Nordlys til glede og fortvilelse

Nordlyset, eller Aurora Borealis som det heter på pent, er et skue i naturen som er ganske så overveldende når man møter på det i sin fulle prakt. Det er mange svært dyktige fotografer der ute, som tar noen helt fantastiske bilder av nettopp Nordlyset. En lang stund gikk jeg rundt og lurte på når jeg skulle få muligheten til å fotografere dette natur-vidunderet?

Nordlys (aurora borealis) på Hamar, av alle steder :) 5 sek, ISO 500, f.8, 15mm

Jeg har vært 12 måneder på Setermoen en gang tidlig på 90-tallet, og der så jeg noen helt utrolige show presentert av Nordlyset, så gleden var stor når jeg skulle reise opp til Kirkenes for å besøke min bror og hans familie der oppe. Ikke bare var det gledelig å se igjen dem, men nå skulle jeg virkelig få muligheten til å ta noen flotte bilder av nettopp Nordlyset. Det var mørketid og langt nord, så nå var det min mulighet. Men, flere dager med overskyet vær gav meg bare noen vage glimt igjennom skylaget, umulig å fotografere.

Slik kan det se ut, dessverre er ikke dette mitt bilde, men et fantastisk bilde tatt av Øystein Lunde Ingvaldsen.

Våren kom og mulighetene for å se Nordlyset her i sør forsvant. Sommeren var den beste dagen i 2014 også, og plutselig var det høst. Da skulle endelig jeg også få muligheten til å “leke” med Nordlyset, en høstkveld på Hamar.

Nordlys i horisonten med toget til Trondheim som kulisse. 8 sek, ISO 500, f.8, 15mm
Magisk med nordlyset som gir et flott gjenskinn i vannet. 5 sek, ISO 500, f.8, 15mm
Toget lyser opp trærne på en flott måte. 8 sek, ISO 500, f.8, 15mm

Når det kommer til fotografering om kvelden og natten er det mange forskjellige måter å gjøre det på. Det viktige er at man finner en innstilling på kamera som gir det resultatet man vil ha. Noen foretrekker lange lukkertider, lav ISO og stor blender, og det gir det resultatet de vil ha. Personlig foretrekker jeg relativt rask lukker (omlag 5–8 sekunder), ISO 400 og rundt f.8. Nordlyset er en lyskilde, og man trenger dermed ikke en voldsomt høy ISO, eller den veldig lange lukkertiden. På samme måte som når jeg tar bilder av månen. Da bruker jeg som oftest en lukkertid på 1/125, ISO 200 og f.5,6. Den er også å anse som en lyskilde, og hvis du ikke vil ha hvitt Nordlys eller en lysende hvit kule på himmelen når du tar bilder av månen, er det viktig å tenke på dette.

Månene under den totale formørkelsen i 2015. 1/90, ISO 200, f.5,6, 35mm

Nå går vi mot mørkere tider, og for mange er det en fryd å være ute sent på kvelden, eller natten, for å fotografere nattehimmelen. Alle stjernene mot den mørke bakgrunnen skaper en nesten magisk atmosfære. Jeg tar for meg fotografering av nattehimmel i neste innlegg. Et lite tips er allikevel en regel som blir kalt 600 regelen. For å unngå at stjernene blir til striper, tar man tallet 600 og deler på brennvidden på objektivet. F. eks 600/15 (ved bruk av 15mm objektiv) som blir 40. Det er grensen for hvor mange sekunder du kan ha lukkeren åpen før stjernene begynner å bli til striper. Har du et APS-C kamera, eller cropkamera som mange kaller det, er tallet du skal dele brennvidden på 400.

Perseidene, 13. august 2015. 35 sek, ISO 400, f.8, 15mm

Så kom dere ut i høstkvelden og lek. Forhåpentligvis finner dere både en klar stjernehimmel, en mild måne og et nordlys å leke med :)