Recensie Get Out

Horror door een komiek

In de bioscoop is hij nog steeds te zien, de film Get Out. Amerikaanse komiek Jordan Peele zet met deze film de eerste stappen naar zijn carrière als regisseur. Deze film is voor Peele niet alleen een overstap van komiek naar regisseur, maar ook een overstap van komedie naar horror.

Get Out is het regisseer debuut van de Amerikaanse komiek Jordan Peele. De film ging op 24 januari dit jaar in première op het Sundance Festival in de staat Utah. Het verhaal gaat over het jonge koppel Chris, een zwarte man, en Rose, een blanke vrouw. Chris ontmoet voor het eerst de ouders van Rose op hun enorme landgoed. Op het eerste zicht lijken de ouders doodnormale mensen, maar al snel blijkt er van alles mis te zijn. Ook het personeel dat voor hun werkt, een zwarte man en vrouw, blijkt niet doorsnee personeel te zijn.

Van een beetje naar alles

Het verhaal heeft een vreemd tempo. In het begin komt het zeer langzaam op gang. Af en toe wordt er een gehint dat iets niet klopt, zoals: ‘de kelderdeur zit op slot vanwege schimmel’. De hints zijn echter nogal subtiel en komen niet vaak voor. Waardoor het verhaal plots in een stroomversnelling lijkt te komen. De hele waarheid over wat er echt gebeurt in de kelder komt plots in één keer uit. Hierna volgt het spannende moment waarop Chris ontsnapt en dan valt het verhaal weer stil. Ook het echte horrorgehalte lijkt niet helemaal aanwezig in het verhaal.

Technische horror

Technisch gezien is het horror-aspect wel duidelijk. Typische filmtechnieken en beeldtaal uit het horrorgenre worden ook in deze film toegepast. Het gebruik van muziek, ter ondersteuning van een plotse gebeurtenis. Of de techniek waarbij de camera langzaam achteruit gaat, om een belangrijk detail te tonen dat de situatie verandert. Op technisch vlak was het horrorgehalte dus wel van toepassing.

Get Out is zeker geen slecht begin voor Peele’ s filmcarrière. Het verhaal mist echter wel wat spanning en actie.