Yaşayacağınız En İyi Simülasyon!

Tuba Nur Gümüş
4 min readSep 9, 2023

--

Model Birleşmiş Milletler!

Herkese merhaba sevgili okuyucular. Ben Tuba Nur Gümüş, Adile Mermerci Anadolu Lisesinde 10. Sınıf öğrencisiyim ve bu benim ilk yazım. Bu yazıyı YetGen için yazıyorum ama size en sevdiğim etkinlikten bahsetmek istedim. Bugün sizlere Model Birleşmiş Milletler etkinliğinin ne olduğundan, prosedüründen ve neden katılmanız gerektiğinden bahsedeceğim. Kemerleri bağladıysak uçuşa hazırız!

Birleşmiş Milletler Bayrağı

Model Birleşmiş Milletler günümüzde gittikçe yaygınlaşan eğitsel bir simülasyon konferansıdır. Öğrenciler delege rolündedir ve her öğrenci bir ülkeyi temsil eder. Bu konferansta öğrenciler liderlik, eleştirel düşünme, takım çalışması, araştırma gibi becerilerini en önemlisi konferans tamamen İngilizce olduğu için özellikle akademik İngilizcelerini çok iyi bir şekilde geliştirme fırsatı bulurlar.

Tarihine inmek gerekirse 1920'li yıllarda sayılı öğrenci tarafından yapılan “Leaque of Nations” olarak başlayan bu etkinlik önce 1951 yılında Model United Nations of the Far West (MUNFW), sonrasında 1954 Harvard University Model United Nations (HMUN) olarak günümüzdeki halini almıştır.

Türkiye’de konferans THIMUN ve HMUN olarak iki şekilde yapılmaktadır. Şahsi fikrimi belirtmek gerekirse THIMUN prosedürü first timer bir delege için zor gelebilir ve Türkiye’de THIMUN dan çok Harvard prosedürü ile yapılan konferanslara rastlamak daha mümkündür.

Detaylara inmek gerekirse Harvard prosedürü Opening Ceremony (Açılış Seremonisi) ile başlar. Burada organizasyondaki kişiler vb. konuşmalarını yaparlar ve Secretary General (Genel Sekreter: Tüm programı kontrol eden kişi) programı başlatır.

Açılış Seremonisi bittikten sonra herkes komitelerine döner. Her session (oturum) Roll Call yani yoklama ile başlar. Burda delegeler present ve present and voting şeklinde orda olduklarını belirtirler. Eğer present derseniz konferans sonunda yapılacak sonuç kağıdı oylamasında Abstain yani çekimser oy kullanabilirsiniz fakat present and voting derseniz çekimser kalamazsınız.

Yoklama alındıktan sonra birinci oturum özel Opening Speech(Açılış Konuşması) yapılır, bu her delege için zorunludur. Bu konuşmanın süresi bir dakikadır ve konuşmada genel olarak ülkenin 3–4 gün içerisinde nasıl bir politika uygulayacağından bahsedilir.

Açılış konuşmalarından sonra General Speakers List açılır. Bu liste her oturum başında açılır ve delegelere konu dışında 1.30 dakika konuşma fırsatı verir. Konuşmadan kalan süreyi başka bir delegeye verebilirsiniz, kullanamayabilirsiniz ya da kendinizi sorulan soruları cevaplamak için açabilirsiniz. Komitenin faillememesi için her oturumda en az 3 delegenin konuşma vermesi gerekir.

Bu konuşmalar da yapıldıktan sonra chairboard yani komiteyi yöneten masa “Are there any point or motion in the house?” diye sorar çünkü delegelerin motion ya da point vermeden konuşması mümkün değildir. Motion vermek için plcardınızı kaldırmanız gerekir.

Plcard

Motionlar kendi aralarında ayrılır:

1-Motion to set the agenda item: Komitelerin birden fazla Agenda Item (Gündem Maddesi) olduğu için bu motion hangi maddenin konuşulacağını seçmek için verilir.

2-Motion to have a moderated caucus: Bu motion asıl tartışmayı başlatmak içindir. Motionu kaldıran delege gündemin alt başlıklarından hangisini seçmek istediğini, toplam zamanı ve bireysel delege konuşma zamanını belirtir. Bu motion oylanır (konuşulmasını istiyorsanız second istemiyorsanız objection oyu verirsiniz) ve oylandıktan sonra toplam belirtilen süre boyunca konuşulur.

3-Motion to extend the debate time: Bu motion bir önceki tartışmaya fazladan süre eklemek içindir.

4-Motion to have an unmoderated caucus: Yapılan tartışmaların bir resolution paper(sonuç bildirgesi) yazmak için yeterli olduğunu düşünüyorsanız bu motionu vererek resolution yazmaya başlayabilirsiniz.

5-Motion to move the previous question: Bu motion THIMUN prosedüründe daha çok kullanılır fakat HMUNlarda eğer motionun yeterince tartışıldığını düşünüyorsanız ve daha süre varsa es geçmek için verebilirsiniz.

6-Motion to suspend the meeting: Oturumun süresi bittiğinde verilir.

7-Motion to adjourn the meeting: Konferansın son oturumunda sonuç bildirgeleri oylandıktan sonra konferansı bitirmek için verilir.

Biraz uzun gibi gözükse de kolaylıkla çözeceğinize eminim. Aslında tüm süreç bu kadar ama fazla bilgi göz çıkarmaz diyerekten kullanabileceğiniz pointlerden bahsedeceğim.

Eğer konuşmacının konuşmasıyla ilgili anlamadığınız bir şey olursa point of information, salonda konforunuzu bozan bir şey varsa ya da konuşan delegenin sesiyle, hızıyla alakalı bir sorununuz varsa point of personal privilege, son olarak prosedürle ilgili bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız point of parliamentary inquiry kullanılır.

Evet dostlarım MUN benim için çok değerli bir organizasyon. Her ne kadar sınıfımdaki arkadaşlarımın zoruyla bu yolculuğa başlamış olsam da şu an benim için sosyalleşebileceğim ve kendime gerçekten bir şeyler katabileceğim bir etkinliğe dönüştü. Aynı şekilde herkesin bir kere deneyimlemesi gerektiğini düşünüyorum. Kendinize çok iyi bakın, bir dahaki yazılarımda ve bir gün MUN konferansında görüşmek üzere!

-Tuba Nur Gümüş.

İstanbul Üniversitesi Model United Nations’23

--

--