Çok çalışıyorum ama işler yetişmiyor.

ibrahim tursun
2 min readDec 17, 2021

--

Zaman Yönetimi

Günümüzde meslek, yaş, çalışma şekli gibi faktörler farketmeksizin çoğu insanın yaşadığı büyük bir sorundur zaman yönetimi. Peki nedir bu zaman yönetimi ve zamanımızı nasıl daha etkili kullanabiliriz?

Zaman yönetimi, zamanımızı yapılması gereken işler arasında nasıl paylaştıracağımızı organize etme ve planlama sürecidir. Zamanı iyi yönetmek çok önemlidir, çünkü böylece daha az sürede daha çok iş yapabiliriz. Zamanı doğru kullanamamak yapılan aktiviteye zarar verir ve yetişmeyen işler strese yol açar. Bunun sonucunda verimsiz ve kalitesiz işler ortaya çıkar. Stres düzeyimiz üst seviyelere çıkar.

Zaman yönetimine yardımcı olabilecek 2 tekniği ele alacağız.

Pomodoro Tekniği

Pomodoro en etkili ve en çok kullanılan zaman yönetimi tekniklerinden biridir. İtalyanca domates demek olan pomodoro tekniğinde domatese benzeyen bir sayaç kullanıldığı için adı buradan gelmektedir.

Bu teknikte kısa süreli çalışmalar ve kısa süreli molalar ile ilerliyorsunuz. İşlerinizi küçük parçalara bölüyor ve küçük seanslar şeklinde işlerinizi daha verimli olarak tamamlıyorsunuz. Şimdi bu seansların tekniğini inceleyelim.

Her bir çalışma seansı 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık mola olacak şekildedir. Yani 1 pomodoro eşittir 30 dakikadır.

Arka arkaya 4 pomodoro yapılması ve 4 pomodoro tamamlandığında 20–30 dakikalık uzun bir mola verilmesi önerilmektedir. Günde 16 pomodoro yapmak ise ideal olarak gösteriliyor.

Bu teknikteki en önemli noktalar ise çalışılan sürede dikkatinizi dağıtacak her durumu ortadan kaldırmalısınız, sadece işe odaklanmalısınız. Molalarda ise yaptığınız işi düşünmemeli tamamen farklı bir şeye odaklanmalısınız. Kitap okumak, müzik dinlemek, vs. gibi.

Eisenhower Matrisini

Einsenhower matrisinde işlerin önceliklerinin belirlenmesi esastır. Bu teknikte ilk yapmanız gereken işlerin matris üzerindeki hangi alana denk geldiğini belirlemektir. Daha sonra iş planlamanızı yaparken işlerin sıralamasını bu alanlara göre yapabilir ve çalışmaya başlayabilirsiniz.

  • Acil ve Önemli: İlk olarak yapmanız gereken, hem önemli hem de bitiş süresinin yaklaştığı işleri temsil eden bölgedir.
  • Acil Değil ve Önemli: Bitiş süresi yakın olmayan fakat yapılması gereken önemli işleri temsil eden bölgedir. Bu bölgeye koyduğunuz işleri ikinci öncelikli olarak planlamanız önerilir.
  • Acil ama Önemsiz: Beklenmeyen ve planlanmayan fakat aniden telefon veya mail ile gelen işleri temsil eden bölgedir. Böyle işleri başka birisine devredebiliyorsanız devretmeniz önerilir.
  • Acil Değil ve Önemsiz: Yapmanız gereken, yaparsanız aradan çıkacak ama yapmazsanız da bir şey kaybettirmeyecek işler bu kısımda yer alıyor.

Zaman yönetimi için kullanabileceğiniz iki farklı tekniği sizinle paylaştım. Einsenhower matrisini kullanarak işlerinizi gruplara ayırıp sıralamasını yapabilirsiniz. Pomodoro tekniğini kullanarak bu işlerinizi hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

“Unutmayın ki zaman satın alınamayacak kadar değerli!”

--

--