juuri ja juuri oikein.

Julkista rahaa. Veronmaksajien oikeus tietää.

Jatkoarvio hallinnon hyvyydestä riippuu muun muassa elinkeino- ja kilpailukykyjaoston ensi maanantain kokoukseen luvatusta selvityksestä. Jaoston torstaina julkistetulta esityslistalla otsikkoa ei kuitenkaan ole ja jaoston kokoukset ovat yleisöltä suljettuja. Toiveita avoimuuden lisääntymisestä ei herätä myöskään jaoston tuoreen puheenjohtajan suhtautuminen asiaan. Kuultuaan ESAR Oy:n saneerauksesta HBL:lta Markus Torkki (sdp) kiitti tiedosta ja sulki puhelimen.

*** Bonuslukemista: Satamafarssille jatkoa käräjäoikeudessa. Kuka maksaa Juha Regelinin laskut?