Dragă familie, dragi prieteni

Traduceri Bitcoin
15 min readOct 9, 2021

--

O scrisoare către toți cei care încă nu aveți bitcoin.

627883 — medium.com

Textul original îi aparține lui @DerGigi (publicat pe 27.04.2020)

Scriu această scrisoare pentru că sunt convins de două lucruri: (1) banii noștri actuali sunt fundamental stricați (2) folosirea banilor superiori vă va aduce beneficii în particular — și societății în general — pe termen lung.

Banii sunt un subiect sensibil — majoritatea oamenilor prefera să nu vorbeascădespre asta, fie pentru că au puțin și le este rușine, fie pentru că au mulți și se tem. Și mai puțini oameni știu ceva despre natura banilor noștri, ceea ce este destul de șocant — la urma urmei, banii sunt un instrument esențial al civilizației noastre.

Lumea s-a schimbat drastic în ultimele decenii, la fel ca lumea banilor. Totuși, mă tem că natura subsecventă a sistemului nostru monetar nu s-a schimbat în bine. Simplul fapt că guvernele din întreaga lume evocă triiliarde de dolari (cu “T”) de dolari din aer este o dovadă a cât de deconectat este sistemul nostru monetar de realitate.

Sper că această scrisoare va planta semințele pentru un viitor mai bun. Un viitor mai bun pentru tine, personal — și un viitor mai bun pentru noi toți. În parte, îți scriu pentru că sunt îngrijorat de ceea ce urmează să vină. Și totuși am speranță, pentru că de data aceasta avem o cale de ieșire — avem un Plan B.

Planul B

Până acum, probabil ai auzit despre Bitcoin. Este un nume de uz casnic, frecvent prezentat în principalele știri, la televizor (mă uit la tine, CNBC) și la care se face referire în cultura pop (The Simpsons, Mr. Robot, Silicon Valley, The Big Bang Theory, Grey’s Anatomy , Family Guy și The Simpsons din nou). Orice s-ar putea să știi sau să crezi că știi despre Bitcoin — este mai mult decât pare.

Bitcoin este viitorul banilor

În timp ce Bitcoin a fost acoperit destul de mult în media, ceea ce este Bitcoin și care va fi rolul său în lume este încă pe larg înțeles greșit. Cu toate acestea, parțial datorită intervențiilor monetare din ce în ce mai nesăbuite din partea Fed și a instituțiilor similare, chiar și discursul mainstream începe să se schimbe. Bitcoin nu mai este un sinonim pentru criminalitate și banii din darknet. Astăzi, devine din ce în ce mai mult un sinonim pentru bani sănătoși, o acoperire împotriva sistemului actual, un vot pentru libertate, o altă paradigmă.

Dacă citești acest lucru și încă nu ai bitcoin, ai putea dori să te gândești să începi să acumulezi câte puțin. Nu a fost niciodată la fel de ușor ca și astăzi să punem mâna pe niște sats (mici fracțiuni de bitcoin) și să devenim un adoptator timpuriu al banilor globali ai viitorului.

Avertisment: nu îți voi spune cum funcționează Bitcoin. Nu îți voi spune despre istoria sa captivantă, sau despre misteriosul său inventator, sau despre minunatul design, criptografie și teoria jocurilor din spatele lui. Nu îți voi vorbi despre teorii economice sau proprietăți monetare sau despre istoria banilor. Există o mulțime de resurse în acest sens. La urma urmei, aceasta ar trebui să fie o scrisoare, nu o carte.

Cu toate acestea, din moment ce îmi pasă de tine, îți voi spune un lucru, iar și iar: începe să acumulezi sats, cât de repede poți.

Începe să acumulezi sats, astazi!

S-ar putea să crezi că ai întârziat la petrecere, că vaporul a pornit deja. Gresit. Ai ajuns devreme. Bitcoin va continua să mărșăluiască, crescând în mărime și valoare, consumând monedele fiat controlate de guvern care domină lumea astăzi. De unde știu că sunt încă primele zile? Ei bine, în timp ce majoritatea oamenilor au auzit despre Bitcoin până acum, foarte puțini oameni îl dețin sau îl folosesc. Mai mult, dacă comparăm capitalizarea de piață a Bitcoin cu alte active și / sau bani, Bitcoin are încă un spațiu extraordinar pentru creștere.

În timp ce îți scriu acum, capitalizarea pieței Bitcoin este de aproximativ 137 miliarde dolari. Limita totală de piață a aurului este de aproximativ 9 trilioane de dolari (~ 65 de ori mai mare decât Bitcoin). Cea a imobilelor, la nivel global, este de 228 trilioarde de dolari (~ 1664 de ori mai mare). Bitcoin poate capta o parte (în cazul imobilelor) sau tot (în cazul aurului) din această valoare, demonetizându-le pe ele dar și alte active în acest proces. Din nou: acestea sunt încă primele zile.

“Suntem în proces de a recalcula prețurile lumii în sats.”

— Bitcoin Tina

Cu siguranta, cumpărarea și păstrarea bitcoinului sunt nuanțate. Este ușor să te împuști în picior. Este ușor sa fi înșelat. Este posibil să pierzi definitiv accesul la bitcoinii tăi. Astfel, un cuvânt de avertizare: educă-te și tinde să fi prudent.

Din păcate, nu am avut un „specialist Bitcoin” care să înțeleagă ce se întâmplă. Nu am avut un acel prieten care să-mi spună „ai încredere în mine, cumpără doar bitcoin” — sau, chiar mai bine: „ai încredere în mine, cumpără câte puțin, dar regulat”.

Așa că aș vrea să fiu acest specialist Bitcoin acum, pentru tine. Iată ce ți-aș spune, ca prieten: „începe acum să acumulezi sats, azi”. Dacă o faci deja, bine. Dacă nu, începe acumularea. Nu este atât de dificil!

De ce este necesar Bitcoin

Noi, ca societate, avem nevoie de Bitcoin mai mult decât are nevoie Bitcoin de noi. Banii sunt un instrument esențial pentru orice cooperare pe scară largă. Sunt un dispozitiv de măsurare, o soluție la problema trocului, un vehicul pentru a-ți stoca averea în spațiu și timp și multe alte lucruri. Pe scurt: banii sunt esențiali pentru ca o societate complexă să funcționeze. Cu toate acestea, o serie de crize financiare și evenimente recente în jurul unui anumite epidemii au arătat în mod clar că banii noștri sunt fundamental stricați.

“Problema fundamentală a monedelor convenționale este toată încrederea necesară pentru a le face să funcționeze. Trebuie să avem incredere în Banca Centrală că nu va diminua moneda, dar istoria monedelor fiat este plină de încălcări ale acestei încrederi.”

Satoshi Nakamoto

Virusul nu numai că ne-a amintit de fragilitatea vieții umane, dar a dezvăluit și fragilitatea lanțurilor noastre de aprovizionare și a altor sisteme globale. În special, a subliniat ridicolul sistemului nostru financiar și monetar. În câteva zile, am trecut de la tipărirea a miliarde la triliarde, la propuneri de a bate monede de platină denominate în miliarde de dolari, la ajustare cantitativă nelimitată și numerar infinit. Economiștii și politicienii vorbesc despre salvarea economiei, despre injectarea de lichiditate, despre relaxarea cantitativă, despre acordurile de răscumpărare inversă, despre salvarea celor care sunt prea mari pentru a eșua (din nou) — de a face tot ce le stă în putință pentru a prelungi inevitabilul colaps, pentru a lovi cu piciorul proverbiala conserva poate și mai departe pe drum.

În timp ce vocabularul este elegant, repercusiunile sunt simple: un instrument esențial al civilizației noastre este îndoit și distorsionat. Hiperinflația este ceea ce se întâmplă atunci când acest instrument se rupe în sfârșit sub presiune constantă. Hiperinflație sau nu, repercusiunile pentru individ sunt întotdeauna aceleași: banii pe care îi economisești se devalorizează, puterea de cumpărare a ta e diminuată. Fie că banii tăi stau sub saltea sau în contul tău bancar, nici măcar nu contează.

“Lumea a înnebunit și sistemul este stricat.”

Ray Dalio

Așa cum explică Ray Dalio atât de elocvent: sistemul nostru de bani bazat pe datorii este inerent rupt. Bitcoin remediază acest lucru. Remediază acest lucru deoarece nu se bazează pe datorii. Remediază acest lucru deoarece are o ofertă strict limitată. Remediază acest lucru deoarece nu poate fi creat în mod arbitrar; pentru că nu există gardieni, nu există puteri centrale care să îl corupă.

Bitcoin este antidotul teoriei monetare moderne. Este necesar să îndreptați lumea strâmbă a banilor fiat.

Cei mai buni bani pe care i-am avut vreodată

Proprietățile monetare ale Bitcoin sunt concepute de la inceput pentru a fi superioare tuturor celorlalte forme de bani. Este extrem de portabil, perfect limitat ca numar, extrem de divizibil, ușor verificabil, durabil, fungibil și extraordinar de rezistent la cenzură. După cum îi place să spună un prieten de-al meu: Bitcoin este bucăți de super-aur care zboară într-un PayPal de neoprit. Sunt cei mai buni bani pe care i-am avut vreodată.

Nicio autoritate centrală nu egalează proprietățile bitcoinului. Ele apar în mod natural din interiorul sistemului, fapt pe atât de frumos pe cât de important. Astfel, Bitcoin reprezinta banii oamenilor: pentru oameni, de către oameni. Nu este controlat de nimeni; auditabil și utilizabil de toată lumea.

“Cumpără teren. Nu se mai face altul in plus.”

Will Rogers

Will Rogers a avut ideea corectă: raritatea are valoare. Cu toate acestea, ca un depozit de valori, Bitcoin este superior terenului (și aurului, de altfel) în multe feluri. Niciun alt element nu poate fi transmis prin magie pe internet sau pe alte canale de comunicare. Bitcoin are cea mai mare densitate valorică dintre toate activele, deoarece este informație pură. Ați putea avea un bitcoin în valoare de un miliard de dolari în cap, păstrându-vă averea chiar dacă ați fost dezbrăcat.

Deși există multe concepții greșite despre Bitcoin, următoarele sunt probabil cele mai proeminente:

— Bitcoin este prea scump

— Bitcoin este o tehnologie veche

— Bitcoin este prea complicat

— Bitcoin este riscant și speculativ

— Bitcoin va fi înlocuit cu o altă monedă

Haide să trecem pe scurt prin toate, una câte una.

Bitcoin este prea scump: Dimpotrivă! Nu lăsa ideea cum ca „am nevoie de o monedă întreagă” să te păcălească. Bitcoin este încă foarte ieftin. Cu toate acestea, dacă gândești așa, ești într-o companie bună. Oamenii s-au gândit că bitcoinul este prea scump de la începuturile sale. Va fi întotdeauna prea scump dacă perspectiva ta este încă înrădăcinată în banii fiat.

Bitcoin este o tehnologie veche: În primul rând, Bitcoin este mai degrabă o invenție monetară decât una tehnologică. Acesta își propune să înlocuiască stratul de bază monetară al societății noastre — nu este următoarea aplicație virală pentru smartphone-ul tău. În al doilea rând, Bitcoin se îmbunătățește și evoluează într-un ritm rapid. Este practic imposibil să ținem pasul cu toate evoluțiile generale.

Bitcoin este prea complicat: Cu siguranta, Bitcoin nu este tocmai ușor de înțeles (dar nici sistemul financiar tradițional nu este). Din fericire, ca și în cazul tuturor celorlalte tehnologii complexe, utilizarea nu necesită înțelegere completă. Dacă s-ar întâmpla, probabil că nu ți-ai putea folosi smartphone-ul, nu vei folosi internetul sau nu vei putea conduce mașina. Și în ceea ce privește utilizarea, Bitcoin devine mai ușor în fiecare zi. La fel ca utilizarea internetului în urmă cu câteva decenii nu a fost tocmai ușoara, utilizarea Bitcoin astăzi poate fi uneori provocatoare.

Bitcoin este riscant și speculativ: nu specula. Rămâi umil și începe să acumulezi sats. Dacă acest lucru nu este suficient de bun pentru tine, ce zici de faptul că un portofoliu de 5% bitcoin și 95% numerar a depășit acțiunile la bursa in fiecare din ultimii 6 ani? Încă prea riscant?

Bitcoin va fi înlocuit cu o altă monedă: Bitcoin este regele incontestabil și singurul concurent serios pentru raritatea digitală. Are cele mai bune efecte de rețea, cea mai mare lichiditate și cea mai mare securitate de multe ordine de magnitudine. Nimic altceva nu se apropie și nu vreau să risipesc nicio cerneală digitală numind altă monedă. Tot ce voi spune despre copiile lui Bitcoin este următorul: nu le atinge. În timp ce cântecul de sirena al monedelor de rahat este greu de rezistat, ele sunt numite monede de rahat dintr-un motiv. Bitcoin nu poate fi copiat. Este o invenție dependentă de cale într-un mediu in care câștigătorul ia totul.

“Există bitcoin și apoi există monede de rahat.”

Warren Davidson

Monedele de rahat sunt o fundătură. Nu merge pe această cale. Acolo nu te va aștepta decât durere și tristețe.

De ce acumularea de sats este superioara

În momentul acestei scrieri, $1 îți va cumpăra 14.488 de sats. Cheltuie 70 de dolari și ești un milionar în satoshi. Bitcoin este scump. Sats sunt ieftine.

După cum am menționat mai sus, bitcoin este extrem de divizibil. Din nou, nu lăsa nicio prejudecată a unității să te păcălească: există suficient bitcoin pentru toată lumea. Încercarea de a cumpăra sume mari de bitcoin duce de obicei la încercarea de a cronometra piața. Acumularea de sats îndepărtează această presiune psihologică. Chiar mai bine: există o mulțime de servicii care îți permit să automatizezi procesul de acumulare de sats. Setează-l și uită de el, iar stiva ta va crește automat. Nu este nevoie să îți faci griji cu privire la momentul perfect, nici o verificare frenetică a prețului, nici o expunere la custozi.

Știm cu toții vechiul proverb: „Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum. ” Același lucru este valabil și pentru acumularea de sats — doar Bitcoin nu exista acum 20 de ani. Acum are ceva peste 11 ani, izbucnind în conștiința globală acum doar câțiva ani.

“Cel mai bun moment pentru a cumpăra bitcoin a fost acum 10 ani. Al doilea cel mai bun moment este acum.”

Ideea este următoarea: nu te stresa că acum ai o alocare de 0% in bitcoin. Nu este prea târziu să schimbi cifra 0. Din nou: nu este prea târziu. Ai ajuns oricum devreme. În prezent, poți schimba în continuare alți bani contra bitcoin. În viitor, probabil va trebui să-i câștigi. Gândește-te așa: dacă traiectoria pe care se află Bitcoin continuă, nu va fi niciodată un moment nepotrivit pentru a schimba moneda fiat pentru bitcoin.

Bitcoin este un joc de acumulare. Odată ce îți dai seama de asta, acumularea de sats devine strategia evidentă. Oferta inelastică și capitalizarea de piață relativ mică fac bitcoin mai volatil decât alte active (deși, comparativ cu mișcările recente de pe piețele tradiționale, bitcoinul este relativ stabil). Acumularea de sats îți permite să ignori volatilitatea pieței. Accentul se pune pe acumularea pasivă, nu pe tranzacționare.

“Bitcoin este un nou tip de bani, care este digital și independent de guvernele sau corporațiile mondiale. Este greu de capturat, blocat sau umflat și ușor de trimis în întreaga lume. Sunt cei mai buni bani pe care iam avut vreodată. Pe măsură ce mai mulți oameni își dau seama de acest lucru, prețul ar trebui să crească.”

Matt Odell

Încearcă să dai zoom out suficient de mult și devine evident că mișcarea cotației Bitcoin merge în sus și în dreapta pe grafic. Există motive să credem că această tendință va continua. Chiar și cu această tendință ascendentă intactă, prețul bitcoin va rămâne probabil volatil pentru o vreme. Sfatul meu: ignoră prețul. Depășește cifra zero. Mai ai zero sats în dreptul numelui tău? Oprește relaxarea — începe acumularea!

Câteva lucruri de reținut:

Nu face trading

Depășește cifra zero

Automatizează cu Auto-DCA

— Toată lumea crede că întârzie

— Poți cumpăra o fracțiune de bitcoin

Terții sunt găuri de securitate

Timpul în piață este mai bun decât sincronizarea pieței

Există aur și există aurul prostului — stai departe de monedele de rahat.

S-ar putea să crezi că nu ai suficienți bani pentru a începe să acumulezi sats. Mă îndoiesc de asta. Dacă citești acest lucru, probabil că ești la nivelul 4 și poți economisi un dolar sau doi pe zi. Amintește-ți asta: câțiva dolari îți vor cumpăra zeci de mii de sats. Există, de asemenea, modalități indirecte de a acumula sats, cum ar fi serviciile de rambursare care îți plătesc înapoi în sats. Poți, de asemenea, să renunți la un obicei prost și să începi să acumulați sats cu banii pe care îi economisești. Lovești două păsări dintr-o singură lovitură și așa mai departe.

Sats sunt încă stupid de ieftini. Aș paria că în curând va veni un moment în care nu va fi posibil să achiziționezi zeci de mii de sats pentru 1$. Puterea de cumpărare a dolarului scade continuu; puterea de cumpărare a bitcoinului a crescut, istoric. Cu toate acestea, chiar dacă prețul bitcoinului continuă să crească drastic, probabil că vei putea în continuare să pui mâna pe câțiva sats pentru 1$ sau mai puțin în viitorul apropiat.

Ești sceptic, înțeleg. Am fost și eu sceptic. Mi-a luat foarte mult timp să înțeleg despre ce este vorba cu Bitcoin. Mi-a trebuit și mai mult să am încredere în banii ăștia magici de pe internet pentru a cumpăra câțiva. Și după aceea, mi-a luat ceva timp să nu mai tranzacționez și să încep să acumulez. Sper să-ți economisesc ceva timp și o mulțime de dureri de inimă prin transmiterea următoarelor: începe să acumulați sats. Cu cât începi mai devreme și cu cât procesul este mai automatizat, cu atât mai bine.

Toate acestea fiind spuse, un cuvânt de precauție:

Începe ușor. Nu pune mai mulți bani decât ești dispus să pierzi.

Rămâi umil. Nu te lăuda. Nu te extinde prea mult.

Nu sunt cheile tale, nu e bitcoinul tău. Să nu ai încredere în custozi. Amintește-ți întotdeauna că terții sunt găuri de securitate.

Nu avea încredere, verifică. Presupui că oricine este un escroc.

Fă-ți propriile cercetări. Bitcoin este deschis prin natura lui, deci ești liber să studiezi ce este și cum funcționează. Organizez o listă cuprinzătoare de resurse dacă ai nevoie de un punct de plecare.

Nu a fost niciodată un moment mai bun pentru a începe să economisești în bitcoin. Există multe servicii care îți permit să convertești automat o anumită cantitate din moneda ta locală în bitcoin în fiecare săptămână, lună sau zi. Mă voi abține de la orice recomandări aici, deoarece acestea ar putea fi învechite în curând. Care este cel mai bun serviciu pentru tine este treaba ta să afli. Contactează specialistul bitcoin cel mai apropiat de tine. Dacă nu știe ce înseamnă acumularea de sats, găsește un specialist bitcoin mai bun (și dacă se întâmplă să fiu eu acel tip, te rog să mă contactezi).

“Deținerea de bitcoin este una dintre puținele pariuri asimetrice la care pot participa oameni din întreaga lume.”

Vijay Boyapati

Deși Bitcoin este o investiție în viitor, nu o văd neapărat ca pe o investiție speculativă. De asemenea, nu îl văd ca pe un activ care urmează să fie vândut din nou pentru dolari, euro sau yeni. După cum spune acest meme: Când ești gata, nu va trebui să-ți vinzi bitcoinul.

Sunt pregătit când ești și tu

Schimbarea banilor fiat cu bitcoin este o trecere de la un sistem inerent instabil la unul antifragil. Este o asigurare de avere și un vot pentru un strat de bază mai bun și mai onest al societății. Cred că Bitcoin are încă un potențial foarte ridicat. Astfel, cu cât începi mai repede să te expui la acești bani emergenți, cu atât ești mai bine echipat pentru a beneficia de puterea de cumpărare în creștere. Cu alte cuvinte: o să-ți dorești să începi acumularea de sats cât mai curând posibil. Cu toate acestea, cred, de asemenea, că Bitcoin va fi înțeles de tine imediat ce ești gata. În consecință, cred că primele fracțiuni ale unui bitcoin te vor găsi imediat ce ești gata să le primești. „Poți duce un cal la apă, dar nu-l poți face să bea”, după cum se spune zicala.

Vei descoperi că deținerea de bitcoini necesită responsabilitate personală: va trebui să-ți faci propriile cercetări, să înveți cum să îl utilizezi și să îl păstrezi în siguranță și să te ocupi singur de multe lucruri care sunt făcute de obicei pentru tine de către o terță parte. Nimic în viață nu este gratuit, iar libertățile acordate de Bitcoin vin la prețul responsabilității personale.

În orice caz, Bitcoin este gata când tu esti ești gata. Nu va dispărea și nimeni nu te va putea împiedica să achiziționezi ceva dacă ești gata să faci acest lucru. Aceasta este frumusețea Bitcoin: va fi întotdeauna acolo, indiferent dacă îl folosești sau nu.

Cu siguranță, Bitcoin este o bestie ciudată. Este complicat, copleșitor, poate chiar cam înfricoșător. Cu toate acestea, cu cât te vei împrieteni mai devreme cu această ciudată creatură, cu atât vei fi mai bine echipat pentru viitor. Și cred că cel mai bun mod de a te împrieteni este să începi să acumulezi sats. După cum a spus odată un bătrân înțelept: „Doar cumpără bitcoin, nu este atât de dificil”.

Declinare de responsabilitate: Acest lucru ar trebui să fie de la sine înțeles, dar mă tem că va trebui să îl fac mai explicit: acesta nu este un sfat financiar. Acesta nu este un sfat de investiții. Am scris această scrisoare pentru a avea ceva la îndemână ori de câte ori prietenii sau familia ajung la mine în toate problemele legate de bitcoin. L-am publicat pentru că am crezut că și alții l-ar putea găsi util. Dacă nu mă cunoști în viața reală, sunt doar un tip întâmplător de pe internet. Aș putea la fel de bine să fiu un câine. Acționează în consecință.

--

--

Traduceri Bitcoin