Chrome ve Chromium arasındaki temel farklar nelerdir?

kim neder
2 min readApr 2, 2018
Chrome ve Chromium arasındaki temel farklar nelerdir?

Google Chrome, teknoloji devi Google tarafından geliştirilen ve sürdürülen bir web tarayıcısıdır. Chrome, Chromium’un açık kaynak kodlu web tarayıcısını kullanıyor.

Chromium tarayıcı nedir? The Chromium Project tarafından geliştirilen ve sürdürülen açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Git haddeleme sürümü web tarayıcısı ilk olarak 2008 yılında tanıtıldı ve farklı bölümleri BSD Lisansı (Google tarafından yazılmış bölüm için) ve diğer bölümler için MIT Lisansı, LGPL, vb dahil olmak üzere farklı ücretsiz yazılım lisansları altında piyasaya sürüldü.

Ayrıca 2008'de yayınlanan Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ve sürdürülen özel bir web tarayıcısıdır. Chrome ve Chromium tarayıcısının birbirine bağlı olmasının nedeni, Chome’nin Chromium’un kaynak kodunu kullanmasıdır.

Chrome ve Chromium tarayıcılarını, logolarına bakarak ayırt edebilirsiniz. Google Chrome renkli, Chromium mavi. Ancak, Chrome ile Chromium arasındaki tek fark bu değil.

Chrome ve Chromium arasındaki fark:

Otomatik güncellemeler

Chrome, en son sürüme otomatik olarak güncellemek için Windows’da Google Güncelleme’yi (Mac’te GoogleSoftwareUpdateAgent ve GoogleSoftwareUpdateDaemon) kullanır. Chromium için bu özellik mevcut değildir. Bazı Linux dağıtımlarında, güncellemeler paket depoları aracılığıyla yapılabilir. Google Güncelleme, Google Earth gibi diğer uygulamalar için de kullanılır.

Kullanım izleme ve kilitlenme raporlaması

Chromium’dan farklı olarak Google, kilitlenme raporlamasını ekledi ve kullanım istatistikleri seçeneklerini herkese gösterdi. Chrome, verileri Google sunucularına gönderir. Cihazınız ve işletim sisteminizle ilgili bilgiler, Chrome ayarları, ziyaret edilen web siteleri, kötü amaçlı yazılımlar, arama sorguları vb. gibi genel veriler içerir. Bu, Google’ın size uygun önerileri, sonuçları ve reklamları atmasına olanak tanır.

Kilitlenme raporlaması ve kullanım takibi, Chrome’un ayarlarından devre dışı bırakılabilir.

Chrome Web Mağazası

Google Chrome’da, Chrome Web Mağazası’nın dışındaki uzantıları ekleme işlevi tüm Windows ve Mac Kanallarında devre dışı bırakılmıştır. Ancak uzantılar geliştirici modu ile eklenebilir.

Media Codec desteği

Chromium’un HTML5 ses / video codec desteği, Theora, Vorbis, WebM, VP9, ​​vb. Gibi tescilli olmayan kodek olarak sunulanlarla sınırlıdır. Chrome söz konusu olduğunda, AAC, MP3 gibi bazı ücretsiz olmayan öğeler için destek ekler ve H.264 (şimdi ücretsiz).

İsteğe bağlı olmayan izleme

Google Chrome yükleyici, rastgele oluşturulmuş bir belirteç içerir. Başarı oranı ölçmek için kurulum tamamlandıktan sonra jeton Google’a gönderilir.

Read the full article

--

--