Hoe de make-upwereld langzamerhand meer inclusief wordt

De langzame weg naar meer diversiteit

De make-up industrie richt zich vaak tot blanke vrouwen. Hierdoor hebben vrouwen met een donkere huidskleur het moeilijk om geschikte producten te vinden. (Afbeelding door Angelica Alzona, via jezebel.com)

In de make-upwereld lijkt een doelpubliek vaak uit de boot te vallen: vrouwen met een donkere huid. Veel merken bieden te weinig of onjuiste donkere kleuren aan. Voor vele zwarte vrouwen is de zoektocht naar goede make-up lang en moeilijk. Toch lijkt er langzaam verandering te komen in de make-upindustrie. Enkele merken houden diversiteit in gedachte bij de productie van nieuwe producten.

De make-up industrie is een grote industrie met een uitgebreid aantal merken die elk hun eigen unieke producten aanbieden. Toch is het voor bepaalde doelgroepen moeilijk om geschikte producten te vinden. De make-up industrie is namelijk erg sterk gericht op blanke vrouwen. Hierdoor vinden vrouwen met een donkere huid moeilijk geschikte gezichtsmake-up. Vaak zijn foundations te licht of hebben ze een foute ondertoon. Andere producten zoals blush en lippenstift zijn vaak in kleuren die niet flatterend zijn voor hun huidskleur.

Fitnessexpert AJ Odudu vertelt in een interview met The Telegraph hoe ze jarenlang moeite had met make-up te vinden. Ze groeide op in een klein dorpje waar niet veel make-up beschikbaar was. Hierdoor droeg ze helemaal geen make-up. Foundation en concealer waren voor haar het meest essentieel voor een geslaagde make-up look. Deze producten waren het moeilijkste te vinden. ‘Het had zeker invloed op mijn zelfvertrouwen’, vertelt AJ Odudu in The Telegraph. ‘Ik kon nooit meepraten over make-up met mijn vrienden.’

AJ Odudu is niet de enige vrouw die moeilijk geschikte producten vindt. Het tijdschrift i-D publiceerde in 2016 op YouTube een korte documentaire. Hierin getuigen verschillende zwarte vrouwen op straat over hoe ze uitgesloten werden door de make-upindustrie. Ook het model Philomena Kwao vertelt haar verhaal. Ze gaat samen met de reportagemakers op zoek naar make-up geschikt voor haar huidskleur in Manhattan. De winkel die ze bezoeken, heeft geen kleuren die bij haar passen. Iets wat vaak gebeurt, zegt ze. In een andere winkel, vindt Philomena dezelfde resultaten. Van de 13 kleuren die het merk aanbiedt, zijn er maar 3 donker genoeg voor een zwarte vrouw.

GEEN DOELPUBLIEK?

In de Verenigde Staten, waar veel make-up merken vandaan komen, heerst er de gedachte dat zwarte vrouwen minder make-up gebruiken dan andere vrouwen. Een studie van de marketingorganisatie NPD, uitgevoerd op 5657 vrouwen, toonde dit ook aan. 61% van de zwarte vrouwen gebruikt volgens deze studie make-up. Bij blanke vrouwen is dit zo’n 85%, bij latinas is dit 86% en bij Aziatische vrouwen 82%. Het aantal ligt dus wel het laagst bij zwarte vrouwen, maar toch is dit geen geldig excuus om ze over het hoofd te zien.

Volgens een onderzoek van het tijdschrift Women’s Wear Daily uit 2009, geven zwarte vrouwen 80% meer uit aan cosmetica dan andere vrouwen. Dit goed voor een zo’n 7,5 miljard dollar per jaar.

FINANCIEEL ARGUMENT

Voor de productie van foundation en concealer moet aan onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek is noodzakelijk om de kleuren en ondertonen zo juist en divers mogelijk te krijgen. Een kleur foundation kan wel donker genoeg zijn, maar als de ondertoon fout zit, past de kleur nog altijd niet. Het onderzoek naar deze kleuren kan uitgebreid en prijzig zijn. Omdat veel make-upmerken vinden dat zwarte vrouwen minder cosmetica kopen, zijn ze niet bereid om tijd en geld te steken in onderzoek.

Marius Dekeyser, medewerker van vzw Hand in Hand tegen Racisme, vindt dit een slechte redenering. ‘Ik vermoed dat diversiteit en het aanspreken van verschillende doelgroepen in hun productontwikkeling alleen maar in het eigen voordeel van het bedrijf is,’ zegt Dekeyser. Volgens hem is er ook zeker een doelpubliek.

DIVERSERE AANPAK

Volgens vzw Hand in Hand tegen Racisme medewerker Marius Dekeyser kan de oorzaak ook liggen binnen het bedrijf zelf. ‘Bedrijven zouden kunnen beginnen met een meer divers personeelsbeleid. Het is namelijk moeilijk om zich te richten tot een bepaalde doelgroep, als het bedrijf er weinig over weet.’ Vaak kent het bedrijf hun doelgroep dus niet. Dekeyser vindt dit een jammere zaak. ‘Een bedrijf kan er veel voordelen halen uit als het meer divers wordt op alle fronten. Door meer divers personeel aan te nemen, groeit het bedrijf mee met de bevolking van België, die ook steeds meer divers wordt.’ Dit is volgens hem belangrijk om producten aan te bieden voor iedereen. ‘Als het bedrijf meer divers wordt, zal het aanbod volgens mij ook volgen,’ zegt hij.

CONCEPT VAN DIVERSITEIT

Enkele merken beginnen diversiteit toe te passen op hun aanbod van producten. Zo bracht Maybeline Fit Me! uit. Deze cosmeticalijn bestaat uit foundations, concealers, blush en bronzers. De foundation is verkrijgbaar in 40 verschillende tinten. Make Up Forever heeft ook een uitgebreide lijn foundations. Het merk biedt net zoals Maybeline 40 tinten aan, van licht tot donker. Ook het make-upmerk van Rihanna, Fenty Beauty, kwam op de markt met 40 verschillende tinten. De laatste nieuwe speler in het spel is L’Oréal Paris. Zij brachten onlangs in België hun True Match foundation uit in 21 kleuren.

Deze merken boeken succes met het concept van diversiteit. De donkerste kleuren van Fenty Beauty waren als eerste uitverkocht. De foundations van Make Up Forever zijn bij vele zwarte vrouwen favoriet.

Diversiteit blijkt dus een nodig, maar ook succesvol concept. Desondanks dat blijven veel merken nog aarzelen over meer diversiteit. Toch is diversiteit belangrijk. De maatschappij wordt steeds meer divers. Het is dus nodig dat een bedrijf mee evolueert.

Like what you read? Give Tori Machiels a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.