Ministrica sporoča: Odj…te

V odločitvi ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, da s posebnim razpisom diplomantom vzgoje in izobraževanja mlajšim od 29 let omogoči zaposlitev in spregleda težave tistih, ki že leta čakajo na takšno priložnost, ne morem videti drugega sporočila kot “Odj…te skokovima” generaciji stari danes med 30 in 40 let.

Edini greh te generacije je, da je bila rojena v nepravem času.

Omenjena generacija je tista, ki je do potankosti izkusila izkoriščanje študentskega dela. Ko s(m)o začeli na to opozarjati, so se smejali, zamahovali z rokami, češ saj ne veste kaj govorite. Študentski servisi so si medtem mastili roke. Ko pa so končno razumeli, da imamo prav, je bilo za nas prepozno. Zadeve so se urejale — za tiste za nami.

Ko bi bil čas, da se “študentske” delovne izkušnje prelijejo v redno delo, je prišla gospodarska kriza. Nenadoma delovnih mest ni bilo na voljo. Govorili so nam, potrpite, saj bo… Prepričevali so nas, da je to tako imenovano prekarno delo (delo za določen čas, delo preko avtorskih pogodb, a opravljanje dela redno zaposlenega) le začasno, potem pa se bomo vsi veselili luči na koncu predora. In sedaj, ko je to luč vsaj moč videti, se stvari urejajo — za tiste za nami.

In ob tem se sprašujem. Kdo jim je dal mandat, da lahko preprosto preskočijo eno generacijo?! Kdo jim je dal mandat, da se delajo kot da nas ni?!

In razpis ministrstva za izobraževanje ni nič drugega kot točno to. Odrinjanje ene cele generacije, ki bi v tem trenutku morala biti motor družbe, v stran, da se lahko naredi prostor za novo. Da se napake iz preteklosti pometejo pod preprogo, s tem pa se pripravi prostor za nove ljudi. Kar se sicer na nek tih način dogaja na vseh družbenih področjih, je ministrica formalizirala z enim razpisom.

In tu je točka, zakaj bi ta razpis moral skrbeti vse nas in ne samo tiste, ki se tu upravičeno počutijo zapostavljene. Kdo je ob tem razpisu, ki uničuje eno celo generacijo pedagoških delavcev, dvignil glas? Nihče. Niti sindikati. Nihče ni zagrozil s stavko, nihče ni zagrozil s protestom, nihče ni v imenu teh poslal protestnega pisma. Ker nas preprosto nihče ne vidi.

In če bo, in očitno bo, ministrici uspel njen načrt uničiti eno generacijo pedagogov, je vprašanje, katera panoga je naslednja. Kateri minister se bo te “briljantne” ideje — žrtvovanja spregledane generacije — spomnil naslednji? Češ napake preteklosti so tako velike, da jih ni več moč popraviti, zato je bolje, da začnemo znova in naslednikom ustvarimo boljše priložnosti. In kje bodo te “brihtne” glave, ko bo država v nekem trenutku spoznala, da je ostala brez ene cele generacije delovno aktivnega prebivalstva?

Zato je čas, da se že na tej točki reče dovolj in ministrici vrne njeno sporočilo: “Odj..i skokovima.”


P.S.: Avtor je danes redno zaposlen, v svoji preteklosti je delal preko študentske napotnice (in že takrat opozarjal, da to ni prav) ter preko avtorske pogodbe. Za vse tri oblike dela je opravljal popolnoma enako delo: delo redno zaposlenega.