Bør politikere bruke sosiale medier?

Dersom du er lokalpolitiker, har du sikkert stilt deg følgende spørsmål: bør politikere bruke sosiale medier? Svaret er et klart og rungende “ja”.

Jeg mener at sosiale medier bør være en like naturlig valgkamparena som et småtrist partytelt utenfor den lokale dagligvarebutikken.

Dessverre er det ikke mange lokalpolitikere som benytter seg av muligheten sosiale medier gir.

Når jeg skriver dette en seinsommerdag i august 2015, er det rimelig enkelt å slå fast følgende:

Det er ikke mange lokalpolitikere eller partier som bruker sosiale medier aktivt og bevisst.

De fleste er faktisk helt fraværende, bortsett fra enkelte forsøk i å komme med en oppdatering i ny og ne.

De få partiene som er aktive i den grad at de har nogenlunde jevne oppdateringer, snakker med om seg selv enn med potensielle velgere.

Det er synd. For jeg mener at de aller fleste politikere har mye å vinne på å bruke sosiale medier for det det er verdt.

Men hvorfor? Er det virkelig noen skikkelig gode grunner til at politikere i små kommuner skal bruke Facebook og andre sosiale medier?

Helt klart. Mange. Her har du tre av dem:

1. Alle velgerne dine er der

Visste du at det er ca. 3,9 millioner nordmenn som har stemmerett?

Tør du tippe på hvor mange av disse som er på Facebook?

Jo, mer enn 3,2 millioner nordmenn over 18 år, som er den magiske grensen for stemmerett, bruker Facebook. Det viser Ipsos MMI sin måling for andre kvartal 2015.

Les også: valgkamp på Facebook: viktigere enn noen gang

Langt mer enn 80 % av alle med stemmerett er altså på Facebook.

Vi kan dermed slå fast at rekkevidden er enorm. Enig?

Bare for å sammenligne: hvor mange potensielle velgere kommer bortom standen din i løpet av en valgkamp?

Facebook burde med andre ord være en like åpenbar valgkamparena som det småtraurige partipartyteltet utenfor den lokale Coop-butikken.

2. Du kan nå nye velgere

Populariteten til Facebook og andre sosiale medier gjør at terskelen for å engasjere seg er temmelig lav. Selv ikke sofavelgere har noen unnskyldning til å la være å engasjere seg lenger.

Dette åpner opp for formidable muligheter for deg som politiker.

I alle fall dersom du greier å ta muligheten med begge hender, og bruke sosiale medier aktivt for å kommunisere med folk.

Ved å bruke sosiale medier bevisst, har politikere mulighet til å nå fram til velgere som ikke har brukt stemmeretten sin, eller vist interesse for politikk tidligere.

Som politiker har du mulighet til å gjøre politikk tilgjengelig for alle, og bidra til at flere bruker stemmeretten sin.

3. Du får innspill

Dersom du bruker sosiale medier bevisst som politiker, har du en unik mulighet til å komme i dialog med potensielle velgere. Ved å lytte til det eksisterende og potensielle velgere snakker om, får du verdifulle innspill om hva ulike befolkningsgrupper snakker om. Hva de er opptatt av.

Du får med andre ord verdifulle innspill som du har nytte av som politiker.

At du som politiker er aktiv på Facebook og Snapchat, betyr ikke at du skal droppe den tradisjonelle valgkampstanden. Valgkamp dreier seg tross alt om å komme seg ut og møte folk, både i digitale kanaler og ansikt til ansikt.

Lurer du på hvordan sosiale kan hjelpe deg i valgkampen? Ønsker du hjelp til å legge opp en valgkampanje på for eksempel Facebook?

Få råd og tips om hvordan politikere kan bruke sosiale medier


Originally published at www.tormodsperstad.no on August 14, 2015.