Рейтинг громадського транспорту України-2023!

У грудні 2023го разом з вами ми визначали якість перевезень у цьому році і я хочу поділитись результатами опитування! На основі ваших оцінок та вражень стосовно користування громадським транспортом я склав рейтинг міст із найкращим сервісом перевезень у 2023му році! Хто ж найзручніший, найшвидший, найдоступніший? Нумо дивитись.

Усього 29 міст з мережами електротранспорту, що функціонують. Спочатку йдемо від останнього місця до переможця цього рейтингу.

🟡 29 місце — Суми.

За цей рік ми майже нічого і не чули з цього міста новин стосовно громадського транспорту. Нічого поганого, які і хорошого у місті не відбулось, мережа тролейбусу отримала декілька поточних ремонтів аварійних ділянок, було випущено декілька гуманітарних автобусів на маршрути. Все. Великі інтвервали, засилля маршруток, поганий стан рухомого складу комунального транспорту — через застій у розвитку громадський транспорт Сум, нажаль стоїть останнім у рейтингу.

🟡 28 місце — Запоріжжя.

Місто знаходиться поблизу фронту і протягом року через обстріли було зафіксовано низку пошкоджень ліній/рухомий склад електротранспорту. Очевидно, війна заважає розвитку міста, що можна спостерігати у в’яло проходячих тендерах на електробуси та тролейбуси з АХ. У трамваях та тролейбусах зберігається безоплатний проїзд у транспорті, проте фінансування підприємств нажаль недостатнє. Це і зумовлює погану експлуатацію транспорту, поганий випуск у вечірній час. Сподіваємось, у 2024ому справи у міста підуть краще.

🟡 27 місце — Київ.

У столиці насправді відбулось багато чого, варто відмітити отримання метропоїздів з Варшави, один зі складів був випущений на Сирецько-Печерську лінію. Це і отримання повної партії чудових низькопідлогових трамваїв Татра-Юг К1Т306, які безумовно поліпшили стан лівобережного трамвая. Відбулось низка реконструкцій транспортних об’єктів — вулиця Кирилівська, Гната Хоткевича, Дегтярівський шляхопровід, запущений 111 автобус, який рушає по Подільському мостовому переходу. Також реорганізовано випуск рухомого складу на трамвайних маршрутах, де на популярних напрямках пускають багатосекційні трамваї.

Проте це усе перебивається традиційною для столиці недбалістю до стану транспортної інфраструктури. Нові трамваї К1Т306 ламались на проблемних рейках, аварійний стан мостів, недоречні реконструкції вулиць, побудова розв’язочок та аквапаркінгів замість ремонтів існуючих і під кінець року відбулось фатальна подія для Києва — перекриття шести станцій метро через аварійний стан тонелю між “Деміївською” та “Либідською”, після чого столиці досі важко розвантажити потоки, які рушали підземкою. Ці мінуси перекривають увесь позитив, що відбувся у Києві, через що воно опустилось майже на кінець рейтингу.

🟡 26 місце — Полтава.

Як і у Сумах, з Полтави ми майже нічого і не чули. Усе те ж володарювання маршруток на дорогах, недороблений електронний квиток, поганий випуск тролейбусів.

У Полтаві все ж таки зміни на краще є — був проведений Європейський тиждень мобільності, у місті обговорюють розвиток пішоходизації центру, велоінфратсруктури. Темпи повільні, проте вони є. У міста проблеми з владою — нема рушіїв змін з боку департаментів міськради, мера Мамая взагалі у квітні звільнили з посади за корупційні правопорушення. Полтава заслуговує на краще майбутнє.

🟡 25 місце — Харків. У цьому місті також багато чого відбулось, хорошого і поганого. Безумовно, варто відмітити відновлення довоєнної мережі електротранспорту — відкриття руху трамвая на Салтівці та під кінець року у центрі міста до Центрального парку. Харків продовжує отримувати допомогу з міст-побратимів: партія з 40 автобусів великої місткості з Нюрнберга та 9 трамваїв з Пльзеня. Реорганізовано нумерацію та мережу. Проведено низку корисних змін у маршрутах, наприклад подовження 40 тролейбуса до майдана Конституції, що покращило транспортну доступність Олексіївки, Павлового Поля та Сокільників. У місті зберігається безоплатний проїзд у комунальному транспорті.

Продовжується будівництво метро, проте поки що це усе на рівні обіцянок у постах. Застопорились тендери на нові метропоїзди для Харківського метрополітена, досі не відбулось розкриття тендерних пропозицій, як і на тендер на електробуси, який взагалі ще не оформлений.

Також цей рік нам запам’ятався судовим процесом транспортних активістів у боротьбі за трамвай по вулиці Весніна, міська рада затягувала процес підготовчим провадженнями, проте за цей час ця справа встигла набрати резонансу у місті так, що про неї дізнались багато людей. Увага з боку медіа та спільноти змінила позицію муніципалітету з «трамвай там не повинен бути» з «трамвай на Весніна відновимо, але у видозміненому вигляді». Цей випадок показує, що боротьба завжди приносить результат, якщо є команда і прикладаються зусилля.

🟡 24 місце — Херсон.

Місто зараз знаходиться у складному становищі, насамперед через те, що на лівому березі Дніпра базується русня, яка заважає жити і регулярно обстрілює місто.

У червні сталась катастрофа світового масштабу — підрив Каховської ГЕС, через що частина міста була підтоплена, у тому числі і тролейбусні лінії. По тролейбусному депо прилітали артилерійські снаряди — загинули співробітники, були пошкоджені тролейбуси.

Проте незважаючи на такі складні умови, транспорт живе. Випуск нерегулярний, особливо у вечірній час, проте транспортні підприємства стараються охопити усі райони Херсона громадським транспортом. З Києва привозили допомогу у вигляді автобусів. Наприкінці року до міста прийшла допомога з Миколаєва — 4 тролейбуси Škoda 14 Tr. Херсон живе, з перемогою буде ще краще.

🟡 23 місце — Черкаси.

У Черкасах мало що відбувалось. Є проблеми зі станом тролейбуса, проте тролейбусне підприємство власними ресурсами відновлює рухомий склад. Проведений капітальний ремонт тролейбуса Зіу-10, Черкаси це єдине місто, яке досі експлуатує таку модель тролейбуса. Щось виокремити ще складно.

🟡 22 місце — Кропивницький.

Завдяки оноволенню рухомого складу у 2020 році, міський тролейбус потроху покращує своє становище. Проводиться зміна випусків транспортних засобів на маршрутах тролейбуса, подовження роботи електротранспорту у вечірній час. Проводились капітальні ремонти тролейбусів ЮМЗ Т2.

Нажаль, закриваються деякі важливі маршрути приватних перевізників через нестачу водіїв, супроводжуючи фактичною монополізацією КП за останні роки на головних напрямках. Перевізники самоусунулися від перевезень на них, сконцентрувавшись на найбільш прибуткових маршрутах.

🟡 21 місце — Дружківка.

У місті, що знаходиться неподалік від однієї з найгарячіших ділянок фронту доволі непогано функціонує трамвай. Місцеві Татри зберігаються у доброму стані, звичайно стан колійного господарства не у кращому стані, фінансування на реконструкції у військовий час очікувати не слід. У місті є і перевезення маршрутками, яке покриває напрямки, де електротранспорту немає. Проводились дрібні ремонти колійної мережі, службових вагонів, у Дружківці є власний вагон-снігоочисник, чого не вистачає іншим українським містам аналогічного розміру.

🟡 20 місце — Хмельницький.

У 2023 році місто провело низку ремонтів тролейбусів ЗіУ-9 на базі власних потужностей, які згодом випустили на 17 маршрут. Окрім цього на маршрути вийшли словацькі б/в тролейбуси 18-метровий Škoda Citelis та 12-метровий Škoda Irisbus. Через 15 років Хмельницький знову почав використовувати “гармошки”.

Також стало відомо про отримання гранту від ЄБРР на оновлення тролейбусного парку, серед яких будуть тролейбуси з АХ, а також на оновлення миючого цеху депо.

Восени був виграний конкурс на створення міського плану мобільності, тож Хмельницький готується до отримання плану розвитку транспортної системи.

Проте досі залишається проблема з домінацією маршруток, які відбирають пасажирів у тролейбусів, до того ж останні їздять з поганим графіком. Центр тоне у заторах, і місто поки не знає як вирішити цю проблему. До того ж, значну частину парку електротранспорту складають застарілі високопідлогові ЗіУ, тролейбус потребує модернізації.

🟡 19 місце — Слов’янськ.

У місті мало що відбувалось цього року, проте варто виокремити підключення громадського транспорту до оплати проїзду за допомогою додатку Приват24. Трохи скорегований графік транспорту у вечірній час. Це трохи поліпшило користування тролейбусом. Проте проблеми залишаються ті самі — великі інтервали, домінація маршруток.

🟡 18 місце — Миколаїв.

Цей рік став продовження поступового відновлення транспортної системи після бойових дій. Місто поновило співпрацю з ЄБРР. Отримано частину партії тролейбусів Дніпро Т203, передбачені довоєнним тендером, під кінець року Миколаїв отримав можливість закупівель 30 тролейбусів з автономним живленням для забезпечення віддаленних районів міста. Трамвай проходить поточні ремонти, ліквідовуються наслідки активних бойових дій та несприятливих природних умов, такі як провали грунтів на лінії 10 трамвая улітку.

🟡 17 місце — Біла Церква.

Місто на Київщині також не вирізнялось насиченими подіями. Так, було проведено закупівлю комунальним підприємством 17 б/в низькопідлогових автобусів, також були проведені поточні ремонти контактної мережі тролейбуса. На початку 2022 року місто з ЄБРР домовлялось про закупівлю рухомого складу тролейбусів на суму 6,5 млн євро, ремонт контактної мережі — 1,5 млн євро. Нажаль, просувань по цьому питанню немає.

🟡 16 місце — Одеса.

Тут відбулось багато чого. Слід відмітити подовження трамвая Північ-Південь до Люстдорфа, випуск модернізованої Татри з кондиціонуванням. Нажаль, доведена до аварійного стану ділянка на узвозі Маринеско, через що на 7 трамваї не курсують багатосекційні Одіссеї Макс. Під кінець грудня на маршрутах з’явились автобуси-гармошки з Німеччини, а такоє перший багатосекційний трамвай Татра Юг К1Т306.

Завдяки 7 трамваю було ліквідовано або скорочено інші маршрути трамвая, такі як 27, скорочено 12 трамвай, а 15 трамвай був подовжений без забезпечення належним випуском. Було повернено довоєнний маршрут 10 тролейбуса до Пересипського мосту. У грудні місто оговтувалось від сніжної бурі, яка принесла багаточисленні обриви контактної мережі.

🟡 15 місце — Кременчук.

У місті місцеві відзначають проблему з експлуатацією тролейбусів, вчергове загорялись тролейбуси Богдан, останній такий випадок траплявся у грудні 2023го. Відбувся запуск маршрутів 3Б та 3А до Крюківського мосту через Вул.Небесної Сотні.

У жовтні 2023 року стало відомо, що для комунального підприємства Кременчука планують придбати ще 20 одиниць електротранспорту на автономному ходу, передбаченого проєктом ЄБРР. Це може стати черговою хвилею модернізацією електротранспорту міста.

🟡 14 місце — Кривий Ріг.

У місті ще з 2021 року зберігається безоплатний проїзд у комунальному громадському транспорті. Проведені капітальні ремонти тролейбусів та трамваїв, поодинокі ремонти колій міського трамвая. У місті проблеми з інфраструктурою — через це трапляються так звані “дрифти” трамваїв. Попереду ще багато роботи з модернізацією транспорту.

🟡 13 місце — Дніпро.

З Дніпра ми цього року чули багато цікавих новин. Місто узяло курс на модернізацію колійної інфраструктури. Пророблено низку ремонтів трамвайних переїздів у різних районах міста, останній з яких — у центрі на перехресті Яворницькго/Грушевського.

Тролейбус яскравих новин не мав у 2023му.

Метрополітен застиг у будівництві, хоча на 2024 рік виділяється 549 мільйонів гривень.

Варто відмітити чудову комунікацію місцевого дептрансу з пасажирами, вчасне повідомлення про зміни руху, комунікація у соцмережах, брендінг громадського транспорту тощо.

Міська влада шукає кошти на інвестування реконструкції трамвайної інфраструктури, про що ми дізнались з форуму Rebuild Ukraine. Це дає розуміння, що місто ставить першочерговий пріоритет на добрі колії, щоб потім довше прослужили нові трамваї, які можуть закупити на майбутнє.

🟡 12 місце — Кам’янське.

У цьому місті підтримується стабільна робота електротранспорту, налагоджений графік трамвая, який тепер краще працює у вечірній час, на відміну від автобусних маршрутів приватників. Місто активно веде перемовини з ЄБРР стосовно закупівлі нових трамвайних вагонів. З метою залучення фінансової підтримки від міжнародних партнерів мер міста Андрій Білоусов приймав участь в Глобальному саміті громадського транспорту UITP у Барселоні.

🟡 11 місце — Конотоп.

Це місто стало справжнім героєм серед українських мереж електротранспорту цього року. За 2023 рік місто домовилось за поставку двох партійм трамваїв з Варшави та Острави, усього 48 трамвайних вагонів Консталів та Татр Т6А5! Неймовірна цифра, яка поки що викликає недорозуміння, навіщо стільки трамваїв невеликій мережі електротранспорту.

Не трамваєм єдиним. Розвивається автобусне сполучення, транспортне підприємство отримало автобуси Соляріс з раніше згаданих міст — 9метрові, 12метрові та навіть 18метрові! Тепер вони слугують на маршрутах міста.

Місто планує оновити інфраструктуру депо, вже було закуплено нове обладнання для обслуговування трамваїв, побудована нова ділянка стоянкових колій.

У 2023 році Конотопська міська рада ввела безоплатний проїзд для пасажирів трамвая, проте зберігся він до кінця року через дефіцит бюджету.

🟡 10 місце — Рівне.

Досить різні новини приходили з цього міста, зокрема чудернацька транспортна стратегія міста, коли комунальне підпиємство вирішило узятись за автобусні перевезення, закупивши маломісткіт автобуси “Атаман”, у той час, коли приватні перевізники починають забезпечувати маршрути низькопідлоговими 12метровими автобусами.

Що стосується міського тролейбуса, то проводилось низка капітальних ремонтів, а також якісна модернізація найстаршого тролейбуса міста — Škoda 9 Tr, цей ретротролейбус швидко завоював серця багатьох трансспотерів, цей тролейбус також використовують для святкових заходів та на визначні дати, пов’язані з тролейбусом Рівного.

🟡 9 місце — Краматорськ.

Це місто на Донбасі доволі неочікувано опинилось у першій десятці рейтингу. Розвиток краматорського тролейбусу радував за останнє п’ятиріччя, цьому сприяло надходження нових тролейбусів та відкриття нових тролейбусних маршрутів на автономному живленні у м-рн Лазурний. У Краматорську на випадок перекриття ліній тролейбуса по проспекту Олекси Тихого реалізовували пересадкові квитки. У цьому році посилили випуск відкритого у 2022 році тролейбусного маршрута №10, котрий став найпопулярнішим маршрутом міста, бо охоплює залізничний вокзал, центр та віддалений мікрорайон Лазурний.

Нажаль, через обстріли неодноразово було пошкоджено інфраструктуру електротранспорту, у травні у результаті ракетного удару було пошкоджено ДніпроТ203.

🟡 8 місце — Тернопіль.

У цьому році у Тернополі відбулась низка ремонтів контактних мереж на вулицях Замкова, вулиць Острозького-Шептицького та бульвару Шевченка.

Опубліковано наміри щодо придбання 16 одиниць вживаних 18-метрових зчленованих тролейбусів (в контексті останніх подій мова йде саме про Skoda 25Tr Irisbus Citelis). Терміни виконання — 2024–2025 роки.

Варто відмітити початок тендеру щодо закупівлі 30 нових 12-метрових тролейбусів за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку на суму 5.5 млн євро.

Розпочато тендер за кошти Європейським банком реконструкції та розвитку щодо закупівлі 30 нових тролейбусів, ремонту території тролейбусного депо та інших послуг за сумою 11.3 млн євро.

Тернопіль справляє враження готовності до змін і думаю, що у 2024 році ми побачимо багато новин звідти.

🟡 7 місце — Чернігів.

З Чернігова ми отримали низку позитивних новин: по-перше це поступове відновлення довоєнної мережі тролейбуса, весною було відновлено лінію до мікрорайона ЗАЗ.

ЧТУ планує відновити майже всю зруйновану контактну мережу в місті. Під час бойових дій зі 110 кілометрів ліній постраждало понад третина.

По-друге, це реалізація електронного квитка, яка розповсюджується на увесь комунальний транспорт. На окремих міських автобусних маршрутах вже працюють машини зі стаціонарними валідаторами, натомість прибирають кондукторів з маршрутів.

По-третє, комунальний транспорт відмовляється від автобусів малої місткості, також йде закупівля 4 тролейбусів “Еталон” з автономним ходом у мікрорайон Подусівка, реорганізація маршрутної мережі у місті за новими принципами роботи, а також виведення на маршрути гуманітарних автобусів.

Чернігів проробив велику роботу у 2023 році, приємно бачити такі зміни.

🟡 6 місце — Івано-Франківськ

На початку 2023 року місто отримало поліпшення на південно-західному напрямку у зв’язку з реконстркцією Північного та Південного Бульварів та побудови нової тролейбусної лінії по вулиці Мазепи до мікрорайону БАМ. По цій лінії продовжили тролейбусний маршрут №5. Окрім цього з БАМ-у запустили до автостанції-4 на Юності новий тролейбусний маршрут №8.

Успішно реалізована закупівля автобусів Соляріс Урбіно 12 2016 року випуску, які чудово доповнили автопарк комунального транспорту.

У Івано-Франківську довгий час зберігається проблема завантаженості та запаркованості центру — головного района міської активності. Досі недобудований міст через річку Бистрицю — своєрідного аналога київського Подільського мостового переходу. Через затори на Пасічній 17 грудня місто зіштовхнулось з транспортним колапсом, яке торкнулось як громадський транспорт, так і приватний автотранспорт. Сподіваємось на поліпшення ситуації у наступному році.

🟡 5 місце — Житомир.

Неоднозначні події приходили з цього міста, проте поліпшення у Житомирі усе ж таки є.

Варто відмітити впровадження Велостратегії міської громади, яка визначить основні напрями реалізації велосипедної інфраструктури у місті. Було проведено Європейський тиждень мобільності, на якому було презентовано багато заходів, присвячених транспортній політиці міста. Міська влада анонсує завершення робіт по будівництву нової тролейбусної лінії до Мальованки — у лютому 2024 року. Будемо слідкувати, що буде далі.

Модернізовано миючий цех трамвая та тролейбуса, закуплено сучасне обладнання для обслуговування техніки.

Трамвай довгий час не могли запустити після блекаутів, навіть у період, коли дефіциту електроенергії вже не було. Багато хто пророкує ліквідацію Житомирського трамвая, проте за цей рік було пророблено низку ремонтів лінії, стрілочних перводів, поворотів у центрі міста. Проте стан на деяких ділянках бажає бажати кращого.

Поліпшені графіки. Тролейбуси курсують регулярно. Плануюються перемовини щодо закупівлі тролейбусів з автономним ходом. Відновлено маршрутів тролейбуса 4а та 10, також отримано партію автобусів з Естонії.

🟡 4 місце — Луцьк.

У Луцьку було проведено цікаві реконструкції вулиць, зокрема проспект Волі з грамотним облаштуванням велоінфраструктури та збереженням озеленення. Відкрито численні маршрутів у прилеглі селища Луцької ОТГ.

Луцька міська рада оголосила тендер на закупівлю 30 нових тролейбусів, 6 з яких будуть із подовженим автономним ходом. Також місто стало другим після Вінниці, яке почало використовувати тролейбуси Соляріс, надійшли 4 закуплених б/в тролейбуси з Любліна. Окрім цього було проведено капітальний ремонт тролейбусу бортовий номер 49. Досить чудовий рік для міста, наступний буде ще цікавіше із новим надходженням транспорту.

🥉3 місце — Львів.

Місто Лева також завершило реконструкції важливих вулиць, зокрема вулицю Шевченка, на якій проходить трамвайна лінія маршруту №7. Парк львівського трамвая поповнивсяо новими 5-секційними Електронами. Був проведений доволі насичений Європейський тиждень мобільності, яке місто проводить вже більше десяти років.

Берн планує безкоштовно передати Львову 11 низькопідлогових зчленованих трамвайних вагонів від компанії Bernmobil, з них 8 працюючих трамваї, а 3 виступатимуть у якості донора. Поставка буде реалізована у 2024 році.

Львів планує розширення мережі електротранспорту. Затверджений план міськох мобільності до 2035 року, до реалізації першого етапу поступово підходять. Так, на реконструкцію вулиці Івана Миколайчука у Львові заклали 21 мільйонів гривень. У межах робіт планують збудувати трамвайну колію від вулиці Замарстинівської до вулиці Мазепи. Кошти погодили відповідно до розподілу бюджету розвитку бюджету Львівської МТГ на 2023 рік.

Під кінець року нарешті відбулось впровадження електронного квитка, проте явно зроблене з поспіхом, оскільки незважаючи на те що цей проєкт реалізовують вже стільки років, він досі залишається сирим із купою організаційних проблем.

Що стосується тролейбуса, проведено поточні ремонти мережі та рухомого складу. У Львові запустили курсування тролейбуса із автономним ходом. Від січня 2023 року він проходив тестування на різних ділянках міста.

🥈2 місце — Чернівці.

З цього міста надходило дуже багато позитивних новин, які вплинули на життя міста.

Це і надходження нових тролейбусів PTS 12 AKIA, а також чотирьох б/в тролейбусів Solaris Trollino 12. Окрім цього місто отримало кошти від ЄБРР, проводить конкурс на закупівлю 50 тролейбусів, серед яких є тролейбуси з подовженим АХ та 18метрові тролейбуси. Планується побудова нової тролейбусної лінії, яка перетинатиме Калинівський Ринок і йтиме далі по Старожучківському шляху до вулиці Січових Стрільців.

Як і у Рівному, відреставрували ретро-тролейбус Škoda 9Tr, у якому проводять різні екскурсії та заходи.

Автобусний парк Чернівців було створено з нуля. За два роки кількість автобусів збільшилась до 46 одиниць. Цього року для Чернівецького тролейбусного управління купили 5 тролейбусів та 13 автобусів. Загалом впродовж 2021–2022 року місто закупило 12 тролейбусів та 46 автобусів, завдяки оновленню рухомого складу у ЧТУ покращили перевезення. У 2021 році щодня виїжджало 49 тролейбусів, зараз — 54 тролейбуси. Це дало можливість у 2023 році отримати дохід за проїзд у тролейбусах 65,3 мільйона гривень, у 2022 році ця сума становила 35,6 мільйона гривень.

Доволі швидко був запущений електронний квиток у муніципальному транспорті, улітку був випробувальний період, після якого транспорт повністю перейшов на безготівку. Восени впроваджений денний квиток.

Також був не менш насичений, як і у Львові Європейський тиждень мобільності, під час якого провели «День без авто» і перекрили частину вулиці Заньковецької та площу Філармонії.

Чернівці стали для мене приємним відкриттям, і я впевнений що у наступному році ми побачимо яскраві зміни. Місцеві відмічають, що після років застою у громадському транспорті Чернівців відбувається зміна на краще.

🥇 1 місце — Вінниця.

Вінниця вже декілька років є одним з лідерів урбаністичних змін, а у транспортному плані давно випереджає більші міста. Упродовж багаторічної співпраці з швейцарським Цюрихом, Вінниця у цьому році отримала нову партію з 35 трамваїв Be 4/6 “Tram2000”. Це модифікована версія Міражів, які вже багато років курсують містом.

Серед трамвайних новин не можна не відмітити відкриття вулиці Батозької із оновленою конфігурацією вулиці, наявністю цікавих практик заспокоєння практик та якісної реконструкції трамвайних колій. Трамвай знову повернувся до Залізничного вокзалу, і на майбутнє покладен перспектива оновлення Привокзальної площі. Оновлено перехрестя Зодчих-Пирогова із зміною схеми руху, реконструйовано трамвайні переїзди.

Місто продовжує оновлювати тролейбусний парк новими тролейбусами PTS12 AKIA, серед яких є і з модифікацією подовженого автономного ходу. Окрім цього, у цьому році надійшли і 10 б/в тролейбусів Solaris Trollino 12.

Стабільність транспорту, дотримання графіків, високий випуск на лініях, орієнтація на забезпечення перевезень маломобільних категорій населення шляхом поступового виведення старого високопідлового транспорту, і це все поєднується із низкою заходів-форумів присвячених розвитку міста. Вінниця складає враження міста, що впевненно розвивається у напрямку, який само собі задало, і цей досвід хочеться перейняти усім містам нашої країни.

Дякую за те, що долучились до цього опитування! Разом з вами ми провели підсумки минулого року і вступаємо у новий період життя громадського транспорту міст України! 🎉

--

--