Alegerile parlamentare la Tulcea

Alegerile parlamentare sunt la mai bine de o luna distanta, dar Tulcea este deja in “fierbere”. Firmele de publicitate lucreaza la foc continuu, partidele impanzesc retelele de socializare cu elogii la adresa propriilor candidati si injurii la adresa opozantilor, iar ziaristii isi dau arama pe fata si nu isi mai ascund slugarnicia.

Deja nu mai este niciun secret ca locurile pe listele partidelor se cumpara cu bani grei (licitatia incepe de la 50.000 euro), si sigur Tulcea nu face exceptie, mai ales avand in vedere realitatile actuale (diferentele clare dintre partide la alegerile locale din vara).

Tinand cont ca partidele din Tulcea sunt formate in cea mai mare parte din mediocritati, din oameni in cautare de contracte sau functii publice pe care nu le-ar putea obtine prin abilitati propii, ci doar prin sprijin politic, campania electorala va fi in consecinta una mediocra, in urma careia nu se va schimba absolut nimic, si se vor consuma resurse in zadar.

La Senat alegerile se vor concretiza in urmatoarele rezultate:

1. Eugen Teodorovici — senator PSD

2. Octavian Motoc — senator PNL

Va place sau nu de Motoc, sunteti de acord sau nu cu politicile PNL, poate chiar va intrebati cum a ajuns familia Motoc sa stranga o avere considerabila, cel putin e tulcean, va raspunde la intrebari pe retelele de socializare, sau in cazul in care il trageti de maneca pe strada. Nu acelasi lucru se va spune insa si in privinta lui Teodorovici, care cel mai probabil a auzit de Tulcea doar cand a aflat ca acolo PSD are loc asigurat la Senat. Pe Teodorovici il veti intalni in Tulcea doar cand va fi in tranzit spre Delta (daca nu foloseste elicopterul…). Va fi sigur senator de Tulcea, dar in niciun caz senator al tulcenilor.

La Camera Deputatilor lucrurile s-au complicat prin candidatura doamnei Zaharcu (ex PSD) ca independent. Tulcea va avea 4 deputati, iar inainte de plecarea doamnei Zaharcu din PSD lucrurile erau simple:

- 2 deputati PSD
- 1 deputat PNL
- 1 deputat USR

Acum, cel mai probabil, cei de la USR isi vor pierde locul in favoarea doamnei Zaharcu, mai ales avand in vedere lipsa de organizare, de oameni si de experienta din USR.

In urma alegerilor din 11 Decembrie Tulcea se va mandri cu urmatorii deputati:

1. Andaluzia Luca — deputat PSD
2. Lucian Simion — deputat PSD
3. Vasile Gudu — deputat PNL
4. Neviser Zaharcu — candidat independent

Dupa primarul Constantin Hogea, doamna Neviser Zaharcu este de departe cel mai popular om politic tulcean, dar chiar si in aceste conditii, este inca un mister cum doamna Zaharcu a reusit sa stranga in mai putin de 24 de ore 2900 de semnaturi, in conditiile in care nu a facut absolut niciun apel public (pe facebook spre exemplu unde este foarte activa) ca tulcenii sa se prezinte intr-o anumita locatie sa semneze, sau nu i-a invitat sa descarce vreun formular pentru semnaturi. Doamna Zaharcu a facut doar o scurta precizare, cum ca un grup de prieteni ar fi ajutat la strangerea semnaturilor, dar din pacate… a fost foarte departe de a fi convingatoare. Exista in tara oameni cu notorietate mult mai mare decat a doamnei Zaharcu, oameni prezenti constant la televiziuni si in ziare, oameni care dupa 2 saptamani de alergatura si de stat in strada au ajuns la maxim 1000 de semnaturi pe zi (apogeul), si asta in localitati mult mai animate decat Tulcea. Astfel, nu pot fi condamnati cei care afirma ca semnaturile doamnei Zaharcu sunt primite de la PSD, cei care o acuza pe doamna Zaharcu ca de fapt nu este victima a PSD (fiind lasata in afara listelor), ci complice la un plan prin care PSD isi asigura 3 deputati, rezultat pe care partidul nu l-ar fi obtinut niciodata in conditii normale, indiferent de sumele investite in campanie.

Nu doar votantii PSD se vor orienta catre candidatul independent, caz in care Lucian Simion nu ar mai iesi deputat (nu ar suferi multa lume, domnul Simion fiind obisnuit cu infrangerile… ) si votantii de dreapta, dar si multi nehotarati se vor indrepta catre doamna Zaharcu. Ar fi dovada de respect pentru toti viitorii votanti, si pana la urma pentru toti tulcenii, ca doamna Zaharcu sa faca un angajament public ca nu va reintra in PSD dupa alegeri, si in cazul in care va ramane deputat independent, ca nu va vota la foc automat precum dicteaza grupul PSD. Toata lumea ar avea de castigat de pe urma unui asemenea demers.

Din pacate aceste alegeri vor aduce si o pierdere pentru orasul Tulcea, este vorba despre doamna viceprimar Andaluzia Luca, care doar acum cateva luni cerea votul de pe listele pentru Consiliul Local, pentru ca acum sa ii abandoneze pe tulceni, fiind pe listele PSD pentru Camera Deputatilor. Doamna Luca s-a dovedit a fi un abil om politic, iar din acest punct de vedere are un viitor stralucit asigurat (timp de 4 ani). Dar daca doamna Luca nu va invata sa isi foloseasca abilitatile si in folosul tulcenilor, cariera politica se va sfarsi foarte repede, si nu va deveni decat un tap ispasitor pentru partidul care propulsat-o.