Dansk Regnbueråd tilbyder rådgivning til unge der “er i tvivl” om de er transkønnede. Her er 6 ting du bør være opmærksom på

Trans Tjek
9 min readSep 8, 2023

Organisationen Dansk Regnbueråd skriver på deres Facebookprofil 3. september, at “Dansk Regnbueråd er et sikkert sted for dig der er kommet i tvivl om du er transkønnet.”

Opslag fra Dansk Regnbueråds Facebookside 3. september 2023.

Men er det nu også tilfældet?

Lad os se på hvem Dansk Regnbueråd er, hvad de står for og hvilken slags “hjælp” det er de tilbyder i deres opslag.

Hvem er Dansk Regnbueråd og hvad arbejder de for?

Dansk Regnbueråd er en forening der er dannet i sommeren 2022, og med egne ord udgør et “opgør med wokeness og kønsaktivisme i Danmark”.

Foreningen fremstiller sig selv politisk neutral og har placeret alle de politiske partiers bogstaver i deres banner på hjemmesiden. Ser man på deres politik, udtalelser og hvem de associerer sig med, repræsenterer foreningen dog snarere et udgangspunkt der flugter med den yderste højrefløj i dansk parlamentarisk politik.

Banneret fra Dansk Regnbueråds hjemmeside.

Lanceringen af foreningen faldt sammen med Dansk Folkepartis lancering af deres “kampagne mod woke-ideologi”, og Dansk Regnbueråd er også oprettet i CVR registret af Ivan Hemmingsen fra Dansk Folkeparti. Forpersonen Marcus Dib Jensen optræder ofte på sin Instagram profil, med navnet “The offensive Tranny”, med medlemmer fra Nye Borgerlige Denise Rostgaard og Kjetil Wathne, der også er kendt for deres meget kritiske tilgang til Copenhagen Pride og LGBT+ Danmark. Til priden i år postede DF (tidligere NB) politikeren Mette Thiesen et billede hvor hun er iført en t-shirt med Regnbuerådets logo.

Der er da også et vist overlap i medlemmer og mærkesager fra Den Borgerlige Regnbuegruppe, der heller ikke har været aktive på Facebook siden stiftelsen af regnbuerådet.

Dansk Regnbueråd er den første “antiwoke” LGBT forening i Danmark. De tager dog tydelig inspiration fra lignende britiske og amerikanske foreninger, der modarbejder transkønnedes rettigheder med et argument om at anerkendelsen af dem, vil gå ud over kvinders og homoseksuelles hårdt tilkæmpede rettigheder.

Det er foreninger som britiske LGB Alliance, Fair Play for Women, eller amerikanske Gays Against Groomers.

Dansk Regnbueråd fik en mediemodtagelse som de fleste nystartede danske foreninger kun kan drømme om da de lancerede sig kort før Copenhagen Pride i 2022. Der var lange, ukritiske interviews i blandt andet Berlingske, Zetland, Politiken og Kristelig Dagblad, ligesom de blev inviteret ind i flere TV- og radio programmer.
Berlingske Tidende gav endda på en lederplads udtryk for, at “Endelig får LGBT+ Danmark et seriøst modspil — det var på tide!” i forbindelse med foreningens opstart.

Alt dette, selv om foreningen på stiftelsestidspunktet efter alt at dømme ikke bestod af mere end håndfuld mennesker. Dansk Regnbueråd lægger ikke medlemslister- eller tal op offentligt, så det kan ikke dokumenteres, hvor mange medlemmer de taler på vegne af.

Hvad vil Dansk Regnbueråd?

Dansk Regnbueråd arbejder særligt for 12 mål, hvor de to første og ifølge deres hjemmeside vigtigste er at få standset juridisk kønsskifte samt medicinsk og kirurgisk behandling af børn under 18.

Dansk Regnbueråds 12 mål, som opstillet på deres hjemmeside danskregnbueraad.dk

De fremlægger i deres “12 opgør” ideen om at en stigning i antallet af transkønnede børn skyldes “social smitte”, en teori der ikke er dokumentation for, men som ofte fremføres at grupperinger der ikke accepterer ideen om at børn kan være transkønnede.
Teorier om at transkønnede ikke rigtigt er transkønnede men er blevet “kønsforvirret” gennem sociale medier og omgangskreds bliver ofte gentaget af Dansk Regnbueråd.
Disse teorier har ingen basis i virkeligheden, og er blevet tilbagevist ad flere omgange, blandt andet her: Evidence Undermines ‘Rapid Onset Gender Dysphoria’ Claims — Scientific American.

Dansk Regnbueråd stiller sig altså både skeptisk overfor eksistensen af transkønnede under 18, ligesom de ikke mener børn og unge skal kunne opnå juridisk kønsskifte eller behandling. De arbejder politisk på at opnå indflydelse på lovgivning og det danske sundhedsvæsens praksis overfor unge transpersoner og ifølge deres egne sociale medier en del af sundhedstyrelsen arbejde.

Læs mere om hvad juridisk kønsskifte til børn og unge i vores artikel her

Dansk Regnbueråd påstår uden dokumentation at transpersoner i virkeligheden er forvirrede homoseksuelle

I Facebookopslaget fra 3. september, skriver Dansk Regnbueråd at;

Rigtigt mange, der gennem teenageårene får tanken, at de kunne være ”trans” viser sig at være homoseksuelle unge.

De antyder hermed at det kan være at man i virkeligheden “bare” er en homo- eller biseksuel, der tror man er transkønnet.

Logikken synes at være, at man som ung homoseksuel har svært ved at acceptere sin seksualitet på grund af diskrimination eller selvhad, og derfor “skifter køn” for at kunne leve som heteroseksuel og derfor blive mere accepteret.

Kønsidentitet og seksualitet er to forskellige ting. Man kan godt *både* være transkønnet *og* homoseksuel på én gang, selvom man næsten kunne tro det modsatte fra Regnbuerådets opslag.

Udover at der ikke eksisterer dokumentation for Regnbuerådets påstand om at “rigtig mange unge “ der “kunne være trans viser sig at være homoseksuelle”, så forklarer deres teori heller ikke:

  1. Hvordan det skulle være lettere at springe ud som transperson for at blive accepteret, når transpersoner i Danmark oplever mere diskrimination, mindre accept og mere mistrivsel end homoseksuelle, ifølge f.eks. denne undersøgelse fra 2020.
  2. Hvorfor mange transkønnede er homo- og biseksuelle, også efter de skifter køn.

Ideen om at transkønnede i virkeligheden er homoseksuelle som forsøger at “passe ind” er populær hos Dansk Regnbueråd og deres meningsfæller i andre lande. Denne idé bruges ofte som argument imod transpersoner og deres allierede, der anklages for at “ville omvende homoseksuelle” ved at gøre dem transkønnede.

LGB Alliance kampagnen “Stop transing the Gay Away” anvender samme argumentationsrække som Dansk Regnbueråd og fremfører ideen om at transkønnede i virkeligheden bare er homoseksuelle. Hermed vender de også begrebet omvendelsesterapi på hovedet og kalder det at bekræfte et barn i deres kønsidentitet for omvendelsesterapi. Enkelte personer går faktisk så langt som at kalde det grooming.

LBG Alliancens kampagne hvor de påstår at det er omvendelsesterapi at bekræfte transkønnede børn i deres identitet.

Med argumentet om at transpersoner i virkeligheden er forvirrede homoseksuelle, forsøger Dansk Regnbueråd at få deres kampagne imod at unge transpersoner kan tilgå behandling, til at fremstå som en omsorgsfuld bekymring for homoseksuelle.

Dansk Regnbueråd støtter omvendelsesterapi forklædt som rådgivning

Det er værd at bemærke at LGB Alliance bruger begrebet “omvendelsesterapi” om behandling af transkønnede børn i deres opslag.

Omvendelsesterapi er en praksis der er ulovliggjort i mange lande, fordi den har negative psykiske konsekvenser for dem, der bliver udsat for det. Omvendelsesterapi går ud på at ændre en persons seksuelle orientering, når den er rettet mod homo- og biseksuelle eller kønsidentitet, når den er rettet mod transpersoner. Du kan læse mere om hvad omvendelsesterapi er og hvordan det ser ud i Norden i denne artikel.

At forsøge at overbevise et transkønnet barn om at det i virkeligheden er ciskønnet, er altså også omvendelsesterapi. Undersøgelser har vist at familiens accept af transkønnede unge har stor indflydelse på deres psykiske helbred, herunder risiko for depression og selvmord.

Dansk Regnbueråd skriver på deres hjemmeside, at de støtter GenSpect, en organisation der modarbejder lovgivning der vil forbyde omvendelsesterapi. GenSpect har også en rådgivning, der rådgiver forældre til transkønnede børn i hvordan de kan fortælle dem de ikke er transkønnede, og dermed forhindre dem i at leve som sig selv. En direkte overtrædelse af Børnekonventionen.

Dansk Regnbueråd skriver også flere steder på deres egen hjemmeside at de er *imod* et forbud imod omvendelsesterapi.

Kønsdysfori og det at være transkønnet er IKKE en psykisk lidelse

Dansk Regnbueråd skriver i deres opslag henvendt til unge der oplever tvivl om deres køn at

Det kan ikke udelukkes, at det ubehag du oplever skyldes kønsdysfori, som er den psykiske lidelse, der giver transseksuelle behovet for at leve som det modsatte køn.

Det danske folketing fjernede allerede i 2017 transkønnethed fra listen over psykiatriske diagnoser, og World Health Organisation gjorde det samme i 2019.

Kønsdysfori også kaldet kønsubehag på dansk, er den ramme som det danske sundhedsvæsen sætter omkring deres behandling af transpersoner. De definerer det som “uoverensstemmelse mellem fødselstildelt køn og kønsidentitet.” Målet med den kønsbekræftende behandling det danske sundhedsvæsen tilbyder, er at “at mindske eller reducere kønsligt ubehag”.

Læs mere hos sundhedsstyrelsen om kriterier for behandling.

Det danske sundhedsvæsen betragter altså ikke kønsdysfori som en psykisk lidelse, men som et diagnostisk værktøj til at tilbyde transkønnede behandling, f.eks. i form af psykologsamtaler, hormoner eller kirurgi. Det skal her understreges af behandlingen af transkønnede børn/unge på væsentlige områder adskiller sig fra behandlingen af transkønnede voksne, f.eks tilbydes der ikke kirurgi til børn/unge

Når Dansk Regnbueråd kalder kønsdysfori for en psykisk lidelse, og desuden bruger begrebet “transseksuel” der heller ikke bruges af hverken WHO eller det danske sundhedsvæsen, taler de altså imod almen praksis i det danske sundhedsvæsen og den beslutning Folketinget traf tilbage i 2017.

Dansk Regnbueråd har det som ét af deres 12 mål at “diagnosen kønsdysfori igen anerkendes som en psykisk lidelse.” At Dansk Regnbueråd ønsker sig dette, ændrer dog ikke på at det IKKE er anerkendt som en psykisk lidelse, ligesom der ikke er lægefaglig opbakning for at det skulle ændre sig.

Det er desuden vigtigt at vide, at det ikke er alle transpersoner der oplever kønsdysfori og at mange transpersoner er kritiske overfor ideen om, at følelsen af at ens krop er “forkert” som er et krav fra sundhedsvæsnet før de vil tilbyde behandling.

Læs mere om hvad kønsdysfori er hos LGBT+ Danmark

Det er ikke korrekt at man man først kender sit køn efter man har gennemført puberteten

Dansk Regnbueråd skriver i deres opslag at

Du kan ikke vide det før du, som minimum, er færdigudviklet og har gennemført puberteten.

Dette stemmer dog ikke overens med forskning på området.

Et amerikansk studie fra 2020 viste at 73% af de adspurgte vidste de var transkønnede da de var 7 år gamle.

Mange transpersoner fortæller at de har været klar over deres køn fra de var børn, men at det har taget lang tid at komme overens med det, af frygt for manglende accept fra familie og samfund, og at manglen på synlige rollemodeller gjorde de ikke vidste det var en mulighed.

Et andet amerikansk studie der har fulgt en gruppe transkønende i alderen 5–12 vidste, at deres opfattelse af deres køn var konsistent. De transkønnede børn var ligeså sikre på hvilket køn de var, som cis-kønnede børn i samme alder, hvilket modbeviser ideen om, at transkønende børn er “forvirrede” over deres køn.

Dansk Regnbueråd er ikke en akkrediteret rådgivning

Dansk Regnbueråd er altså imod at lade transkønnede børn og unge opnå ret til behandling. De fastholder ideen om, at transkønnede unge er blevet forvirret og udsat for “social smitte”, og sår tvivl om hvorvidt de eksisterer eller bare er forvirrede homoseksuelle.

Dansk Regnbueråd henviser forældre til transkønnede børn og unge til en en guide lavet af den køns-kritiske gruppe Genspect. Genspect, der som tidligere nævnt aktivt modarbejder lovgivning mod omvendelsesterapi i flere lande, samt støtter ideen om social smitte og spreder misinformation om transkønnede. Læs mere om GenSpect her.

Igennem opslaget her har vi gjort rede for, at man langt fra vil få en neutral rådgivning hvis man henvender sig som ung transperson, eller som forældre til et transkønnet barn.

Dansk Regnbueråd er ikke en akkrediteret rådgivning og ikke medlem af brancheorganisationen RådgivningsDanmark. Der er derfor ikke nogen kvalitetskontrol med den rådgivning de yder, om de f.eks. overholder deres underretningspligt, eller ved hvordan de skal reagere hvis de får henvendelser om selvskade, personer der er selvmordstruede eller udsat for vold.

Det fremgår heller ikke af Dansk Regnbueråds side om hvorvidt de har tavshedspligt, om de overholder GDPR-lovgivning samt hvad ens klagemuligheder er, hvis man modtager f.eks. forkert eller skadelig rådgivning.

Når man benytter en akkrediteret rådgivningstjeneste er dette ens sikkerhed for, at rådgiveren man taler med er fagligt rustet til svære samtaler, ved hvordan data skal behandles sikkert og er uddannet til at kunne reagere korrekt i kritiske situationer.

Læs mere om RådgivningsDanmark (raadgivningsdanmark.dk)

Dansk Regnbueråd er dog ikke de eneste der tilbyder rådgivning der henvender sig til unge LGBT+ personer med henblik på adfærdsændring, men vi har i TransTjek redaktionen valgt at fokusere på dem, fordi de modsat f.eks den Indre Missionske rådgivning Adam og Eva, brander sig som LGBT venlige.

Skrevet af TransTjek redaktionen

--

--

Trans Tjek

Vi er et uafhængigt researchkollektiv der laver faktacheck og formidling om mediedækningen af og den offentlige samtale om transpersoner i Danmark og udlandet.